Dania jednogarnkowe

Kurkuma, czyli szafran indyjski, przeszła wiele badań, które sugerują, że działa przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo i przeciwzapalnie. Substancje w niej zawarte obniżają poziom cholesterolu we krwi i przyspieszają gojenie ran. Trwają badania nad jej wpływem na chorobę Alzheimera i wirusa HIV.

Jeszcze nie zbadaliśmy wszystkich możliwości kurkumy.    Fot. 123RF.COM


Kurkumą w raka

Kurkuma łagodzi stany zapalne w organizmie. Dzięki temu przyspiesza gojenie się ran i... prawdopodobnie leczy raka! W 2011 w „Proceedings of the National Academy of Sciences" podsumowano dotychczasowe badania, z których wynika, że jedna czwarta nowotworów złośliwych jest wywołana przez chroniczne stany zapalne toczące się w organizmie.

Istnieje niemal 300 publikacji, które potwierdzają antynowotworowe działanie kurkumy. Według nich, substancje zawarte w kurkumie „odnajdują" komórki rakowe w organizmie i sprawiają, że zaczynają same siebie niszczyć i utrudniają im dalsze namnażanie. Nic złego nie dzieje się ze zdrowymi komórkami. W badaniach na myszach odnotowano, że kurkuma działa u nich w przypadku raka skóry, okrężnicy i wątroby.

Kurkuma korzystnie wpływa także na stan skóry u osób leczonych za pomocą radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.


15 przepisów na dania z kurkumą. Kliknij!

 

Przyprawa na cukrzycę

Wyniki eksperymentów mówią, że kurkuma zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy u osób w stanie przedcukrzycowym - u żadnej osoby spośród 119 przyjmujących kurkumę nie pojawiła się choroba. Dr Saraswati Sukumar z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, która prowadzi te badania, uważa, że tą substancją, która pomoże kontrolować cukrzycę, jest kurkumina, czyli barwnik nadający kurkumie żółty kolor i potężny przeciwutleniacz. Badaczka wierzy, że dopiero zaczynamy poznawać cudowne właściwości kurkuminy.

Osobom chorym na cukrzycę typu 2 kurkuma pomaga kontrolować chorobę. Z badań przeprowadzonych na myszach wynika, że wyciąg z kurkumy znacząco obniża poziom glikemii. W tym przypadku jednak badacze uważają, że za takie a nie inne działanie kurkumy odpowiadają również inne substancje w niej zawarte - oprócz kurkuminy także mniej znane demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i ar-turmeron. Razem działają na podobnej zasadzie jak leki przeciwcukrzycowe.

Zobacz więcej na temat curry. Kliknij!

curry

 

Organizm ludzki jest w stanie tolerować nawet 8 g kurkumy dziennie, bez efektów ubocznych. Ale tyle nie jest nam potrzebne. Ocenia się, że najprawdopodobniej skuteczną dawką w walce z nowotworami u ludzi będzie 1,6 g, czyli około 2 łyżeczki.


Panaceum?

Kurkuma najprawdopodobniej ma jeszcze wiele niemal cudownych właściwości, takich jak zmniejszenie ryzyka zawału serca, zmniejszanie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, ochrona przed uszkodzeniami wątroby i zaćmą. U myszy jej niewielka dawka obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest też korzystna dla sportowców, gdyż przyspiesza gojenie się uszkodzeń mięśni, na które są oni szczególnie narażeni. Wiele jeszcze musimy się o niej dowiedzieć!

Najczęściej kurkumę, samodzielnie i jako składnik popularnego curry, można spotkać w potrawach kuchni indyjskiej.

Kurkumina pozyskiwana z kurkumy jest stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako barwnik.


Zobacz nasz temat specjalny: Kuchnia indyjska. Kliknij!

kuchnia indyjska


Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła: bpb.pharm.or.jp/bpb/200505/b05_0937.pdfdiyhpl.us/~bryan/papers2/longevity/Curcumin_A_Spice_For_All_Seasons.pdf

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
15 min
7
Pieczywo Chlebek korzenny

Chlebek korzenny łatwy i pyszny w przygotowaniu. Taki chleb piekę od kilku la...

Odsłon: 167

15 min
6
Ciasta Piernik dojrzewający

Polecam. Piernik to zdrowe ciasto. Nie wyobrażamy sobie Świąt Bożego Narodz...

Odsłon: 1595

30 min
17
Dodatki Patent na obieranie jajek

Chciałam się podzielić z Wami fajnym i prostym sposobem obierania jajek. Taki...

Odsłon: 337

15 min
10

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8