Najlepsze ciasta na lato - przepisy

Kasza gryczana to symbol polskiej kuchni. Nadaje się nie tylko do gołąbków i kotlecików. Świetnie sprawdza się również w roli sycącego dodatku do letnich sałatek.

Fot. 123RF/Picsel

Kasza gryczana, z powodu jej rozgrzewających właściwości, jest ceniona w medycynie ludowej. Odwar z kaszy gryczanej to naturalne lekarstwo, które pozwala uporać się z różnego rodzaju problemami układu trawiennego. Warto jeść kaszę gryczaną nie tylko dlatego, że świetnie komponuje się z sosami, mięsem czy surówkami. Kasza zawiera białko cenniejsze niż białka zbóż.

Kasza gryczana jest znakomita m.in. dla osób chorych na celiakię, ponieważ nie zawiera glutenu. Jest źródłem witaminy B1, która wpływa na lepsze gojenie się ran i pracę układu nerwowego, a także witaminy PP - niezbędnej w utrzymaniu odpowiedniego stanu skóry oraz regulacji poziomu cholesterolu we krwi. W kaszy gryczanej występują również wartościowe sole mineralne, takie jak wapń, magnez, żelazo, potas i fosfor, które wzmacniają odporność organizmu. Kasza jest też polecana osobom dbającym o linię, ponieważ zawiera dwa razy więcej błonnika niż makaron dwujajeczny i biały ryż.

Jak przyrządzić kaszę gryczaną?

Prawdziwi koneserzy gotują kaszę w tradycyjny sposób w płaskim rondelku o grubym dnie. Objętość naczynia powinna być dwa razy większa niż mikstura kaszy i wody. Proporcja, którą należy zachować, to 2 szklanki wody na 250 ml kaszy.

Zaczekaj, aż woda zacznie wrzeć, rondelek przykryj przykrywką i gotuj na małym ogniu. Kasza będzie gotowa, jeśli ziarna wchłoną wodę. Zabierz naczynie do ciepłego miejsca, aby kasza doszła. Łatwiej będzie jednak wrzucić torebkę z kaszą do wrzątku i gotować 15 - 20 minut.

Kasza gryczana to nie tylko dodatek do dań, coraz częściej przygotowywana jest jako danie główne. Docenili ją również użytkownicy Smakera. Poznaj ich wyjątkowe pomysły na pyszną kaszę gryczaną.

 

1. Sałatka z kaszą gryczaną

Fot. Basiliana na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


2. Kasza gryczana z fetą i orzechami włoskimi

Fot. Izek na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.


3. Sałatka z kaszą,awokado i jajkiem

Fot. Maudie na Smaker.pl/ Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

4. Pikantna kasza gryczana z cukinią

Fot. Bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

5. Kasza gryczana z bobem

Fot. Roslinnejadlo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

6. Gryczana z warzywami

Fot. Bellamozzarella na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
12
Przekąski Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci

Racuchy drożdżowe z jabłkiem jak u babci. Ten smak pamięta się zawsze. Wystar...

Odsłon: 4845

60 min
14
Dania główne Tatar z wędzonej ryby z "kawiorem" z ogórka

Szybkie i bardzo proste danie, niezwykle smaczne jako kolacja lub przekąska,...

Odsłon: 197

15 min
20