Najlepsze przepisy na ogórki

Ciasto francuskie na przekąskę – 5 pomysłów

Słodkości i przekąski wytrawne na bazie ciasta francuskiego to ogromne pole do popisu! Sprawdź inspiracje i zaskocz głodnych gości.

Fot. 123RF/Picsel

Czym jest ciasto francuskie?

Ciasto francuskie to wypiek, który jest przeznaczony dla osób cierpliwych! Potrzebne będą następujące składniki: masło, mąka pszenna, sól, zimna woda i 1 jajko. Ciasto jest bardzo czasochłonne, ponieważ wielokrotnie trzeba je wałkować i schładzać w lodówce.

Jeśli chcesz w kilka minut zaspokoić głód swój lub gości, zakup gotowe ciasto, które znajdziesz w sklepach spożywczych. Ciasto po wypieczeniu jest chrupkie, ciekawie się listkuje i rozdziela na warstwy. Z jego udziałem wykonasz prawie wszystko!

Zakręcone pizzerinki

To hit imprez i spotkań ze znajomymi. Znikają ze stołu bardzo szybko i zaspokoją głód nawet największego głodomora! Czy jest ktoś na sali, kto nie lubi pizzy? Ciasto francuskie w połączeniu z sosem pomidorowym, żółtym serem, szynką i oregano jest pewną formą pizzy, ale w wersji ekspresowej!

Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego

Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego

Zakręcone pizzerinki z ciasta francuskiego / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Parówki w cieście francuskim

Nie masz pomysłu na obiad? No dobra, a może na późną kolację? Ten przepis jest dla ciebie! Potrzebujesz tylko 3 składników - ciasta francuskiego, parówek i ketchupu. Koneserzy parówek mogą podkręcić smak przekąski ziołami jak oregano czy bazylia lub przygotować domowy sos czosnkowy.

Parówki z serem w cieście francuskim

Parówki z serem w cieście francuskim

Parówki z serem w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Jabłkowe ciasteczka

Piątkowy wieczór, a ty znowu zapomniałeś kupić słodkości na seans filmowy? Jeśli masz w lodówce ciasto francuskie i kilka jabłek to wyczaruj z nich jabłkowe ciasteczka. Dla urozmaicenia przyda się sok z wyciśniętej cytryny, garść rodzynek i cukier puder.

Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim

Jabłka w cieście francuskim / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Świetna przekąska na spotkania z przyjaciółmi, imprezy i nie tylko! Wyłóż ciasto na stół i rozwiń z opakowania. Posmaruj sosem, następnie wyłóż ulubione składniki i całość zawiń w wielki rulon. Roladę podziel ostrym nożem, krojąc kawałki na około 2 cm. Wyłóż wszystkie ślimaki na papierze do pieczenia i posyp oregano. Proste, prawda?

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem

Ślimaki z ciasta francuskiego z szynką i serem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Faszerowane ciasto francuskie z mięsem

Masz ochotę na bardziej sytą przekąskę? Proponujemy wielką roladę. Pyszną, prostą i tanią! Prezentuje się doskonale na stołach i zachwyca aromatem pieczarek, papryki i sera. Starannie przekładane paseczki ciasta wzbudzą zachwyt, ponieważ potrawa wygląda nie tylko apetycznie, ale tak też smakuje.

Faszerowane ciasto francuskie z kurczakiem

Faszerowane ciasto francuskie z kurczakiem

Faszerowane ciasto francuskie z kurczakiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Czy ciasto francuskie ma dużo kalorii?

Ciasto francuskie ma wysoką zawartość tłuszczu, więc nie jest wskazane dla osób na diecie. Wszystko zależy od tego, z jakimi składnikami połączysz takie ciasto. Z owocami, czekoladą, a może z brokułami, pieczarkami i kurczakiem? 100 g ciasta to 558 kcal. To jest to samo co 5,5 plasterków sera żółtego czy 5 kromek chleba. Nie warto jednak przejmować się kaloriami, ponieważ w umiarze wszystko jest dozwolone! Ciasto francuskie doskonale smakuje w wersji wytrawnej z warzywami, mięsem, grzybami i serami, z kolei w wersji na słodko wpasują się owoce, twarożki, bakalie, czekolada i cukier puder. Promocje na talerze do serwowania przekąsek znajdziesz w sklepie Duka.

 

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Kotlety de volaille

Dzisiaj pyszne kotlety z wyciekającym masłem i rozpływającym serem żółtym. Py...

Odsłon: 162

15 min
8
Ciasta Ciasto budyniowe smerfowe

Budyniowce na petitkach to nasze ulubione ciasta. Trochę takie awaryjne, czyl...

Odsłon: 290

30 min
6
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Chłodnik bułgarski lub litewski, a może hiszpańskie gazpacho. Wyśmienite dania na gorące dni

Żar lejący się z nieba w trakcie letnich miesięcy nie sprzyja apetytowi. Warto w tym czasie stawiać na orzeźwiające potrawy, które pomogą nieco łat...

1
Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

10
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

8
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9