Fot. 123RF/Picsel
Uprawa ziół – jak zacząć?
Rozpoczynając domową uprawę ziół, warto zastanowić się, z jakich roślin korzystasz w kuchni najczęściej. Na początek poleca się najpopularniejsze zioła, takie jak bazylia, mięta, tymianek czy oregano. Większość z nich bez trudu kupisz w formie sadzonek w supermarketach i dyskontach spożywczych. Zwróć jednak uwagę na stan wybranej sadzonki. Zdrowa roślina ma dużo liści, wyrazisty zapach oraz intensywny kolor. Wszelkie zmiany w wyglądzie ziół, plamy na liściach czy suche gałązki świadczą o złym stanie rośliny – taka sadzonka niestety nie posłuży Ci przez długi czas. Choć uprawa ziół z wyrośniętych już sadzonek jest nieco prostsza, warto spróbować również własnoręcznie zasadzić ziarna. Zyskasz wówczas pewność, że zioła są zdrowe i uprawiane w odpowiednich warunkach.

W czym uprawiać zioła?
Brak ogródka nie oznacza, że musisz zrezygnować z uprawy ziół. Doskonałą przestrzenią dla doniczek będzie balkon, taras, a nawet kuchenny parapet. Ważne jest jedynie, by sadzonki ustawić w miejscu nasłonecznionym. Ziarna należy zasadzić w doniczkach produkcyjnych o dziurkowanym dnie, które ułatwia odprowadzenie nadmiaru wody. Gdy urosną i zakorzenią się, warto zadbać o ich przesadzenie. Możesz wykorzystać do tego tanie doniczki produkcyjne o większej pojemności lub postawić na droższe, ale bardziej efektowne doniczki ozdobne. Koszty ograniczysz, szukając promocji w Black Red White lub innych sklepach z wyposażeniem domu. Zioła w dekoracyjnych doniczkach nie tylko posłużą jako aromatyczny dodatek do potraw, ale będą również doskonale się prezentować.
Jak dbać o sadzonki?
Każda roślina wymaga określonych warunków do uprawy. Doniczki z ziołami muszą być ustawione w jasnym, słonecznym miejscu. Należy dbać także o regularne podlewanie. Do tego celu wystarczy woda w temperaturze pokojowej, np. z kranu. Roślin nie można ani przesuszyć, ani podlewać zbyt dużą ilością wody – optymalna ilość zależy od danego gatunku. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dalszej części artykułu.
Jakie zioła warto uprawiać?
Spośród najpopularniejszych ziół uprawianych w doniczkach warto wybrać następujące rośliny:
bazylia – niezastąpiona w potrawach kuchni włoskiej i stosunkowo prosta w uprawie, wymaga przede wszystkim regularnego podlewania oraz jasnego, bardzo słonecznego miejsca;
majeranek – roślina przyprawowa i lecznicza o szczególnie silnym aromacie, warto ustawić ją w słonecznym miejscu;
pietruszka naciowa – jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, ceniona również jako doskonały dodatek do zup; należy ją ustawić w słonecznym miejscu i podlewać dużą ilością wody;
mięta – uwielbiana jako składnik letnich napojów czy koktajli, ceniona także jako roślina lecznicza ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych; może być ustawiona w półcieniu i podlewana małą ilością wody;
oregano – niezbędne jako przyprawa do pizzy, spaghetti oraz innych potraw kuchni włoskiej, szczególnie po ususzeniu, gdy wydobywa pełnię aromatu; lubi bardzo nasłonecznione miejsca oraz wysoką wilgotność;
melisa – ceniona szczególnie za swoje właściwości lecznicze, znana jako naturalny środek uspokajający oraz nasenny; może stać w jasnym miejscu lub półcieniu;
tymianek – roślina przyprawowa, lecznicza oraz ozdobna, lubiana za swój silny, korzenny aromat; może stać w delikatnie ocienionym miejscu, wystarczy podlewać go raz w tygodniu.