Najlepsze przepisy na dania z dyni

Charlotte Royal - przepis z "Bake Off- Ale Ciacho!"

Spektakularne ciasto, które w półfinałowej rozgrywce musiały przygotować uczestniczki programu "Bake Off - Ale Ciacho!". Przepis Krzysztofa Ilnickiego.

Przy komponowaniu całości pamiętaj że:
- Charlotte musi mieć minimum trzy kolory
- Musi być gustowna, estetyczna, precyzyjnie wykonana
- Musi mieć przymyślane polączenia smakowe

Rolada - przepis na dwie blachy

  • 290 g białka
  • 260 g cukru kryształ
  • 170 g żółtka
  • 100g masła
  • 260g mąki pszennej
  • 50g skrobii kukurydzianej
  • Kakao/barwniki/matcha wg uznania (opcjonalnie)

Przygotować bezę francuską. Dodać żółtko, ręcznie mieszając. Zemulgować z rozpuszczonym masłem. Dodać suche składniki. Rozsmarować na dwóch blachach wyłożonych papierem. Upiec do koloru. Wyjąć z pieca. Jeden biszkopt od razu po wyjęciu z pieca posypać cukrem pudrem, przykryć materiałem obrócić i odkleić papier. Zawinąć delikatnie roladę w materiale. Odłożyć do wystygnięcia. Gdy wystygnie, ostrożnie rozwinąć, przesmarować cienko wybraną marmoladą. Zwinąć roladę już bez materiału i przełożyć na duży arkusz folii. Zawinąć na końcach jak cukierek i ciasno zrolować. Schłodzić w zamrażarce. Drugi biszkopt odłożyć jako spód do Charlotty.

Krem Chantilly
Zachować proporcje: 1000g śmietanki kremówki 36% - 16 g żelatyny - 80 g wody lub użyć fixu do ubijania śmietany. Wykonać tyle kremu ile uważasz za stosowne. Krem podczas ubijania musi mieć nie więcej niż 6 stopni C.

To jest baza do kremu Chantilly, samemu zdecydować o ilosci cukru i innych dodatków smakowych, czyli owoców, past, barwników, aromatów.

Montaż
Lekko zamrożoną roladę pokroić w plastry. Po każdym przekrojeniu wyczyścić nóż. Misę wyłożyć folią. Układać plastry rolady jak najbliżej siebie, aby uniknąć odstępów. Wylać krem (z dodatkami) i zamknąć całość wykrojonym biszkoptowym spodem. Intensywnie schłodzić przed wyjęciem z formy. Ułóż na paterze i udekoruj wg uznania.

Pobierz aplikację smaker ciasta i desery

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
3
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

8
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2