Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Brukselka nie należy do najbardziej lubianych warzyw, a szkoda, bo - odpowiednio przyrządzona - potrafi naprawdę zachwycić swoim smakiem. Jej dodatkowym atutem jest duża uniwersalność i wysoka wartość odżywcza. Co dobrego zrobić z młodej brukselki i dlaczego warto ją spożywać?

Brukselka wspaniale dopełni zapiekankę na obiad dla całej rodziny | Fot. Canva Pro

Brukselka to warzywo, które nie cieszy się zbyt dobrą sławą - wielu osobom przywołuje ona na myśl czasy dzieciństwa, kiedy często serwowano ją rozgotowaną i niedoprawioną. Warto jednak wiedzieć, że brukselkę można spożywać na różne sposoby, łącząc ją z rozmaitymi składnikami. Poza dużą uniwersalnością jej ogromnym atutem jest wysoka wartość odżywcza. Jakie cenne związki się w niej kryją? Jakie są jej najważniejsze właściwości? I co dobrego zrobić z młodej brukselki? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.  

Czy brukselka jest z Brukseli?

Czy brukselka jest z Brukseli, jak sugeruje jej nazwa? Tak, brukselka zawdzięcza swoją nazwę stolicy Belgii - przyjmuje się, że to właśnie w tym mieście wyhodowano ją po raz pierwszy, co miało miejsce w XVII wieku. Nie cieszy się ona zbyt dużą popularnością w tych stronach i obecnie hodowana jest w wielu krajach na świecie, jednak Bruksela oficjalnie uznawana jest za miejsce jej „narodzin”.

Jakie właściwości ma brukselka?

Brukselka wyróżnia się wysoką wartością odżywczą. Stanowi ono źródło cennych związków, w tym potasu, magnezu, wapnia, witamin C i K oraz niektórych witamin z grupy B. Jej dodatkowym atutem jest zawartość błonnika pokarmowego i kemferolu - składnika o silnym działaniu przeciwutleniającym.

Jakie właściwości ma brukselka? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o jej potencjale przeciwnowotworowym. W badaniach zaobserwowano, że przyczynia się ona do zwiększenia poziomu enzymów detoksykacyjnych, co może prowadzić do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Dane naukowe wskazują także na jej działanie przeciwzapalne - niektóre doniesienia ze świata nauki wskazują, że większe spożycie warzyw kapustnych, do których zalicza się właśnie brukselka, wiąże się z niższym stężeniem markerów stanu zapalnego we krwi.

Brukselka to składnik, który może stanowić wartościowy element diety osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga ona regulować poziom cukru we krwi. Ponadto kryje ona w sobie pewien wyjątkowy przeciwutleniacz, a mianowicie kwas alfa-liponowy, któremu przypisuje się zdolność do poprawy wrażliwości komórek na insulinę. Na uwagę zasługuje również fakt, że jest ona obfitym źródłem witaminy C - substancji, która zwiększa przyswajanie żelaza, wspiera pracę układu odpornościowego i wspomaga produkcję kolagenu.

Co dobrego zrobić z młodej brukselki?

Jeśli chcesz ponownie przekonać się do brukselki lub planujesz spróbować jej po raz pierwszy, sięgnij po jej młodą odmianę, która wyróżnia się nieco delikatniejszym smakiem. Co dobrego zrobić z młodej brukselki? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych opcji.

Brukselka pieczona z oliwą i czosnkiem

Pokrojoną na połówki młodą brukselkę wystarczy wymieszać z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawi, że warzywo nabierze lekko orzechowego smaku i chrupiącej skórki.

Smażona brukselka z sezamem i sosem sojowym

Masz ochotę na przysmak w azjatyckim stylu? W takim razie podsmaż brukselkę z dodatkiem sezamu, sosu sojowego i odrobiny miodu. Możesz spożyć ją solo oraz zaserwować z ryżem lub makaronem ryżowym.  

Sałatka z młodą brukselką

Dzięki delikatnemu smakowi młoda brukselka dobrze komponuje się z innymi składnikami, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sałatkach, np. w połączeniu z jabłkiem, orzechami włoskimi i sosem winegret.

Brukselka zapiekana z serem

Krótko obgotowane główki młodej brukselki możesz zapiec z serem pleśniowym, śmietanką i orzechami, tworząc niebanalny przysmak na obiad lub podwieczorek.

Zupa krem z brukselki

Zupa krem z brukselki przypadnie do gustu nie tylko fanom warzywnych kremów. Jest ona bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu - idealna na szybki posiłek w ciągu dnia. Możesz zaserwować ją z grzankami lub pestkami dyni. 

Co dobrego zrobić z młodej brukselki poza daniami wymienionymi powyżej? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, dzięki którym zagości ona w twoim jadłospisie już na stałe:  

1. Brukselki z boczkiem

 Brukselki z boczkiem Zobacz przepis

Brukselki z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Zapiekanka z brukselką

 Zapiekanka z brukselką Zobacz przepis

Zapiekanka z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Kiszona brukselka

 Kiszona brukselka Zobacz przepis

Kiszona brukselka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zapiekana brukselka

 Zapiekana brukselka Zobacz przepis

Zapiekana brukselka / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tarta z brukselką

 Tarta z brukselką Zobacz przepis

Tarta z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródła: dietetycy.org.pl, healthline.com, smaker.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zapomniane warzywo o wielkiej mocy. Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie, jelita pracują książkowo »

Najlepszy owoc dla seniora. Poprawia kondycję stawów, chroni wątrobę, liście też ma zdrowe »

Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne ziemniaki w syropie sezamowym

Zaskakujące połączenie słodyczy i wytrawności. Ziemniaki w syropie sezamowym...

Odsłon: 64

60 min
2
>60 min
3
30 min
1
Napoje Nalewka z wiśni

Prosta, smaczna, aromatyczna i mocno rozgrzewająca nalewka z wiśni w sam raz...

Odsłon: 26535

>60 min
18
Sałatki Świetna sałatka

Połączenie ryżu , tuńczyka oraz warzyw, tworzy smaczną sałatkę na kolację i n...

Odsłon: 2895

15 min
3
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 7470

60 min
17