Cudowny lek na... wszystko?

Kurkuma, czyli szafran indyjski, przeszła wiele badań, które sugerują, że działa przeciwnowotworowo, przeciwcukrzycowo i przeciwzapalnie. Substancje w niej zawarte obniżają poziom cholesterolu we krwi i przyspieszają gojenie ran. Trwają badania nad jej wpływem na chorobę Alzheimera i wirusa HIV.

Jeszcze nie zbadaliśmy wszystkich możliwości kurkumy.    Fot. 123RF.COM


Kurkumą w raka

Kurkuma łagodzi stany zapalne w organizmie. Dzięki temu przyspiesza gojenie się ran i... prawdopodobnie leczy raka! W 2011 w „Proceedings of the National Academy of Sciences" podsumowano dotychczasowe badania, z których wynika, że jedna czwarta nowotworów złośliwych jest wywołana przez chroniczne stany zapalne toczące się w organizmie.

Istnieje niemal 300 publikacji, które potwierdzają antynowotworowe działanie kurkumy. Według nich, substancje zawarte w kurkumie „odnajdują" komórki rakowe w organizmie i sprawiają, że zaczynają same siebie niszczyć i utrudniają im dalsze namnażanie. Nic złego nie dzieje się ze zdrowymi komórkami. W badaniach na myszach odnotowano, że kurkuma działa u nich w przypadku raka skóry, okrężnicy i wątroby.

Kurkuma korzystnie wpływa także na stan skóry u osób leczonych za pomocą radioterapii stosowanej w leczeniu nowotworów.


15 przepisów na dania z kurkumą. Kliknij!

 

Przyprawa na cukrzycę

Wyniki eksperymentów mówią, że kurkuma zmniejsza ryzyko pojawienia się cukrzycy u osób w stanie przedcukrzycowym - u żadnej osoby spośród 119 przyjmujących kurkumę nie pojawiła się choroba. Dr Saraswati Sukumar z Uniwersytetu Johna Hopkinsa, która prowadzi te badania, uważa, że tą substancją, która pomoże kontrolować cukrzycę, jest kurkumina, czyli barwnik nadający kurkumie żółty kolor i potężny przeciwutleniacz. Badaczka wierzy, że dopiero zaczynamy poznawać cudowne właściwości kurkuminy.

Osobom chorym na cukrzycę typu 2 kurkuma pomaga kontrolować chorobę. Z badań przeprowadzonych na myszach wynika, że wyciąg z kurkumy znacząco obniża poziom glikemii. W tym przypadku jednak badacze uważają, że za takie a nie inne działanie kurkumy odpowiadają również inne substancje w niej zawarte - oprócz kurkuminy także mniej znane demetoksykurkumina, bisdemetoksykurkumina i ar-turmeron. Razem działają na podobnej zasadzie jak leki przeciwcukrzycowe.

Zobacz więcej na temat curry. Kliknij!

curry

 

Organizm ludzki jest w stanie tolerować nawet 8 g kurkumy dziennie, bez efektów ubocznych. Ale tyle nie jest nam potrzebne. Ocenia się, że najprawdopodobniej skuteczną dawką w walce z nowotworami u ludzi będzie 1,6 g, czyli około 2 łyżeczki.


Panaceum?

Kurkuma najprawdopodobniej ma jeszcze wiele niemal cudownych właściwości, takich jak zmniejszenie ryzyka zawału serca, zmniejszanie objawów reumatoidalnego zapalenia stawów, ochrona przed uszkodzeniami wątroby i zaćmą. U myszy jej niewielka dawka obniża poziom cholesterolu we krwi. Jest też korzystna dla sportowców, gdyż przyspiesza gojenie się uszkodzeń mięśni, na które są oni szczególnie narażeni. Wiele jeszcze musimy się o niej dowiedzieć!

Najczęściej kurkumę, samodzielnie i jako składnik popularnego curry, można spotkać w potrawach kuchni indyjskiej.

Kurkumina pozyskiwana z kurkumy jest stosowana w przemyśle spożywczym i kosmetycznym jako barwnik.


Zobacz nasz temat specjalny: Kuchnia indyjska. Kliknij!

kuchnia indyjska


Anna Wiśniewska/Smaker.pl

Źródła: bpb.pharm.or.jp/bpb/200505/b05_0937.pdfdiyhpl.us/~bryan/papers2/longevity/Curcumin_A_Spice_For_All_Seasons.pdf

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

60 min
2
Przekąski sandwicz z bekonem

Uwaga! Szykuje się niezła wyżerka! Propozycja kanapek przygotowanych na grubo...

Odsłon: 126

wszystkie
10
Zupy zupa szczawiowa

..zupa szczawiowa najlepsza ze szczawiu prosto z ogrodu; więc przed koszeniem...

Odsłon: 61

15 min
4
30 min
35

Polecane artykuły

Informacje Musztardowiec – zdrowe liście nie tylko na sałatki

Musztardowiec (Brassica juncea) to warzywo, które w Polsce nadal jest mało znane, ale zasługuje na większą popularność ze względu na swój pikantny,...

0
Informacje Co roku o tej porze robię najlepszy mus rabarbarowy. Do ciasta, naleśników, a nawet wędlin

Wielu z nas okres wiosenny kojarzy się ze smakiem domowego kompotu z rabarbatu lub babcinego ciasta z kruszonką. Sezon na ten przysmak trwa dosyć k...

1
Informacje Łosoś na wiosenny obiad. 7 smakowitych dań z łososiem w roli głównej

Wiosna to doskonały czas na eksplorację kulinarnych możliwości, a łosoś stanowi idealną bazę dla różnorodnych dań na wiosenny obiad. Z jego wyjątko...

0
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Podpłomyk z bobem i szparagami, sałatka z czosnkiem niedźwiedzim, muffinki pomarańczowe

Już w tę sobotę Ewa Wachowicz będzie gościć w swojej kuchni zananą i lubianą aktorkę, Małgorzatę Sochę. Wspólnie przygotują pyszny podpłomyk z sezo...

2