Spis treści:
- Co to jest czarny miód?
- Jakie właściwości ma czarny miód?
- Jak zrobić czarny miód - przepis krok po kroku
- Jak stosować czarny miód?
Ten naturalny produkt nazywany jest też czarnym złotem, bo zawiera całe bogactwo wartości odżywczych, które korzystnie wpływają na organizm. Czarny miód da się przygotować samodzielnie w domu - jak go zrobić i jak stosować? Przekonaj się, dlaczego warto mieć go w swojej kuchni.
Sprawdź także: Kiedy dodawać miód do herbaty? Spór wśród Polaków wciąż trwa
Co to jest czarny miód?
To wcale nie kolejna odmiana pszczelego produktu, pozyskiwanego ze specjalnej rośliny. Jeśli także zastanawiasz się, co to jest czarny miód, to nic dziwnego - wiele osób nie wie, że to po prostu połączenie miodu z czarnuszką. Do miodu dodaje się olej i ziarna czarnuszki, aby wzbogacić jego skład. Do tych produktów często trafia również imbir, który ma do nich podobne właściwości i w ten sposób wzmacnia działanie specyfiku. Cechuje się on wyjątkowym smakiem i zapachem.
Jakie właściwości ma czarny miód?
Na właściwości czarnego miodu wpływają oczywiście użyte składniki, czyli naturalny miód, czarnuszka (olej i ziarna) oraz korzeń imbiru. Domowy specyfik jest źródłem witamin (A, C, E i tych z grupy B) oraz minerałów (żelaza, magnezu i wapnia), a także zdrowych tłuszczów (omega-3 i omega-6) i antyoksydantów. Przede wszystkim działa bakteriobójczo, antygrzybiczo, przeciwzapalnie i przeciwalergicznie.
Jakie właściwości ma czarny miód? Pomaga zarówno w profilaktyce, jak i leczeniu przeziębień - wspierając prawidłowe funkcjonowanie górnych i dolnych dróg oddechowych. Wzmacnia odporność i przyspiesza zwalczenie toczącej się infekcji. Działa przeciwzapalnie, dlatego warto go stosować także w przypadku stanów zapalnych zatok, stawów czy skóry. Nie bez przyczyny, miód nazywa się naturalnym antybiotykiem (który nie zastąpi farmakologii, ale może skutecznie ją wspierać).
Czarnuszka zawiera olejki eteryczne, które usprawniają pracę układu trawiennego. To kolejna właściwość czarnego miodu, na którą warto zwrócić uwagę. Nie tylko przyspiesza on procesy trawienne i koi błonę śluzową żołądka czy jelit, ale również jest naturalnym prebiotykiem, regulującym mikroflorę jelitową (mającą z kolei wpływ na układ immunologiczny organizmu).
Jeśli doceniasz już, jakie właściwości ma czarny miód, to ich lista jeszcze urośnie. Domowe remedium na spadek odporności obniża poziom zbyt wysokiego cholesterolu, działa przeciwzakrzepowo i poprawia elastyczność naczyń krwionośnych. To wszystko przekłada się na zdrowie serca. Tym bardziej że czarny miód obniża też ciśnienie.
Produkt ma też wpływ na zdrowy, odżywiony i młodzieńczy wygląd skóry. Witamina E, nazywana witaminą młodości, poprawia koloryt cery i zwalcza niedoskonałości. Czarnuszka pomaga także zwalczyć atopowe zapalenie skóry.
Jak zrobić czarny miód - przepis krok po kroku
Skoro wiesz już, jakie są właściwości czarnego miodu, pewnie zastanawiasz się, jak go zdobyć. W sklepie nie ma gotowego produktu, ale naprawdę prosto jest przyrządzić go w domu. Potrzebujesz tylko: szklankę naturalnego miodu, dwie łyżki nasion czarnuszki, dwie łyżki oleju z czarnuszki, dwie łyżeczki mielonego imbiru i pół szklanki wody.
Jak zrobić czarny miód? Przepis krok po kroku poprowadzi cię przez proces przygotowania. Weź mniejszy garnek i zagotuj w nim wodę. Zmniejsz moc palnika, wsyp nasiona czarnuszki i imbir. Gotuj ok. pięciu minut, bez doprowadzania do wrzenia. Następnie odstaw wywar do wystudzenia.
W tym czasie do innego garnka wlej wodę i zagotuj. Do metalowej miski wlej miód i olej z czarnuszki. Przemieszaj do połączenia i umieść miskę nad garnkiem z parą wodną. Delikatnie ogrzej mieszankę w takiej kąpieli wodnej. Pamiętaj jednak, żeby nie podgrzewać miodu powyżej 40 stopni Celsjusza, bo straci wszystkie cenne właściwości. Gdy miód z olejem będą już ciepłe, połącz z nasionami czarnuszki i imbirem. Przemieszaj i przelej do czystego słoika. Schowaj i przechowuj w lodówce.
Jak stosować czarny miód?
Domową kurację tym naturalnym specyfikiem warto rozpocząć w sezonie jesienno-zimowym. Profilaktyczne działanie pomoże wzmocnić reakcję organizmu w przypadku infekcji. Jak stosować czarny miód? Najlepiej dodawać go do wody lub herbaty. Nie powinno się przekraczać dawki dwóch łyżeczek dziennie. Nadmiar czarnuszki może prowadzić do niedociśnienia, a zbyt duża porcja imbiru - podrażniać żołądek. Dlatego po dwóch tygodniach przyjmowania miodu należy zrobić dwutygodniową przerwę.
Choć właściwości czarnego miodu są bardzo korzystne dla organizmu, niestety nie wszyscy mogą z nich korzystać. Jakie są przeciwwskazania do stosowania czarnego złota? Przede wszystkim uczulenie na którykolwiek ze składników, ale również hiperglikemia (miód to źródło cukrów). Osoby przyjmujące środki farmakologiczne powinny uzyskać zgodę lekarza na stosowanie oleju z czarnuszki (szczególnie w przypadku leczenia cukrzycy lub ciśnienia).
Źródło: Smaker.pl, zdrowie.interia.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zupy, jakie jadano za czasów PRL. Jakie przepisy warto odtworzyć »
Kwercetynę znajdziesz w czerwonej cebuli. Pomoże w cukrzycy, przegoni wirusy, wspomoże mózg »
Tani i ma tylko 97 kcal. Jesz go z chlebem, a możesz zrobić kotlety, a nawet ciasto »