Dania jednogarnkowe

Chcąc jak najdłużej zachować pełnię zdrowia, bardzo często uciekamy się do różnego rodzaju suplementów diety i innych syntetycznych środków. Tymczasem mają one swoje naturalne odpowiedniki. Oto lista najpopularniejszych przypraw, których działanie antynowotworowe udowodnili naukowcy.

Okazuje się, że odpowiednio skomponowane posiłki mogą uchronić nas przed wieloma chorobami - zarówno tymi mniej, jaki bardziej poważnymi. Badacze już od wielu lat poszukują produktów, które posiadają właściwości antynowotworowe. Ich lista stale się wydłuża, dzięki czemu możemy znacząco urozmaicić naszą dietę. Dzisiaj prezentujemy wam siedem najpopularniejszych przypraw i ziół, dzięki którym możemy uchronić się przed rakiem. Zdaniem wielu badaczy, wystarczy regularnie dodawać je do naszych posiłków, aby w zdrowiu dożyć późnej starości.

1. Imbir

Medycyna naturalna już od wieków docenia tę przyprawę. Imbir jest uznawany za skuteczne remedium na wiele schorzeń - od przeziębienia, aż po nowotwory. Jest bardzo silnym antyoksydantem i środkiem przeciwzapalnym, dzięki czemu może skutecznie wspomagać profilaktykę chorobową. Możemy wykorzystywać go zarówno w formie świeżej, jak i suszonej. Prozdrowotne właściwości tej przyprawy pozostają bez zmian. Duża szczypta suszonego imbiru może zostać zastąpiona łyżeczką świeżo startego. Dodając go do sałatek, zup i sosów, a także pijąc imbirowe herbatki, możemy być pewni, że na długo zachowamy dobre zdrowie.

 

Zobacz też: Przepis na długowieczność. Kliknij!

W ostatnich latach rozmaryn okrzyknięto cudownym ziołem. Ze względu na intensywny aromat, bardzo często wykorzystuje się go w kuchni śródziemnomorskiej. Niektórzy badacze przekonują, że to właśnie za sprawą rozmarynu, osoby żyjące w obrębie basenu Morza Śródziemnego, w zdrowiu dożywają późnej starości. Udowodniono, że za aromat tego zioła odpowiada m.in karnozol, który w znaczący sposób ogranicza zdolność komórek nowotworowych do rozrastania się i atakowania sąsiednich tkanek. Ekstrakt z rozmarynu wspomaga działanie chemioterapii, a jego spożywanie zaleca się zwłaszcza kobietom, gdyż odkryto, że szczególnie sprawdza się w przypadku nowotworów piersi.


Zobacz też: Dlaczego zioła z supermarketów tak szybko usychają? Kliknij!

Kurkuma jest podobna do imbiru, chociaż ma zdecydowanie mniej intensywny aromat i smak. Jak się okazuje, te dwie przyprawy łączy nie tylko wygląd, ale także lecznicze właściwości. Naukowcy interesują się kurkumą od niedawna, jednak wyniki dotychczas przeprowadzonych badań są bardzo obiecujące, gdyż roślina ta wykazuje wiele antyutleniających i antyzapalnych właściwości. Dzięki nim może skutecznie zapobiegać rozwojowi komórek rakowych. Ekstrakt z kurkumy może stać się równie popularny co ekstrakt z rozmarynu, gdyż naukowcy przypuszczają, że może pomagać on w zapobieganiu rakowi prostaty, skóry, piersi i okrężnicy. Ponadto, udowodniono, że osoby jedzące dziennie ¼ łyżeczki kurkumy ośmiokrotnie rzadziej chorują na raka płuc i dziesięciokrotnie rzadziej zmagają się z rakiem nerek.


Zobacz też: Kurkuma – lek na wszystko

Ostre papryczki mają naprawdę zaskakujący wpływ na organizm. Dzięki nim możemy usprawnić pracę naszego układu trawiennego oraz wspomóc dietetyczne wysiłki, gdyż uznaje się ją za naturalny spalacz tłuszczu. Wszystko to za sprawą związku nazywanego kapsaicyną, który odpowiada także za ostrość papryczek. Co ciekawe, naukowcy dowiedli, że związek ten może również znacząco zmniejszyć ryzyko zachorowania na raka jelita grubego. Testy przeprowadzone na myszach wykazały, że dzięki kapsaicynie ich żywotność jest aż o 30% wyższa. Jeszcze lepsze efekty uzyskiwało się podczas łączenia tej substancji, z lekiem o działaniu przeciwzapalnym.


Zobacz też: Te potrawy spalają tłuszcz

Czosnek jest kolejną przyprawą, którą szczególnie upodobała sobie medycyna ludowa. Jak się okazuje, nasze babcie nie bez powodu uznawały go za skuteczny lek na wszelkiego rodzaju choroby i infekcje. Czosnek zawiera w sobie bardzo dużo związków siarki, selenu, oligosacharydów oraz flawonoidów, dzięki którym bardzo korzystnie wpływa na zdrowie. Dosyć powszechnie uznaje się go za jeden z najsilniejszych naturalnych antybiotyków, a jego działanie odkażające potwierdził szereg badań. Do listy chorób, przed którymi chroni nas ta roślina, możemy dodać teraz także raka. Badania wykazały, że osoby których dieta zawiera duże ilości czosnku, rzadziej chorują na raka żołądka, jelita grubego, przełyku, trzustki i piersi. Dzieje się tak, ponieważ dzięki swoim właściwościom przeciwzapalnym, czosnek może skutecznie hamować powstawanie komórek rakowych.


Zobacz też: 10 produktów, które obniżają cholesterol

Aby urosnąć, mięta nie wymaga specjalnych warunków, dlatego każdy z nas bez problemu wyhoduje ją na własnym parapecie. Dzięki niej nasze potrawy zyskają przepiękny aromat, a my zapewnimy sobie doskonałe zdrowie. Szczególnie poleca się spożywanie mięty pieprzowej, która posiada najwięcej leczniczych właściwości. Dzięki niej procesy trawienne zostają znacznie usprawnione i przyśpieszone. Mięta zawiera również fitozwiązki, blokujące dopływ krwi do komórek nowotworowych, co powoduje „zagłodzenie" go.


Zobacz też: 8 niezwykłych faktów o chrzanie

Lista leczniczych właściwości rumianku jest bardzo długa. Od bardzo dawna zaleca się picie herbatek rumiankowych wszystkim osobom, mającym problemy z zasypianiem. Ponadto, możemy stosować go przy problemach trawiennych i bolesnych skurczach żołądka. Za te właściwości odpowiadają kumaryny, które posiadają również właściwości antynowotworowe. Co więcej, rumianek, podobnie jak zielona pietruszka, rozmaryn, tymianek i oregano, jest źródłem apigeniny. Substancja ta pozbawia komórki nowotworowe mechanizmu, umożliwiającego ich niekontrolowany rozwój, co może uchronić nas przed tą straszną chorobą.

 

Zobacz też: Czego powinieneś unikać gdy zażywasz leki?


Tekst: Sylwia Cisowska/ Smaker.pl

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Śniadania Serek z mango

Dzisiaj poniedziałek i możemy odpocząć od sobotnio niedzielnych uczt. Mieszan...

Odsłon: 169

30 min
3
>60 min
2
Śniadania Pasta kanapkowa ze szpinakiem

Ta pasta kanapkowa ze szpinakiem to szybki i kolorowy sposób na stworzenie py...

Odsłon: 1208

15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

4
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

2
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

7
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0