Z tego artykułu dowiesz się:
- Na czym polega dieta low carb?
- Jakie produkty można jeść na diecie niskowęglowodanowej?
- Kto nie powinien decydować się na dietę low carb?
- Jakie są najlepsze przepisy na diecie low carb?
Dieta low carb cieszy się coraz większym zainteresowaniem. Opiera się na ograniczeniu węglowodanów w diecie. Czy jest to dieta dla wszystkich? Czy łatwo na niej schudnąć? Jaki wpływ na zdrowie mają dania niskowęglowodanowe? Czy jest to dieta droga w utrzymaniu? Poniżej znajdziesz odpowiedzi na te pytania oraz masę świetnych przepisów na dania w stylu low carb. Sprawdź koniecznie.
Sprawdź także: Stek z polędwicy wołowej (smaker.pl)
Co to jest low carb? Główne założenia
Głównym celem diety low carb jest zrzucenie nadprogramowych kilogramów w stosunkowo niedługim czasie. Najważniejsza zasada tej diety to wyeliminowanie z codziennych posiłków węglowodanów. Niedopuszczalne jest zatem nadmierne spożywanie między innymi kasz, pieczywa, makaronu czy ryżu. Dieta niskowęglowodanowa bardzo dobrze sprawdzi się nie tylko u osób z nadwagą czy otyłych, ale także tych zmagających się z cukrzycą. Tego typu dieta pomaga bowiem bardzo dobrze stabilizować poziom cukru we krwi.
Warto pamiętać, że dieta low carb nie jest dietą ketogeniczną. Bardzo często te dwa sposoby żywienia są ze sobą mylone. W diecie ketogenicznej zaleca się jedzenie mniej niż 30 g węglowodanów dziennie. W przypadku diety low carb, czyli diety niskowęglowodanowej, węglowodany ogranicza się do poziomu, który nie przekracza od 10 do 30% całej wartości energetycznej. W przypadku diety ketogenicznej minimalne przyswajanie węglowodanów powoduje uruchomienie procesu rozkładu tłuszczów czyli ketozy. Chodzi o to, że stężenie ciał ketonowych we krwi staje się o wiele wyższe niż glukozy. Dzięki temu uczucie głodu zmniejsza się, mimo przyjmowania zaledwie od 10 do 20% białek czy węglowodanów. Reszta diety keto to po prostu tłuszcze.
By zauważyć pożądane efekty trzymania diety niskowęglowodanowej, trzeba pamiętać o systematyczności i dłuższym czasie stosowania. Ludzki organizm musi przyzwyczaić się do czerpania energii z nowego źródła. Ogromne znaczenie ma także wychodzenie z diety. Nie należy od razu wracać do dawnych ilości spożywanych węglowodanów. Trzeba wprowadzać je do diety stopniowo. Wówczas ryzyko powstania efektu jojo minimalizuje się.
Co można jeść na diecie low carb?
Definicja diety niskowęglowodanowej nie wydaje się skomplikowana. Wiele osób jednak zastanawia się, co można jeść na diecie low carb. W czym jest mało węglowodanów? Oto lista najważniejszych produktów tego typu diecie:
- jaja,
- ryby (łosoś, makrela, pstrąg, halibut),
- nabiał (mascarpone, sery pleśniowe, tłusty twaróg, śmietana, jogurty greckie),
- tłuszcze zwierzęce,
- orzechy i nasiona,
- awokado,
- warzywa niskoskrobiowe (pomidory ogórki, rzodkiewka, cukinia, papryka sałata, brokuły),
- owoce o niskim indeksie glikemicznym,
- rośliny strączkowe.
Dieta low carb - efekty
Jakich rezultatów możesz spodziewać się będąc na diecie low carb? Chodzi przede wszystkim o odrzucenie nadprogramowych kilogramów. Żywienie to może także poprawić samopoczucie, dostarczyć więcej energii i tym samym podnieść witalność. Więcej tłuszczów jako źródła energii w diecie poprawi także funkcjonowanie mózgu. Możesz zatem spodziewać się poprawy koncentracji i lepszych efektów na przykład w pracy. Dieta niskowęglowodanowa często pomaga także poprawić wygląd skóry, paznokci czy włosów.
