Najlepsze przepisy na ogórki

Gdy żar leje się z nieba, ostatnią rzeczą, na jaką mamy ochotę, jest gorący posiłek. W takie dni sprawdza się coś lekkiego, świeżego i dobrze schłodzonego. Właśnie wtedy z pomocą przychodzą letnie zupy, które łączą smak z przyjemnym orzeźwieniem.

Z czego można zrobić chłodnik? Najpopularniejszy to ten z buraków | Fot.123RF/Picsel

Lato to idealny moment, by sięgnąć po dania, które nie wymagają długiego gotowania i szybko odświeżają. Zupy podawane na zimno można przygotować ekspresowo, a do tego wykorzystać sezonowe warzywa i owoce. Wystarczy kilka składników, by stworzyć coś naprawdę wyjątkowego.

Przeczytaj też: Co dobrego zrobić z cukinii? Pyszne dania na każdą porę dnia

Z czego można zrobić chłodnik?

Chłodnik to zupa, która idealnie sprawdza się w cieplejsze dni. Lekka, orzeźwiająca i pełna świeżych składników. Jej największą zaletą jest to, że można ją przygotować na wiele sposobów, dopasowując do własnych upodobań i zawartości lodówki.

Klasyczny chłodnik kojarzy się z botwinką, ogórkiem i kefirem, ale możliwości jest znacznie więcej. Z czego można zrobić chłodnik? Wbrew pozorom nie tylko z buraków. Świetnie sprawdzi się ogórek zielony - starty na tarce i wymieszany z jogurtem naturalnym albo zsiadłym mlekiem stworzy błyskawiczny chłodnik ogórkowy. Dobrym wyborem są też pomidory - zmiksowane z papryką i cebulą, przypominają hiszpańskie gazpacho, które nie wymaga gotowania. Można też sięgnąć po awokado, rzodkiewki, szczypiorek czy koperek - warzywa i zioła, które dodają nie tylko smaku, ale i wartości odżywczych.

Chłodnik można przygotować na bazie jogurtu, kefiru, maślanki, zsiadłego mleka albo nawet bulionu warzywnego. W wersji wegańskiej dobrze sprawdzą się mleka roślinne (np. kokosowe czy migdałowe) lub po prostu woda z dodatkiem przypraw i soku z cytryny. To danie, które świetnie chłodzi, nawadnia i jednocześnie dostarcza witamin oraz błonnika.

Chłodnik to także dobry sposób, by przemycić więcej warzyw do codziennej diety, zwłaszcza wtedy, gdy w upał nie macie ochoty na ciężkie potrawy. Jest szybki do przygotowania, łatwy do modyfikowania i co ważne - smakuje jeszcze lepiej po kilku godzinach w lodówce. Dobrze komponuje się z ugotowanym jajkiem, młodymi ziemniakami czy grzankami. 

Chłodnik na upalne dni

Gdy temperatury rosną, a apetyt spada, warto sięgnąć po coś lekkiego, orzeźwiającego i pełnego smaku. Nie ma nic lepszego niż chłodnik na upalne dni - szybki w przygotowaniu, pełen warzyw lub owoców, doskonale chłodzi i nawadnia. W zależności od składników może być wytrawny, lekko pikantny albo zaskakująco słodki. To zupa, która naprawdę potrafi przynieść ulgę w upalne dni.

Dla fanów klasyki świetnym wyborem będzie tradycyjny chłodnik z ogórkiem, rzodkiewką, koperkiem i jajkiem. To sprawdzona receptura, którą kojarzymy z domowej kuchni - lekka, zdrowa i bardzo uniwersalna. Wystarczy kilka podstawowych składników i kefir, by powstało coś naprawdę pysznego.

Chłodnik buraczany

 Chłodnik buraczany Zobacz przepis

Chłodnik z buraków / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli macie ochotę na coś nieco bardziej wyrazistego, koniecznie spróbujcie chłodnika paprykowego. Papryka, ogórek i jogurt tworzą bardzo orzeźwiające, lekko pikantne połączenie, które świetnie sprawdzi się w porze lunchu lub jako lekka kolacja.

Chłodnik paprykowy

 Chłodnik paprykowy Zobacz przepis

Chłodnik paprykowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Dla tych z was, którzy lubią słodsze smaki, ciekawą opcją będzie chłodnik truskawkowy. To zupa, która smakuje jak deser - delikatna, owocowa i oczywiście obowiązkowo podawana na zimno. Idealna zarówno dla dzieci, jak i dorosłych.

Chłodnik truskawkowy

 Chłodnik truskawkowy Zobacz przepis

Chłodnik truskawkowy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Nie można zapomnieć o jednym z najbardziej znanych wariantów, czyli chłodniku litewskim. Na bazie botwinki, z kefirem, jajkiem i koperkiem. To zupa, która smakuje latem jak żadna inna. Syci, chłodzi i dodaje energii bez uczucia ciężkości.

Chłodnik litewski

 Chłodnik litewski Zobacz przepis

Chłodnik litewski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Na koniec coś zaskakującego - chłodnik z arbuza. To propozycja dla tych, którzy lubią eksperymentować. Owocowa baza, świeża mięta i sok z limonki tworzą bardzo orzeźwiającą kombinację. Idealną na naprawdę gorące dni. 

Chłodnik z arbuza

 Chłodnik z arbuza Zobacz przepis

Chłodnik z arbuza / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niezależnie od tego, czy wolicie wersje klasyczne, owocowe czy z nutą nowoczesności - z pewnością znajdziecie coś dla siebie. Lekkie zupy to świetny sposób na upalne dni i doskonała alternatywa dla ciężkich obiadów. Smaczne, zdrowe i orzeźwiające. Warto o nich pamiętać.

Źródło: smaker.pl 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Perfekcyjne schabowe według Magdy Gessler. "Polacy robią głównie kotlety z knura" »

Robię zamiast klasycznego biszkopta. Ma mało składników, długo zachowuje wilgoć »

Herbata, która zmniejsza stany zapalne w organizmie. Pij gorącą lub zrób zimny napój »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Babka jogurtowa

Mam pytanie czy lubicie zwykłe proste w wykonaniu wilgotne babki ? Jeżeli tak...

Odsłon: 4942

15 min
6
Sałatki Sałatka na drogę

Sałatka na drogę, przechowywana i transportowana w słoiku, to świetny pomysł...

Odsłon: 6880

15 min
6
Dania główne młode ziemniaki z bobem

Proste danie z młodymi ziemniakami i bobem, doprawione czosnkiem, cytryną i s...

Odsłon: 238

30 min
5
Dania główne Karkówka do obiadu

Karkówka do obiadu długo pieczona, w sosie maślanym, ze słodko-pikantną nutą...

Odsłon: 1455

30 min
4
Przetwory Ogórki kiszone

Smaczny domowy przepis na ogórki kiszone. Takie jakie robiły nasz mamy, babcie.

Odsłon: 8921

15 min
9
Konkurs
Przepis bierze udzial w konkursie
Sałatki Sałatka z buraczkami, fasolą i kiszoną kapustą

Sałatka może być dodatkiem np do obiadu lub samodzielnym daniem. Bardzo smaczna.

Odsłon: 1922

30 min
2