Warzywa to jeden z najcenniejszych elementów naszej diety. Stanowią one bogate źródło błonnika, witamin, minerałów i antyoksydantów, jednak wiele osób spożywa je w zbyt małych ilościach. Ty również należysz do tego grona? Jeśli chcesz sprawnie przemycić je do swojego jadłospisu, nie musisz ograniczać się tylko do sałatek i koktajli. Równie dobrze możesz wyczarować z nich pyszne zapiekanki. Jak przyrządzić zapiekanki warzywne, które przypadną do gustu nawet mięsożercom? W tym artykule znajdziesz pięć przepisów, którymi możesz się zainspirować.
Dzienne zapotrzebowanie organizmu na warzywa
Zastanawiasz się, ile wynosi dzienne zapotrzebowanie organizmu na warzywa? Zdaniem dietetyków codzienna dieta osoby dorosłej powinna zawierać co najmniej 400-500 g warzyw i owoców, z czego większą część powinny stanowić właśnie warzywa. Jeśli chcesz mieć pewność, że spożywasz ich odpowiednią ilość, dodawaj je do każdego posiłku. Nie zmuszaj się do jedzenia warzyw, za którymi nie przepadasz. Postaw na takie, które zjadasz z przyjemnością – jest ich na tyle dużo, że naprawdę jest w czym wybierać.
Dlaczego warzywa uznawane są za cenny element jadłospisu? Przede wszystkim ze względu na wysoką wartość odżywczą. Stanowią one źródło błonnika oraz witamin i minerałów, których nasz organizm potrzebuje do prawidłowego funkcjonowania. Nie sposób nie wspomnieć także o antyoksydantach, które wspomagają walkę ze stresem oksydacyjnym – jednym z największych wrogów naszego zdrowia, który przyczynia się do rozwoju poważnych chorób, w tym tych przewlekłych.
Zapiekanki warzywne – 5 pomysłów
Planujesz zwiększyć ilość warzyw w swojej diecie, ale sałatki i koktajle już ci się znudziły? W takim razie postaw na zapiekanki warzywne. Są one nie tylko smaczne i pożywne, ale także proste w przygotowaniu. Poniżej znajdziesz pięć propozycji, dzięki którym bardziej polubisz się z brokułami, brukselką, papryką, cukinią, czosnkiem, cebulą czy pomidorami.
1) Zapiekanka warzywna na kruchym spodzie
Zapiekanka na kruchym spodzie to idealna opcja na obiad lub poczęstunek dla gości. Możesz uwzględnić w niej kalafior, cebulę, groszek i marchewkę. Warto sięgnąć również po świeże zioła, np. rozmaryn, oraz aromatyczny ser cheddar.
2) Swojska zapiekanka warzywna
Kolejną ciekawą wersją zapiekanki warzywnej jest ta z ziemniakami, papryką, pomidorami i cukinią. Aby podkreślić jej smak, możesz dorzucić do niej ser żółty oraz natkę pietruszki. Poniższy przepis zawiera także boczek, ale jeśli nie jesz mięsa, może z niego zrezygnować.
3) Zapiekanka z cukinią i pomidorami
Jeśli lubisz połączenie cukinii i pomidorów, możesz przygotować zapiekankę również w innej wersji, np. z dodatkiem pieczarek. Wszystkie składniki zalej sosem na bazie śmietanki, czosnku, oregano, bazylii, pomidorów z puszki oraz soli i pieprzu.
Zapiekanka z cukinią i pomidorami
Zobacz przepis
Zapiekanka z cukinią i pomidorami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4) Zapiekanka warzywna z chorizo
Jeśli masz ochotę na zapiekankę warzywną z mięsnym akcentem, idealną opcją dla ciebie będzie ta z dodatkiem chorizo. Warto dodać do niej takie składniki jak cukinia, bakłażan, czerwona cebula, pomidory oraz natka pietruszki. Wolisz wersję bez chorizo? To żaden problem – świetnie smakuje ona również bez tego składnika.
Zapiekanka warzywna z chorizo
Zobacz przepis
Zapiekanka warzywna z chorizo / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5) Kąski warzywne
Szukasz niebanalnej alternatywy dla zapiekanki warzywnej? Zatem koniecznie przyrządź kąski warzywne, które przypadną do gustu zarówno małym, jak i dużym smakoszom. Możesz podać je z miksem sosów, np. pomidorowym, czosnkowym i jogurtowym.
Źródło: pacjent.gov.pl, Smaker.pl
Opracowała: Monika Zysk
Zobacz także:
Piękne ciasto z orzechami. To gwarancja dobrego smaku na świątecznym stole
Do herbaty jest lepszy niż cytryna. Ma 7 razy więcej witaminy C i jest łagodny dla żołądka