Dieta niskowęglowodanowa – przeciwskazania
Zanim zdecydujesz się na dietę niskowęglowodanowa, pamiętaj jakie są przeciwwskazania do jej stosowania. Żywienie to nie jest zalecane kobietom w ciąży oraz w okresie laktacji. W taki sposób żywienia może okazać się także szkodliwe dla sportowców. Nie jest to także dieta wskazana dla ludzi z niedoczynnością tarczycy. Stosowanie tej diety, zresztą jak każdej innej, warto skonsultować ze specjalistą.
Przepisy na obiady low carb
Chciałbyś spróbować dieta low carb, ale obawiasz się, że potrawy zgodne z tym sposobem żywienia będą niesmaczne i mało sycące? Nic bardziej mylnego. Sprawdź najlepsze przepisy na obiady low carb.
Szakszuka z ciecierzycą
Składniki
- 2 jajka,
- 2 świeże pomidory,
- pół cebuli,
- około 100 g ciecierzycy,
- łyżka oliwy z oliwek,
- szczypta curry
Wykonanie: cebulę pokrój i zeszklij na oliwie na patelni. Dodaj pomidory i fasolę. Dopraw. Zrób dwa wgłębienia i wbij w nie jajka. Duś pod przykryciem, aż białka się zetną. Możesz podawać szakszukę z dowolną zieleniną.
Sałatka low carb z dorszem i kalafiorem
Składniki
- pół ugotowanego kalafiora,
- jeden płat dorsza, kilka zielonych oliwek,
- 3 łyżki jogurtu greckiego posiekana pietruszka,
- opcjonalnie 2 łyżki kukurydzy lub ugotowaną i pokrojną w kostkę marchew
Wykonanie: kalafiora podziel na różyczki i wymieszaj z duszonym na parze dorszem pokrojonym na kawałki. Dodaj resztę składników i wymieszaj.
Sprawdź także: Ryba po Grecku (smaker.pl)
Sałatka z czerwoną fasolą papryką i pomidorami
Składniki
- 1 puszka czerwonej fasoli,
- pół czerwonej cebulki,
- 2 łyżki oliwy,
- 1 ząbek czosnku,
- 3 pomidory,
- 1 czerwona papryka,
- 1 żółta papryka,
- pieprz,
- sól
Wykonanie: warzywa umyj i pokrój w drobną kostkę, wymieszaj je z odsączoną fasolą, przyprawami i oliwą. Doprawiaj wedle uznania.
Pierś z kurczaka z brokułami i jogurtem greckim
Składniki
- 1 grillowana pierś z kurczaka,
- pół ugotowanego brokuła,
- 3 łyżki jogurtu greckiego,
- ząbki czosnku,
- 1 łyżka oliwy,
- mieszanka ulubionych ziół,
- opcjonalnie szparagi i jajka
Wykonanie: pierś pokrój w kostkę a brokuła podziel na różyczki. Wszystko wymieszaj razem z resztą składników. Gotowe
Pudding chia nie tylko na śniadanie i na deser
Wykonanie: wymieszaj chia z mleczkiem kokosowym i ksylitolem. Przełóż taką mieszankę do słoiczków lub pucharków i zostaw w lodówce na całą noc. Podawaj z musem z truskawek lub malin. Gotowe!
Łosoś na parze z sezamem
Składniki
- 200 g łososia,
- pół brokuła,
- dwie łyżki sezamu,
- cytryna,
- łyżeczka oleju sezamowego
Wykonanie: łososia i brokuła ugotuj na parze. Brokuła skrop olejem sezamowym i posyp sezamem. Łososia podawaj z cytryną. Gotowe
Niskowęglowodanowe kulki mocy na deser
Składniki
- garść ulubionych orzechów,
- garść wiórków kokosowych,
- 3 łyżeczki rodzynek,
- kakao w proszku,
- 2 kostki czekolady ciemnej
Wykonanie: wszystkie składniki umieść w blenderze i zmiksuj. Formuj kulki i w razie potrzeby obtaczaj je w wiórkach kokosowych.
Zobacz także:
Szczaw do słoików na zimę: Idealny do zupy! »
Dlaczego ogórki są gorzkie? Lista najczęstszych przyczyn i sposoby zapobiegania »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »