Fot. 123RF/Picsel
1. Wytrzyj zabrudzenia na kuchence i na podłodze
Podczas przygotowywania posiłków niejednokrotnie na kuchence, blatach czy podłodze pozostają resztki pożywienia. Rozsypią się okruszki, wyleje trochę oleju, przypali sos, na podłogę spadnie kawałek obieranego przed chwilą czosnku. Wszystkie te pozostałości po jakimś czasie zaczną wydzielać mniej lub bardziej nieprzyjemne zapachy. Zadbajmy o to, by jeszcze w trakcie gotowania lub tuż po jego ukończeniu, wytrzeć wszystkie niepotrzebne resztki spożywcze.
2. Zastosuj kilka poniższych patentów:
Domowymi sposobami możemy jednak zdziałać cuda. Spróbuj w życie wprowadzić kilka poniższych działań.
- gotuj na małym ogniu przez kilka godzin: wodę, skórki z cytryny, goździki, cynamon i rozmaryn - jeśli w mieszkaniu pozostawał nieprzyjemny zapach, z pewnością zniknie on po tej czynności
- gotuj na małym ogniu przez kilka godzin ocet i wodę w proporcji 1:1 oraz kilka plastrów cytryny - podobnie jak pierwszy sposób i ten zneutralizuje uporczywe, nieprzyjemne zapachy z naszego mieszkania
- zmiel kawę - usunie ona nieprzyjemną woń np. pozostałą z przygotowywania potraw rybnych
- w czasie gotowania dań kapustnych, wrzuć do garnka skórkę ciemnego chleba
- posyp grubą warstwą soli mleko, które wykipiało na płytę kuchenną, podobnie postąp w przypadku, gdy przypalił się na niej tłuszcz
- krople z ekstraktu wanilii wymieszaj z wodą i wetrzyj w meble - pomoże to usunąć nieprzyjemną woń nagromadzoną w tapicerce i frontach
- ręce, które nieprzyjemnie pachną po gotowaniu, najlepiej umyć wodą, posmarować pastą do zębów i ponownie umyć wodą
- innym sposobem jest umycie rąk sokiem z cytryny
- zapach spalenizny z kuchni usuwa się, gotując przez godzinę wodę ze skórką pomarańczy lub cytryny i sokiem z wymienionych owoców, garnek należy pozostawić w kuchni na kilka godzin
3. Zainwestuj w przyprawy!
Niewiele osób wie, że stosowanie odpowiednich przypraw i ich łączenie, może być świetnym sposobem na pozbywanie się z kuchni i domu nieprzyjemnych zapachów. Poniżej przedstawiamy kilka przykładów, które każdy może wykorzystać na własną rękę.
- mielona gorczyca - usuwa zapach ryby, cebuli i czosnku
- melisa - skutecznie usunie brzydki zapach powstały na skutek przygotowywania ryb
- cynamon i goździki - zagotowane razem, wypełnią pomieszczenie kuchenne bardzo ładnym zapachem
4. Zainwestuj w profesjonalne środki
Na rynku dostępne są także specjalne środki, za pomocą których pozbędziemy się przykrych zapachów z naszej kuchni.
- neutralizatory - profesjonalne neutralizatory brzydkich zapachów kuchennych stanowią idealny środek do usunięcia każdej wyczuwalnej woni; większość z dostępnych na rynku neutralizatorów jest bardzo wydajna i wystarcza na długi okres użytkowania
- ozonowanie - ozon usuwa bakterie, wirusy, pleśń, dezynfekuje przybory kuchenne, a odpowiednio zastosowany w pomieszczeniu kuchennym, usunie z niego nieprzyjemne zapachy; w trakcie ozonowania w pomieszczeniu nie powinni przebywać ludzie i zwierzęta
5. Zainwestuj w dobry okap kuchenny
Okap kuchenny, będący niegdyś towarem luksusowym, dziś jest niezbędnym wyposażeniem każdej kuchni, której użytkownikom zależy na zdrowym powietrzu. Dzięki współpracy producentów z architektami, z łatwością można znaleźć urządzenie, które będzie pasowało do każdego rodzaju kuchni.
Dlaczego okap kuchenny jest tak pomocny w trakcie gotowania?
- oczyszcza powietrze z wilgotnych i nieprzyjemnych oparów
- dba o właściwe nawilżenie powietrza
- działa przeciwalergicznie pozbywając się kłopotliwych alergenów
- zapobiega powstawaniu grzybów i pleśni
- zapobiega niszczeniu mebli oraz ścian - zabezpieczy je przed wilgocią i tłustym osadem
- wentyluje pomieszczenie - możemy oddychać pełną piersią bez obawy, że wdychamy niezdrowe powietrze
- usuwa także zapachy niezwiązane z gotowaniem jak np. dym tytoniowy
Idealnym rozwiązaniem jest podłączenie okapu do wentylacji, dzięki czemu wszystkie nieczystości zostaną usunięte na zewnątrz pomieszczenia. Okap działa wtedy skuteczniej aż o 20% i mówimy o nim, że pracuje jako wyciąg. Gdy z jakichś powodów podłączenie do kanału wentylacyjnego jest niemożliwe - montujemy w urządzeniu filtry węglowe, dzięki czemu okap będzie działał jako pochłaniacz i zneutralizuje nieprzyjemne zapachy nagromadzone w naszej kuchni.
Jedną z nowości stosowanych w pochłaniaczach są tzw. filtry plazmowe, które kupuje się tylko raz (nie trzeba ich nigdy wymieniać) - powodują, że powietrze staje się praktycznie sterylnie czyste. W Polsce wprowadził je jako pierwszy jeden z rodzimych producentów nowoczesnych okapów.
Na powstawanie nieprzyjemnego zapachu w trakcie gotowania ma wpływ wiele czynników. Aby je zneutralizować, wystarczy zastosować się do powyższych porad. Niewątpliwie kompleksowym rozwiązaniem będzie wskazówka piąta, czyli zaopatrzenie się w naprawdę dobry, wydajny i cichy okap kuchenny, który wyeliminuje konieczność stosowania pierwszych czterech porad. Nowoczesne okapy prezentują się okazale pod względem designu oraz wyposażone są w mocne i jednocześnie ciche silniki, dzięki czemu zapewniają spokojne gotowanie, któremu towarzyszy jedynie przyjemny, miarodajny szum powietrza oraz nastrojowe oświetlenie.