Najlepsze przepisy na ogórki

64-letnia Grażyna Wolszczak cieszy się świetną sylwetką. Wyeliminowała jeden produkt i schudła 8 kg!

Grażyna Wolszczak to znana i lubiana aktorka. Widzowie od lat mogą śledzić ją zarówno na szklanym ekranie, jak i na deskach teatru. Mimo mijających lat artystka nadal wygląda świetnie, cieszy się smukła i zgrabną figurą. Udało się jej nawet zrzucić 8 kg, jak sama przyznaje, wystarczyło wyeliminować z jadłospisu jeden produkt.

Fot.123RF/Picsel/fot.Pawel Wodzynski/East News.

Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, współzałożycielka fundacji Garnizon sztuki, to właśnie Grażyna Wolszczak. Telewidzowie z pewnością kojarzą ją z ról w popularnych serialach, takich jak „Pierwsza miłość” i „Na wspólnej”. Dla wielbicieli historii miłosnych Grażyna Wolszczak pozostanie jednak szaloną Judytą z komedii romantycznej „Ja wam pokażę!”. Natomiast fani fantastyki już zawsze będą kojarzyć ją z roli Yennefer z Vengerbergu, pierwszej serialowej adaptacji „Wiedźmina”. W tym roku aktorka obchodziła swoje 64 urodziny, mimo upływającego czasu nadal prezentuje się doskonale. Jakim zasadom zawdzięcza swoją szczupłą sylwetkę?

Sprawdź także: Catherine Zeta-Jones ma 53 lata i wygląda świetnie. W czym tkwi sekret jej figury?

Jak Grażyna Wdba o figurę?

Chociaż Grażyna Wolszak od zawsze cieszyła się zgrabną figurą, ostatnio dostrzec można było zmianę w jej wyglądzie. Aktorka zrzuciła osiem kilogramów, wszystko za sprawą jednej niewielkiej zmiany żywieniowej. Jak sama wspomina, po przeprowadzeniu badań na nietolerancje pokarmowe okazało się, że powinna wyeliminować z diety gluten. Odstawienie grupy produktów zawierających ziarna zbóż, spowodowało, że kilogramy szybko poszły w dół.

Dieta bezglutenowa – co warto o niej wiedzieć?

Przede wszystkim przejście na dietę bezglutenową powinno być poprzedzone odpowiednimi badaniami. Taki sposób żywienie zalecany jest bowiem przede wszystkim osobom chorującym na celiakię – nietolerancję glutenu. Nie ma konieczności usuwania z jadłospisu, tak sporej grupy produktów, jaką są zboża, jeśli twój organizm bez problemu je toleruje.

Dieta bezglutenowa wyklucza wszelkie produkty zawierające ziarna zbóż (pszenicę, jęczmień, żyto czy owies), tyczy się to: pieczywa, ciast i wypieków, mąki, makaronów, płatków i musli. Do objawów nietolerancji glutenu zaliczyć można natomiast: wzdęcia, ból brzucha, zaparcia, wymioty, wysypki, pokrzywki, a nawet zapalenie stawów, bóle mięśni czy kości.

Osoby będące na diecie bezglutenowej zastępują produkty zbożowe, tymi na bazie kukurydzy, ryżu, gryki, prosa, pestek, nasion czy roślin strączkowych. Poza tym w jadłospisie niezawierającym glutenu mogą znaleźć się mięso, nabiał, owoce, warzywa czy tłuszcze.

Zobacz także:

Dosłownie "wypali" przeziębienie. Naturalny sposób walki z wirusami »

Co dzieje się z mózgiem, kiedy pijesz? Wpływ alkoholu na organizm »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Krokiery z farszem drobiowym

Pyszne, chrupiące z zewnątrz i delikatne w środku krokiety z pełnym smaku far...

Odsłon: 26

60 min
0
60 min
1
Wędliny Tuszonka z łopatki wieprzowej.

Jest to konserwa zrobiona z pokrojonej w większą kostkę łopatki wieprzowej, n...

Odsłon: 193

>60 min
5

Polecane artykuły

Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

3
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

26