Najlepsze przepisy na ogórki

Aromatyczne i świeże. Jak pielęgnować zioła w doniczkach?

Najlepsze zioła to oczywiście te świeże, z których można wydobyć pełnię aromatu. Na szczęście hodowanie ziół w doniczkach nie jest wymagającym zajęciem i mogą się za nie zabrać nawet osoby dopiero zgłębiające tajniki ogrodnictwa. Jak pielęgnować świeże zioła w doniczkach na balkonie lub kuchennym parapecie?

Fot. 123RF/Picsel

Uprawa ziół – jak zacząć?

Rozpoczynając domową uprawę ziół, warto zastanowić się, z jakich roślin korzystasz w kuchni najczęściej. Na początek poleca się najpopularniejsze zioła, takie jak bazylia, mięta, tymianek czy oregano. Większość z nich bez trudu kupisz w formie sadzonek w supermarketach i dyskontach spożywczych. Zwróć jednak uwagę na stan wybranej sadzonki. Zdrowa roślina ma dużo liści, wyrazisty zapach oraz intensywny kolor. Wszelkie zmiany w wyglądzie ziół, plamy na liściach czy suche gałązki świadczą o złym stanie rośliny – taka sadzonka niestety nie posłuży Ci przez długi czas. Choć uprawa ziół z wyrośniętych już sadzonek jest nieco prostsza, warto spróbować również własnoręcznie zasadzić ziarna. Zyskasz wówczas pewność, że zioła są zdrowe i uprawiane w odpowiednich warunkach.

W czym uprawiać zioła?

Brak ogródka nie oznacza, że musisz zrezygnować z uprawy ziół. Doskonałą przestrzenią dla doniczek będzie balkon, taras, a nawet kuchenny parapet. Ważne jest jedynie, by sadzonki ustawić w miejscu nasłonecznionym. Ziarna należy zasadzić w doniczkach produkcyjnych o dziurkowanym dnie, które ułatwia odprowadzenie nadmiaru wody. Gdy urosną i zakorzenią się, warto zadbać o ich przesadzenie. Możesz wykorzystać do tego tanie doniczki produkcyjne o większej pojemności lub postawić na droższe, ale bardziej efektowne doniczki ozdobne. Koszty ograniczysz, szukając promocji w Black Red White lub innych sklepach z wyposażeniem domu. Zioła w dekoracyjnych doniczkach nie tylko posłużą jako aromatyczny dodatek do potraw, ale będą również doskonale się prezentować.

Reklama

Jak dbać o sadzonki?

Każda roślina wymaga określonych warunków do uprawy. Doniczki z ziołami muszą być ustawione w jasnym, słonecznym miejscu. Należy dbać także o regularne podlewanie. Do tego celu wystarczy woda w temperaturze pokojowej, np. z kranu. Roślin nie można ani przesuszyć, ani podlewać zbyt dużą ilością wody – optymalna ilość zależy od danego gatunku. Więcej informacji na ten temat znajdziesz w dalszej części artykułu.

Jakie zioła warto uprawiać?

Spośród najpopularniejszych ziół uprawianych w doniczkach warto wybrać następujące rośliny:

bazylia – niezastąpiona w potrawach kuchni włoskiej i stosunkowo prosta w uprawie, wymaga przede wszystkim regularnego podlewania oraz jasnego, bardzo słonecznego miejsca;

majeranek – roślina przyprawowa i lecznicza o szczególnie silnym aromacie, warto ustawić ją w słonecznym miejscu;

pietruszka naciowa – jedno z najbogatszych źródeł witaminy C, ceniona również jako doskonały dodatek do zup; należy ją ustawić w słonecznym miejscu i podlewać dużą ilością wody;

mięta – uwielbiana jako składnik letnich napojów czy koktajli, ceniona także jako roślina lecznicza ze względu na dużą zawartość olejków eterycznych; może być ustawiona w półcieniu i podlewana małą ilością wody;

oregano – niezbędne jako przyprawa do pizzy, spaghetti oraz innych potraw kuchni włoskiej, szczególnie po ususzeniu, gdy wydobywa pełnię aromatu; lubi bardzo nasłonecznione miejsca oraz wysoką wilgotność;

melisa – ceniona szczególnie za swoje właściwości lecznicze, znana jako naturalny środek uspokajający oraz nasenny; może stać w jasnym miejscu lub półcieniu;

tymianek – roślina przyprawowa, lecznicza oraz ozdobna, lubiana za swój silny, korzenny aromat; może stać w delikatnie ocienionym miejscu, wystarczy podlewać go raz w tygodniu.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 80

15 min
7
30 min
3
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 255

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

5
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9