Ciasta na Boże Narodzenie

Tanio, błyskawicznie, ale za to do syta i smacznie? Tak! Jest to możliwe, jeśli do sporządzenia dania wybierzemy uniwersalny produkt, jakim jest makaron.

Podczas przygotowania dań z makaronu ograniczeni jesteśmy tylko przez naszą inwencję twórczą. Ten wspaniały włoski wynalazek możemy łączyć właściwie ze wszystkimi składnikami i podawać na wiele różnych sposobów - na ciepło i zimno, z wytrawnymi dodatkami lub całkowicie na słodko oraz, tak jak my Polacy lubimy najbardziej, jako dodatek do zup.

Makaron jest stosunkowo tani, a z dowolnego jego rodzaju jesteśmy w stanie przygotować potrawę w nie więcej niż 20 minut! Zanim jednak przedstawimy wam smaczne przepisy na makaron w roli głównej, podpowiemy jakich błędów wystrzegać się podczas jego gotowania.

1. Zbyt mało wody

Aby makaron nie skleił się podczas gotowania, najlepiej wrzucić go do sporego naczynia przy zachowaniu proporcji: 100g suchego makaronu na 1 l wody.

2. Odpowiedni czas gotowania

Pamiętajmy, że w zależności od rodzaju makaronu, jego czas gotowania będzie krótszy lub dłuższy. Aby nie rozgotować makaronu zawsze sprawdźmy na opakowaniu zalecenia dotyczące gotowania. Makaron smakuje najlepiej w wersji al dente!

3. Nie dolewaj oliwy do... wody

Dolewanie oliwy do makaronu to zły pomysł. Warto wiedzieć, że podczas gotowania uwalania się skrobia w nim zawarta, a właśnie dzięki niej sos doskonale „przykleja" się do makaronu.

4. Hartowaniu mówimy nie

Jeśli makaron podajemy na ciepło, nie należy po ugotowaniu polewać go zimną wodą, spowoduje to wystudzenie makaronu oraz wypłucze sól, którą użyliśmy do przyprawienia go. Poza tym woda niepotrzebnie spłukuje skrobię i nie pozwala sosowi odpowiednio przylegać do makaronu.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Co będzie ci potrzebne?

- makaron penne
- jeden pojedynczy filet z kurczaka
- pomidory w puszcze lub świeże około 200 g
- olej do smażenia
- cebula
- czosnek
- śmietana 12%
- przyprawy: sól, pieprz, tymianek, bazylia

Sposób przygotowania:

Kurczaka umyj, osusz i pokrój w niewielką kostkę. Cebulę pokrój w piórka i zeszklij na patelni na odrobinie oleju. Gdy cebula stanie się miękka, dorzuć czosnek i dodaj kurczaka. Gdy mięso się zarumieni, wrzuć pomidory z puszki (w sezonie najlepiej jest wykorzystać świeże obrane ze skórki i pokrojone w kostkę). Wszystko gotuj około 15 minut - w międzyczasie ugotuj makaron al dente - dodaj przyprawy, a na samym końcu zabiel śmietaną.

Makaron wymieszaj z sosem, ozdób świeżymi liskami bazylii.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Co będzie ci potrzebne?

- makaron rigatoni
- słoiczek suszonych pomidorów
- garść orzeszków pinii lub pozbawionych skórki migdałów
- około 6 sporych łyżek parmezanu lub innego twardego sera
- 2 ząbki czosnku
- sól i pierz

Sposób przygotowania:

Orzeszki pinii lub migdały podpraż na suchej patelni, a parmezan zetrzyj na tarce. Pomidory przełóż do blendera, zacznij miksować stopniowo dolewając oliwę z zalewy pomidorów, po chwili dorzuć czosnek, parmezan oraz orzeszki. Zmiksuj wszystko na jednolitą masę, gdyby była zbyt zwarta - dolej więcej oliwy. Ugotuj makaron według wytycznych na opakowaniu i zmieszaj z pesto.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Co będzie ci potrzebne?

- makaron farfalle
- paczka mrożonego szpinaku
- pół kostki sera feta
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża cebula
- oliwa z oliwek
- sól i pieprz

Sposób przygotowania:

Cebulę oraz czosnek pokrój w drobną kostkę. Na rozgrzaną patelnię wylej odrobinę oliwy z oliwek, wrzuć cebulę i czosnek. Następnie dodaj szpinak, smaż do momentu aż nie odparuje cała woda. Przypraw solą i pieprzem. Na samym końcu dodaj ser feta pokrojony w zgrabną kostkę. Ugotuj makaron według informacji na opakowaniu, wymieszaj ze szpinakiem.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Co będzie ci potrzebne?

- makaron spaghetti
- 250 g ostrego salami
- 4 łyżeczki kaparów
- opakowanie rukoli
- kilka łyżek koziego sera
- czosnek

Sposób przygotowania:

Salami pokrój w paski. Wyłóż na rozgrzaną patelnię i zacznij smażyć. Z salami będzie wytapiał się tłuszcz, nie będzie więc potrzeby dolewania oliwy. Do salami dorzuć czosnek pokrojony w cienkie plasterki i rukolę - w trakcie smażenia zmniejszy ona swoją objętość. Po chwili dorzuć kapary i ugotowany makaron. Wszystko razem wymieszaj, na samym końcu dodaj kozi ser.

Konkurs: Prześlij przepis i wygraj niepowtarzalną wycieczkę do Parmy!

Co będzie ci potrzebne?

- makaron fusilli
- 500 g truskawek
- kilka łyżek cukru pudru
- jogurt naturalny
- listki melisy

Sposób przygotowania:

Truskawki zmiksuj z jogurtem naturalnym i cukrem pudrem, zostaw kilka całych do dekoracji. Ugotuj makaron według informacji zawartych na opakowaniu. Wymieszaj makaron z truskawkowym sosem, na wierzch połóż pocięte w grube plasterki truskawki oraz kilka listków melisy.

ebook Barilla

 

e-book W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie pdf

W 20 przpisów dookoła Włoch w fromacie epub

W 20 przpisów dookoła Włoch w formacie mobi

 

Kliknij prawym przyciskiem myszy i zaznacz "Zapisz element docelowy jako...", aby zapisać e-booka na dysku.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Pyzy z mięsem.

Pyzy ziemniaczane z farszem z mielonego mięsa wieprzowego. Ugotowane, okraszo...

Odsłon: 828

60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze sposoby na jajka. Przygotuj tak, by były zdrowe dla serca

Jajka to niewątpliwie jeden z najlepszych pokarmów, do jakich mamy dostęp. Są one nie tylko smaczne, ale również bardzo odżywcze i uniwersalne. Dla...

1
Informacje Aromatyczny dorsz po kaszubsku

Tradycją na stole wigilijnym jest ryba po grecku. Dziś zaproponujemy ten świąteczny szlagier w nowej aranżacji. Zapraszamy do świata pachnącego zar...

0
Informacje Wigilijna podróż w czasie. Tradycyjne potrawy z nutą nowoczesności

Wigilijna kolacja to wyjątkowo tradycyjny czas: zasiadamy przy stole o tej samej porze, zazwyczaj w stałym, rodzinnym gronie, rozmawiamy na podobne...

4
Informacje Święta z twistem – vege specjały, które przekonają nawet mięsożerców

W polskiej tradycji na stole wigilijnym z mięs pojawia się wyłącznie ryba. A gdyby tak przygotować święta całkowicie wegańskie? Nie tylko bez ryb,...

4