Spis treści
Brukselka to warzywo, które nie cieszy się zbyt dobrą sławą - wielu osobom przywołuje ona na myśl czasy dzieciństwa, kiedy często serwowano ją rozgotowaną i niedoprawioną. Warto jednak wiedzieć, że brukselkę można spożywać na różne sposoby, łącząc ją z rozmaitymi składnikami. Poza dużą uniwersalnością jej ogromnym atutem jest wysoka wartość odżywcza. Jakie cenne związki się w niej kryją? Jakie są jej najważniejsze właściwości? I co dobrego zrobić z młodej brukselki? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule.

Czy brukselka jest z Brukseli?
Czy brukselka jest z Brukseli, jak sugeruje jej nazwa? Tak, brukselka zawdzięcza swoją nazwę stolicy Belgii - przyjmuje się, że to właśnie w tym mieście wyhodowano ją po raz pierwszy, co miało miejsce w XVII wieku. Nie cieszy się ona zbyt dużą popularnością w tych stronach i obecnie hodowana jest w wielu krajach na świecie, jednak Bruksela oficjalnie uznawana jest za miejsce jej „narodzin”.
Jakie właściwości ma brukselka?
Brukselka wyróżnia się wysoką wartością odżywczą. Stanowi ono źródło cennych związków, w tym potasu, magnezu, wapnia, witamin C i K oraz niektórych witamin z grupy B. Jej dodatkowym atutem jest zawartość błonnika pokarmowego i kemferolu - składnika o silnym działaniu przeciwutleniającym.
Jakie właściwości ma brukselka? W pierwszej kolejności warto wspomnieć o jej potencjale przeciwnowotworowym. W badaniach zaobserwowano, że przyczynia się ona do zwiększenia poziomu enzymów detoksykacyjnych, co może prowadzić do zmniejszenia ryzyka wystąpienia raka jelita grubego. Dane naukowe wskazują także na jej działanie przeciwzapalne - niektóre doniesienia ze świata nauki wskazują, że większe spożycie warzyw kapustnych, do których zalicza się właśnie brukselka, wiąże się z niższym stężeniem markerów stanu zapalnego we krwi.
Brukselka to składnik, który może stanowić wartościowy element diety osób zmagających się z cukrzycą lub insulinoopornością. Dzięki wysokiej zawartości błonnika pomaga ona regulować poziom cukru we krwi. Ponadto kryje ona w sobie pewien wyjątkowy przeciwutleniacz, a mianowicie kwas alfa-liponowy, któremu przypisuje się zdolność do poprawy wrażliwości komórek na insulinę. Na uwagę zasługuje również fakt, że jest ona obfitym źródłem witaminy C - substancji, która zwiększa przyswajanie żelaza, wspiera pracę układu odpornościowego i wspomaga produkcję kolagenu.
Co dobrego zrobić z młodej brukselki?
Jeśli chcesz ponownie przekonać się do brukselki lub planujesz spróbować jej po raz pierwszy, sięgnij po jej młodą odmianę, która wyróżnia się nieco delikatniejszym smakiem. Co dobrego zrobić z młodej brukselki? Poniżej znajdziesz kilka ciekawych opcji.
Brukselka pieczona z oliwą i czosnkiem
Pokrojoną na połówki młodą brukselkę wystarczy wymieszać z oliwą z oliwek, solą, pieprzem i czosnkiem. Pieczenie w wysokiej temperaturze sprawi, że warzywo nabierze lekko orzechowego smaku i chrupiącej skórki.
Smażona brukselka z sezamem i sosem sojowym
Masz ochotę na przysmak w azjatyckim stylu? W takim razie podsmaż brukselkę z dodatkiem sezamu, sosu sojowego i odrobiny miodu. Możesz spożyć ją solo oraz zaserwować z ryżem lub makaronem ryżowym.
Sałatka z młodą brukselką
Dzięki delikatnemu smakowi młoda brukselka dobrze komponuje się z innymi składnikami, dzięki czemu świetnie sprawdza się w sałatkach, np. w połączeniu z jabłkiem, orzechami włoskimi i sosem winegret.
Brukselka zapiekana z serem
Krótko obgotowane główki młodej brukselki możesz zapiec z serem pleśniowym, śmietanką i orzechami, tworząc niebanalny przysmak na obiad lub podwieczorek.
Zupa krem z brukselki
Zupa krem z brukselki przypadnie do gustu nie tylko fanom warzywnych kremów. Jest ona bardzo smaczna i prosta w przygotowaniu - idealna na szybki posiłek w ciągu dnia. Możesz zaserwować ją z grzankami lub pestkami dyni.
Co dobrego zrobić z młodej brukselki poza daniami wymienionymi powyżej? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, dzięki którym zagości ona w twoim jadłospisie już na stałe:
1. Brukselki z boczkiem

Brukselki z boczkiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Zapiekanka z brukselką

Zapiekanka z brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: dietetycy.org.pl, healthline.com, smaker.pl
Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zapomniane warzywo o wielkiej mocy. Regeneruje wątrobę, obniża ciśnienie, jelita pracują książkowo »
Najlepszy owoc dla seniora. Poprawia kondycję stawów, chroni wątrobę, liście też ma zdrowe »
Na szybki, letni obiad niezastąpiona. Zrób od razu więcej, bo zabraknie »