Sprawdzone przepisy na karnawał

Grażyna Wolszczak to znana i lubiana aktorka. Widzowie od lat mogą śledzić ją zarówno na szklanym ekranie, jak i na deskach teatru. Mimo mijających lat artystka nadal wygląda świetnie, cieszy się smukła i zgrabną figurą. Udało się jej nawet zrzucić 8 kg, jak sama przyznaje, wystarczyło wyeliminować z jadłospisu jeden produkt.

Fot.123RF/Picsel/fot.Pawel Wodzynski/East News.

Aktorka teatralna, filmowa i telewizyjna, współzałożycielka fundacji Garnizon sztuki, to właśnie Grażyna Wolszczak. Telewidzowie z pewnością kojarzą ją z ról w popularnych serialach, takich jak „Pierwsza miłość” i „Na wspólnej”. Dla wielbicieli historii miłosnych Grażyna Wolszczak pozostanie jednak szaloną Judytą z komedii romantycznej „Ja wam pokażę!”. Natomiast fani fantastyki już zawsze będą kojarzyć ją z roli Yennefer z Vengerbergu, pierwszej serialowej adaptacji „Wiedźmina”. W tym roku aktorka obchodziła swoje 64 urodziny, mimo upływającego czasu nadal prezentuje się doskonale. Jakim zasadom zawdzięcza swoją szczupłą sylwetkę?

Sprawdź także: Catherine Zeta-Jones ma 53 lata i wygląda świetnie. W czym tkwi sekret jej figury?

Jak Grażyna Wdba o figurę?

Chociaż Grażyna Wolszak od zawsze cieszyła się zgrabną figurą, ostatnio dostrzec można było zmianę w jej wyglądzie. Aktorka zrzuciła osiem kilogramów, wszystko za sprawą jednej niewielkiej zmiany żywieniowej. Jak sama wspomina, po przeprowadzeniu badań na nietolerancje pokarmowe okazało się, że powinna wyeliminować z diety gluten. Odstawienie grupy produktów zawierających ziarna zbóż, spowodowało, że kilogramy szybko poszły w dół.

Dieta bezglutenowa – co warto o niej wiedzieć?

Przede wszystkim przejście na dietę bezglutenową powinno być poprzedzone odpowiednimi badaniami. Taki sposób żywienie zalecany jest bowiem przede wszystkim osobom chorującym na celiakię – nietolerancję glutenu. Nie ma konieczności usuwania z jadłospisu, tak sporej grupy produktów, jaką są zboża, jeśli twój organizm bez problemu je toleruje.

Dieta bezglutenowa wyklucza wszelkie produkty zawierające ziarna zbóż (pszenicę, jęczmień, żyto czy owies), tyczy się to: pieczywa, ciast i wypieków, mąki, makaronów, płatków i musli. Do objawów nietolerancji glutenu zaliczyć można natomiast: wzdęcia, ból brzucha, zaparcia, wymioty, wysypki, pokrzywki, a nawet zapalenie stawów, bóle mięśni czy kości.

Osoby będące na diecie bezglutenowej zastępują produkty zbożowe, tymi na bazie kukurydzy, ryżu, gryki, prosa, pestek, nasion czy roślin strączkowych. Poza tym w jadłospisie niezawierającym glutenu mogą znaleźć się mięso, nabiał, owoce, warzywa czy tłuszcze.

Zobacz także:

Dosłownie "wypali" przeziębienie. Naturalny sposób walki z wirusami »

Co dzieje się z mózgiem, kiedy pijesz? Wpływ alkoholu na organizm »

Największe błędy przy pieczeniu sernika. Ciasto pęka i kruszy się przy krojeniu »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Poduszeczki z ciasta francuskiego

Ciasto francuskie to prawdziwa klasyka, która zawsze zachwyca twoją lekkością...

Odsłon: 3776

15 min
9
Dania główne Łosoś pod pyszną pierzynką

Łosoś to ryba, która cieszy się dużą popularnością ze względu na swój delikat...

Odsłon: 196

30 min
2
60 min
2
30 min
9
Sałatki Sałatka z pora

Prosta sałatka, którą możemy zrobić na kolację lub małą imprezę. Bardzo szybk...

Odsłon: 1485

30 min
5