Ewa_Gotuje

Chrupkie i twarde ogórki kiszone. Genialny sposób babci na kiszenie ogórków

Ogórki kiszone to przysmak, który ma bardzo uniwersalne zastosowania w kuchni. Mogą być jedzone w samotności, ale też sprawdzą się jako dodatek do różnych dań. Nie zawsze jednak ogórki kiszone wychodzą tak, jakbyśmy chcieli. Jak zrobić idealne chrupiące ogórki kiszone?

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były twarde? Warto dodać do nich chrzan, ale nie tylko | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Kiedy najlepiej kisić ogórki?

Najlepszą porą na kiszenie ogórków jest koniec lata. Wtedy także należy zbierać te warzywa pod przetwory. Ogórki z końca lipca lub sierpnia będą idealne pod kiszenie.

Zbyt wczesne zbiory mogą skutkować tym, że przetwory nie wyjdą takie, jakie byśmy chcieli. Zbyt młode ogórki sprawią, że po kiszeniu będą one miękkie.

Jaką wodą zalewać ogórki kiszone?

Woda do zalewania ogórków kiszonych powinna być zimna. Najlepiej, jeśli byłaby w temperaturze około 20° C. Będzie ona bezpieczna dla warzyw i pozwoli na zachowanie u nich składników odżywczych. Wrzątek mógłby je ich pozbawić.

Ważne jest również, aby woda do zalewania ogórków kiszonych nie była chlorowana. Chlor może sprawić, że ogórki nie będą chrupiące. Z tego powodu, jeśli wiemy o tym, że woda z kranu, której użyjemy, jest słabej jakości, powinniśmy ją przefiltrować lub zagotować i odstawić do ostudzenia.

Co zrobić, żeby ogórki kiszone były twarde?

Twarde i chrupiące ogórki kiszone to efekt, jaki każdy chce osiągnąć. Istnieje bardzo prosty sposób, aby otrzymać takie przetwory. 

Żeby ogórki kiszone były twarde, przed wsadzeniem ich do naczynia, należy każdego z nich nakłuć igłą. Dzięki temu warzywo odda nadmiar wody, przez który robi się miękki. Przekłuwanie ogórków pozwoli także na lepsze wchłonięcie się aromatu przypraw. 

Zobacz: Jak zrobić chipsy ze skórek bobu?

Co zrobić, żeby ogórki kiszone nie były miękkie?

Ogórki kiszone będą miękkie, jeśli wybierzemy zbyt młode warzywa. Najlepsze będą te, które zostaną zebrane pod koniec lipca lub sierpnia. Ogórki z tych okresów będą twarde po kiszeniu. 

Miękkim ogórkom kiszonym zapobiegnie dodanie korzenia chrzanu. Na ujędrnienie warzyw pozytywnie wpłynie też dodanie liści chrzanu, dębu, wiśni, winorośli lub czarnej porzeczki. 

Jak kisić ogórki krok po kroku? 

Produkty niezbędne do zrobienia ogórków kiszonych

Składniki

  • 5 kg ogórków,
  • woda,
  • sól (5 g/l wody),
  • 2 kwiaty kopru,
  • korzenie chrzanu,
  • 4 ząbki czosnku,
  • liście dębu/wiśni/winorośli/czarnej porzeczki.

Sposób przygotowania ogórków kiszonych:

  1. Ogórki dokładnie myjemy i każdy z nich nakłuwamy igłą.
  2. Do czystego naczynia wkładamy przyprawy: koper, chrzan, czosnek i liście.
  3. Ogórki wkładamy do naczynia w pozycji pionowej.
  4. Ogórki zalewamy roztworem wody z solą, tak, aby warzywa były przykryte.
  5. Ogórki odstawiamy na trzy dni w ciepłe miejsce. 
  6. Po tym czasie ogórki należy przenieść do ciemnego, chłodnego miejsca.

Tak przygotowane ogórki kiszone będą pyszne i chrupiące. Samodzielne wykonane przetwory to nie pewność produktów i jakości tego, co będziemy spożywać. 

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Smak lata zamknięty w słoiku: Przepis na dżem truskawkowo-rabarbarowy »

Nigdy nie dodawaj tego składnika do zupy pomidorowej. Może stać się toksyczna »

Przyjmujesz witaminy i mikroelementy? Postępuj zgodnie z „dekalogiem suplementacji” »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Kanapka Sloppy Joe

Kanapka Sloppy Joe to popularna amerykańska przekąska typu fast food, wciąż n...

Odsłon: 677

60 min
7
60 min
5
60 min
10
15 min
6
Ciasta Ciasto drożdżowe.

Bardzo smaczne, pulchne ciasto drożdżowe upieczone w dużej formie keksowej.

Odsłon: 211

30 min
4

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0