Najlepsze przepisy na dania z dyni

Ciekawe pomysły na warzywne dodatki do obiadu

Co zrobić, aby wyrwać się z kuchennej rutyny i zaserwować bliskim wyjątkowy obiad? Nie musicie spędzać długich godzin w kuchni, czasem wystarczy postawić na ciekawy dodatek, który zupełnie odmieni oblicze dobrze wam znanych potraw.

Fot. 123RF/Picsel

Trudno wyobrazić sobie obiad bez warzywnych dodatków.

To niezbędna nam porcja witamin, dzięki której nawet tradycyjny kotlet z ziemniakami nabiera zupełnie nowego wyrazu.

Jednak co zrobić, gdy czas nagli, a nam brakuje kulinarnej weny?

W tym wypadku warto zdać się na pomysły naszych użytkowników, którzy doskonale opanowali sztukę przygotowywania obiadowych dodatków.

Oto niektóre z ich propozycji.

 

 

1. Mizeria

Mizeria

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zacznijmy od nieśmiertelnej klasyki, czyli mizerii. Mogłoby się wydawać, że trudno o prostszą potrawę, jednak okazuje się, że niemal w każdym domu przygotowuje się ją inaczej. Jak robi się ją u was?

 

2. Fasolka szparagowa z fetą

Fasolka

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Fasolka szparagowa to bardzo wdzięczny temat do kulinarnych eksperymentów. W najpopularniejszej formie serwuje się ją z podsmażoną bułką tartą, jednak nic nie stoi na przeszkodzie, by puścić wodze fantazji i zaserwować fasolę np. z pesto, fetą lub ajwarem.

 

3. Surówka z pora

Surówka z pora

Fot. Kardamonovy na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Pory najczęściej gotujemy, aby pozbawić je charakterystycznego, cebulowego posmaku. Jednak naszym zdaniem podany na surowo jest nie tylko zdrowszy, ale również bardzo smaczny.

 

Pobierz aplikację smaker

 

4. Buraczki na ciepło

Fot. Kate85 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Buraki w każdej postaci smakują fantastycznie, jednak w naszej opinii, te serwowane na ciepło królują pod każdym względem. Tymczasem, kilka ciekawych dodatków zaproponowanych przez Futkę nadaje im jeszcze ciekawszy smak.

 

5. Surówka z kiszonej kapusty

Surówka z kiszonej kapusty.

Fot. Danutas1 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli brakuje wam czasu, a chcielibyście przygotować bardzo smaczny dodatek do obiadu, koniecznie sięgnijcie po ten przepis.

 

6. Marchewka z groszkiem

Fot. HabibiChi na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wbrew pozorom, przygotowanie dobrej marchewki z groszkiem to naprawdę spore wyzwanie. Warzywa nie mogą być rozgotowane, a wszystkie smaki powinny ze sobą harmonijnie współgrać.

 

7. Czerwona kapusta zasmażana

czerwona kapusta zasmażana...

Fot. Izaa_a  na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Jeśli wydawało wam się, że kapusta to nudne warzywo i nie da się z niego przygotować nic ciekawego, byliście w błędzie. Skorzystajcie z przepisu Izy, a z pewnością zmienicie zdanie w tym temacie.

 

8. Duszona młoda kapusta

Fot. Szefowa-kuchni na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Podsmażona kapusta nabiera wyjątkowego aromatu i słodyczy. Nic więc dziwnego, że często gości na naszych stołach. Tym bardziej, że z jej przygotowaniem poradzi sobie nawet poczatkujący kucharz.

 

9. Kapusta pekińska z selerem

Fot. Wanessa na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Kapusta pekińska to wyjątkowo uniwersalna baza do różnego rodzaju surówek i sałatek. Możecie dodać do niej nieco warzyw, które macie w lodówce oraz bardzo prosty dressing na bazie oliwy i soku z cytryny. Tylko tyle trzeba, aby przygotować fantastyczny dodatek do obiadu.

 

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Zarabiaj na swoich przepisach!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
3
30 min
4
30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Cukinia na trzy sposoby. Te pyszności mogą jeść nawet cukrzycy

Cukinia jest zdrowym i lekkostrawnym warzywem, w dodatku, co ważne dla cukrzyków, ma niski indeks glikemiczny, co czyni ją idealnym składnikiem dla...

0
Ewa gotuje Jesienna kuchnia Ewy Wachowicz. Nie zabrakło grzybów i rozgrzewającej zupy

Ewa Wachowicz w 519. odcinku kulinarnego programu "Ewa Gotuje" wprowadziła do swojej kuchni jesienne składniki. Nie mogło zabraknąć zupy kremu czy...

2
Informacje Zupa-krem, leczo, kotleciki. Sycące zupy i potrawy z dyni

Dynia to niekwestionowany symbol jesieni, a jej wszechstronność w kuchni pozwala na przygotowanie z niej wyjątkowo sycących i aromatycznych dań. Od...

10
Informacje Pyszne ciasta z gruszkami. Wybierz dobrą odmianę, zawsze się uda

Gruszki to doskonały wybór, jeśli szukacie owoców, które wzbogacą wasze wypieki o naturalną słodycz i delikatny aromat. Niezależnie od tego, czy pl...

2