Fot. 123RF
Jeszcze kilka lat temu słodkie ziemniaki były jedynie trudnodostępną i nieco egzotyczną ciekawostką kulinarną, a ich kupno stanowiło nie lada wyzwanie. Jednak obecnie wiele sklepów wprowadziło je na stałe do swojego asortymentu, dzięki czemu bataty coraz częściej trafiają na nasze talerze.
Zdrowe bulwy
Bataty przywędrowały do Europy wraz z Krzysztofem Kolumbem, skąd trafiły także do innych zakątków świata. Od tamtego czasu ich popularność na przemian wzrasta i maleje. Chociaż zazwyczaj uznajemy je za jeden gatunek, to słodkie ziemniaki mają ponad 400 odmian, różniących się między sobą nie tylko smakiem, ale również kolorem skórki oraz miąższu.
Od dobrze znanych nam kartofli odróżnia je nie tylko słodki smak. Przede wszystkim są one zdecydowanie większe, o nieco bardziej podłużnym kształcie. Ciemna, a czasami lekko fioletowa skórka, kryje pomarańczowo-żółty miąższ o wyjątkowym smaku. Jednak te niezwykłe ziemniaki powinniśmy cenić nie tylko ze względu na walory smakowe. Okazuje się bowiem, iż bataty maja również bardzo ciekawe właściwości prozdrowotne.
Najcenniejszą substancją, jaką dostarczymy do naszego organizmu dzięki słodkim ziemniakom , jest beta-karoten. Substancja ta ma naprawdę zaskakujące właściwości. Przeprowadzone badania potwierdziły nawet, iż zmniejsza ona ryzyko zachorowania na raka piersi, pęcherza, nerek oraz jelita grubego.
Słodkie ziemniaki są również doskonałym źródłem wielu cennych składników odżywczych. Porcja batatów dostarczy nam między innymi: witaminy B,C i E, wapń, fosfor, magnez, kwas foliowy, potas oraz sód. Dzięki nim, nasz organizm będzie mógł poprawnie funkcjonować, a my zyskamy siłę i energię do działania.
Poprawią wzrok i nie tylko...
Co zyskujemy jedząc bataty? Przede wszystkim warzywo to bardzo korzystnie wpływa na nasz wzrok, a to wszystko za sprawą zawartych w nim karotenów i luteiny. Jeśli chcecie zadbać o oczy, zdecydujcie się na bataty o żółtym, które tych substancji zawierają zdecydowanie więcej niż odmiana pomarańczowa. Ponadto, słodkie ziemniaki o fioletowym miąższu zawierają w sobie niezwykle cenne antocyjaniny, które poprawiają naszą pamięć oraz zwiększają funkcje poznawcze.
Badania wykazały również, iż substancje zawarte w batatach wspomagają utrzymanie równowagi hormonalnej, dzięki czemu bardzo poleca się je kobietom, zmagającym się z zespołem napięcia przedmiesiączkowego. Ze względu na obecność tiaminy i innych witamin z grupy B, można również rekomendować je osobom żyjącym w dużym stresie lub tym, które cierpią na nerwice.
Co ugotować z batatów?
Słodkie ziemniaki mają bardzo szerokie zastosowanie w kuchni. Możemy zastąpić nimi zwykłe ziemniaki niemal we wszystkich potrawach. Będą rewelacyjnie smakować jako puree lub frytki. Ponadto, możemy przygotować z nich również zupy, placuszki lub sałatki. Warto również spróbować przygotować je w wersji zdecydowanie bardziej deserowej. Ze względu na charakterystyczny, słodki smak, bataty mogą stać się doskonałym dodatkiem do ciast i kremów.
Jak przygotować bataty? Skorzystaj ze sprawdzonych przepisów naszych użytkowników! Kliknij w wybrane zdjęcie.