Dania jednogarnkowe

Przy każdym kęsie poczujesz pyszny, lekko ciągnący się ser mozzarella. Włoski street food posłuży ci do przygotowania jarskiego obiadu, który nigdy ci się nie znudzi. Możesz dowolnie modyfikować farsz, żeby zaskakiwać swoich domowników. Co na obiad podać tym razem? Odkryj przepis na arancini.

Jak zrobić arancini - przepis | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Arancini to typowy włoski street food. Jeśli miałeś okazję je jeść, to z pewnością wiesz, że występują w wielu rodzajach, najczęściej ze słonym farszem. Odkryj, co to jest arancini i jak je zrobić samodzielnie w domu. Przepis jest prostszy, niż myślisz.

Sprawdź także: Te zupy jedz jak najczęściej. Szybko zrobią porządek w organizmie

Arancini - włoski street food

Arancini to smażone kulki, zrobione z ryżu i dodatków, panierowane w bułce tartej. Przekąska, którą najczęściej sprzedaje się we Włoszech jako street food, to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa „arancia”, czyli pomarańcza, bo ryżowe kule kształtem przypominają właśnie ten owoc.

Najbardziej popularne są arancini con ragù, które przyrządza się z ryżu, sosu na bazie mięsa oraz z dodatkiem mozzarelli i groszku. Znane są też m.in. arancini con funghi (z grzybami), arancini con burro (z masłem), arancini con salsiccia (z kiełbasą), arancini con pollo (z kurczakiem). 

Choć najczęściej serwowane są jako wytrawna przekąska, sprzedawane są też arancini na słodko. Zazwyczaj mają delikatne nadzienie i cukrową posypkę. Arancini pistacchio wypełnione są kremem pistacjowym i czekoladą, a oprószone cukrem. W takiej formie można je kupić m.in. w Dzień Świętej Łucji (Santa Lucia), czyli 13 grudnia.

Jak zrobić arancini - przepis i podanie

Arancini robi się naprawdę prosto. Potrzebujesz tylko kilku składników charakterystycznych dla włoskiej kuchni, które są łatwo dostępne w osiedlowych supermarketach. To sycący pomysł na jarski obiad lub lunch, bo zawierają jedynie ryż, ser, przyprawy i passatę pomidorową. Sprawdzony przepis na to, jak zrobić arancini, zakłada, że zrobisz je w nieco ponad pół godziny. Choć w tej recepturze smażysz ryżowe kulki w głębokim oleju, możesz je również upiec w piekarniku lub przygotować w air fryerze. W takiej wersji będą mniej kaloryczne.

Przepis na arancini | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 2 szklanki ugotowanego ryżu do risotto (według zaleceń producenta),
  • 3/4 szklanki startej mozzarelli + dodatkowa kulka mozzarelli,
  • duża szczypta soli,
  • 2 duże szczypty oregano,
  • 1/3 szklanki passaty pomidorowej,
  • bułka tarta do panierowania (ew. mąka),
  • olej do smażenia.

Jak zrobić arancini? To nic skomplikowanego, bo cała „trudność” polega na połączeniu ze sobą wszystkich składników. Do dużej miski wrzuć ugotowany ryż, do tego startą mozzarellę, oregano, sól i passatę pomidorową. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.

Dodatkową mozzarellę pokrój na niewielkie kostki. Nabierz łyżkę masy, przełóż do czystej dłoni i delikatnie rozpłaszcz. Na środku połóż kawałek mozzarelli, a następnie uformuj kulę, zamykając ser w jej środku. Obtocz jeszcze bułką tartą i smaż, zanurzając w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju (temperatura nie powinna przekraczać 180 stopni). Domowe arancini podaj na sosie pomidorowym z bazylią i oregano.

Arancini z mozzarellą

 Arancini z mozzarellą Zobacz przepis

Arancini z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Arancini - kuleczki ryżowe z mięsem

 Arancini - kuleczki ryżowe z mięsem Zobacz przepis

Arancini - kuleczki ryżowe z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Chrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem

 Chrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem Zobacz przepis

Chrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Źródło: Smaker.pl, Instagram @smyk_w_kuchni_blog

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »

Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »

Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Roladki z chleba tostowego

Chciałam podzielić się z Wami prostym przepisem na pyszne roladki które przyg...

Odsłon: 3673

15 min
17
Dania główne Tradycyjne rolady wołowe

Rolady przygotowałam według przepisu Smaker, są bardzo smaczne, mięsko kruche...

Odsłon: 172

30 min
4
15 min
1

Polecane artykuły

Informacje Smaczne sałatki z kurczakiem. Idealne na imprezę i do pracy

Sałatka z kurczakiem to nie tylko pyszny, ale i zdrowy sposób na szybki posiłek. Idealnie sprawdzi się zarówno na lunch do pracy, jak i na rodzinny...

3
Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5