Dania jednogarnkowe

W czasach wysokiej inflacji coraz więcej Polaków zastanawia się, czy budżet domowy wytrzyma jesienne i zimowe wydatki. Jak oszczędzić w 2022 roku? Planuj posiłki, nie marnuj jedzenia i naucz się, co można jeść po terminie. Choć zmiana nawyków na pewno przyjdzie z wysiłkiem, odczujesz ulgę finansową.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jak czytać etykiety?

Czytanie etykiet na opakowaniach nie tylko pozwala dobierać produkty bogate w wartościowe składniki odżywcze, ale również wskazuje nam datę przydatności do spożycia. Nie powinniśmy kierować się tym, że im dłuższa, tym lepsza - niekiedy oznacza to, że w artykule spożywczym znajduje się wiele sztucznych substancji konserwujących. Zacznij od zrozumienia dwóch podstawowych oznaczeń, czyli „należy spożyć do" oraz „najlepiej spożyć przed" - czym się różnią? 

„Należy spożyć do..." wskazuje datę, po której produkt nie nadaje się do jedzenia. Po upływie tego terminu może być szkodliwy dla zdrowia (termin przydatności do spożycia). Z kolei najlepiej spożyć przed (końcem)..." to oznaczenie, które mówi, do kiedy produkt utrzymuje swoją jakość, ale nie staje się dla nas od razu szkodliwy (data minimalnej trwałości).

Obie te daty są wiążące pod warunkiem, że produkty są przechowywane i transportowane w odpowiednich warunkach (np. mrożonki się nie rozmrożą w drodze ze sklepu, mięso będzie trzymane w lodówce). Jeśli tak się nie stanie - produkty mogą nie nadawać się do spożycia (a nawet stać się trujące) lub zmienić właściwości dużo wcześniej.

Na opakowaniach często są zawarte także inne informacje wpływające na przydatność do spożycia. Możemy spotkać się z np.:

  • „Należy zużyć w ciągu ... dni od daty otwarcia" - po otwarciu nie patrzymy więc na datę przydatności do spożycia, ale na to, kiedy rozpakowaliśmy produkt,
  • „Przechowywać w stanie zamrożonym do daty przydatności do spożycia" - jeśli mrożonka rozmrozi się więc np. w drodze ze sklepu, data przydatności do spożycia nie obowiązuje, trzeba produkt zjeść jak najszybciej, nie mrozi się go ponownie,
  • „Przed użyciem dokładnie rozmrozić i zużyć w ciągu 24 godzin" - należy postępować zgodnie ze wskazówką producenta, aby cieszyć się wysoką jakością produktu.

Zobacz: Jak uratować przesolone danie?

Co można jeść po terminie?

Produkty, które nadają się do spożycia bez większych ograniczeń to:

  • ryż,
  • kasze,
  • makaron,
  • kawa,
  • cukier,
  • mąka,
  • sól,
  • woda butelkowana,
  • ocet,
  • miód.

Pamiętajmy, że po upływie daty minimalnej trwałości (czyli „najlepiej spożyć przed") mogą zmienić się właściwości produktów - ich konsystencja, kolor czy intensywność smaku. To, co ważne - nie zaszkodzą jednak organizmowi nawet rok po upływie terminu.

Przeterminowane jedzenie - na co uważać?

Woda butelkowana - wbrew pozorom - także ma datę przydatności do spożycia. O ile wodę szczelnie zamkniętą można przechowywać dość długo - około 20 miesięcy - to już po otwarciu należy ją wypić w czasie 48. godzin. Jak to możliwe? W wodzie znajdują się bakterie, ale kiedy woda płynie pod ziemią, bakterie te są nieaktywne. „Budzą" się, dopiero kiedy mają dostęp do powietrza. Wtedy zaczynają się powoli namnażać. Taka przeterminowana woda nie wywoła zatrucia, będzie miała natomiast inny smak. Może też „przejść" innymi zapachami ze względu na przepuszczalność plastikowych butelek.

Po kilku miesiącach do spożycia nadają się jeszcze:

  • suche ciastka,
  • olej,
  • czekolada,
  • dżem,
  • pikle.

W obu przypadkach warunkiem jest nieuszkodzone opakowanie i odpowiednie przechowywanie tych produktów (niektóre wymagają przechowywania w zamrażarce, inne w lodówce). Warto dodatkowo przed przyrządzeniem przyjrzeć się, czy produkt przeterminowany wygląda i pachnie normalnie.

Jeśli minęła data minimalnej trwałości produktu, ale został on już rozpakowany, trzeba sprawdzić zalecenia na opakowaniu. Jeśli mówią „Należy spożyć w ciągu ... dni od otwarcia opakowania", a minęło więcej czasu - produkt trzeba wyrzucić.

Sprawdź także: Mięsne słoiki na 25 lat? Kryzysowe przetwory, które przetrwają nawet apokalipsę

Czego nigdy nie jeść po terminie?

Lista produktów, których nie można jeść po terminie, jest całkiem obszerna:

  • mięso, ryby i wędliny - jeśli na produkcie nie ma daty ważności, warto obserwować, czy mięso nie zaczyna nieprzyjemnie pachnieć lub inaczej wyglądać. Świeże mięso nie powinno leżeć w lodówce dłużej niż jeden, dwa dni, a ryby - nie dłużej niż dzień. Zjedzenie nieświeżego mięsa może skutkować poważnym zatruciem,

  • pakowane sałaty i kiełki - w opakowaniach z porcjowaną sałatą mogą namnażać się bakterie. Warto zawsze je przepłukać przed spożyciem i pilnować daty ważności,

  • nabiał - produkty mleczne to grupa, w której często dochodzi do namnażania się bakterii. Jogurty, kefiry, masła i sery (feta, również pleśniowe) warto jeść tylko w terminie,

  • jajka - istnieje wiele metod na rozpoznanie, czy jajko jest stare. To zepsute z pewnością będzie nieprzyjemnie pachnieć. Brytyjska Agencja ds. Żywności stwierdziła, że jeszcze przez dwa dni po upływie terminu ważności można jajka zjeść - pod warunkiem że ugotuje się je na twardo. 

Wielu produktów nie trzeba wyrzucać po upływie terminu przydatności do spożycia i można je jeszcze jeść, bez obaw o zdrowie. Umiejętność czytania etykiet i wykorzystywanie 100 proc. zakupionych produktów pozwoli skutecznie zaoszczędzić domowe wydatki. 



Zobacz także:

Ewa Wachowicz zdradza sposób na domową wędlinę ze słoika »

Ile kosztuje jedna godzina pieczenia w piekarniku elektrycznym w 2022 roku? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 72

>60 min
2
Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 88

>60 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 167

15 min
3

Przepis dnia

Ciasta Karpatka z blaszki

Najlepsze ciasto od ponad 40 lat. Karpatka przechodzi u mnie wiele modyfikacj...

Odsłon: 536

30 min
15
Sałatki Sałatka z buraczków ekstra

Sałatka z buraczków na wyjątkowe okazje. Jest wyborna i do tego prezentuje si...

Odsłon: 606

15 min
7

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

19
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0