Ciekawe pomysły na sałatki z kaszą gryczaną

Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek.

Fot. 123RF/Picsel

Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami. Kasza zawiera białko cenniejsze niż białka zbóż.

Kasza gryczana jest znakomita m.in. dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem witaminy B1, która wpływa na lepsze gojenie się ran i pracę układu nerwowego, a także witaminy PP - niezbędnej w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry oraz regulacji poziomu cholesterolu we krwi. W kaszy gryczanej występują również wartościowe sole mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Kasza jest też polecana osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera dwa razy więcej błonnika niż makaron dwujajeczny i biały ryż.

Jak przyrządzić kaszę gryczaną?

Prawdziwi koneserzy gotują kaszę w tradycyjny sposób w płaskim rondelku o grubym dnie. Objętość naczynia powinna być dwa razy większa niż mikstura kaszy i wody. Proporcja, którą należy zachować, to 2 szklanki wody na 250 ml kaszy.

Zaczekaj, aż woda zacznie wrzeć, rondelek przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu. Kasza będzie gotowa, jeśli ziarna wchłoną wodę. Zabierz naczynie do ciepłego miejsca, aby kasza doszła. Łatwiej będzie jednak wrzucić torebkę z kaszą do wrzątku i gotować 15 - 20 minut.

Kasza gryczana to nie tylko dodatek do dań, coraz częściej przygotowywana jest jako danie główne. Docenili ją również użytkownicy Smakera. Poznaj ich wyjątkowe pomysły na pyszną kaszę gryczaną.

 

1. Sałatka z kaszą gryczaną

Fot. Basiliana na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Fot. Izek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sałatka z kaszą,awokado i jajkiem

Fot. Maudie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Pikantna kasza gryczana z cukinią

Fot. Bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kasza gryczana z bobem

Fot. Roslinnejadlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Gryczana z warzywami

Fot. Bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 305

15 min
4
60 min
2
15 min
5

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0