Spis treści:
Arancini to typowy włoski street food. Jeśli miałeś okazję je jeść, to z pewnością wiesz, że występują w wielu rodzajach, najczęściej ze słonym farszem. Odkryj, co to jest arancini i jak je zrobić samodzielnie w domu. Przepis jest prostszy, niż myślisz.
Sprawdź także: Te zupy jedz jak najczęściej. Szybko zrobią porządek w organizmie
Arancini - włoski street food
Arancini to smażone kulki, zrobione z ryżu i dodatków, panierowane w bułce tartej. Przekąska, którą najczęściej sprzedaje się we Włoszech jako street food, to typowa potrawa kuchni sycylijskiej. Nazwa dania pochodzi od włoskiego słowa „arancia”, czyli pomarańcza, bo ryżowe kule kształtem przypominają właśnie ten owoc.
Najbardziej popularne są arancini con ragù, które przyrządza się z ryżu, sosu na bazie mięsa oraz z dodatkiem mozzarelli i groszku. Znane są też m.in. arancini con funghi (z grzybami), arancini con burro (z masłem), arancini con salsiccia (z kiełbasą), arancini con pollo (z kurczakiem).
Choć najczęściej serwowane są jako wytrawna przekąska, sprzedawane są też arancini na słodko. Zazwyczaj mają delikatne nadzienie i cukrową posypkę. Arancini pistacchio wypełnione są kremem pistacjowym i czekoladą, a oprószone cukrem. W takiej formie można je kupić m.in. w Dzień Świętej Łucji (Santa Lucia), czyli 13 grudnia.
Jak zrobić arancini - przepis i podanie
Arancini robi się naprawdę prosto. Potrzebujesz tylko kilku składników charakterystycznych dla włoskiej kuchni, które są łatwo dostępne w osiedlowych supermarketach. To sycący pomysł na jarski obiad lub lunch, bo zawierają jedynie ryż, ser, przyprawy i passatę pomidorową. Sprawdzony przepis na to, jak zrobić arancini, zakłada, że zrobisz je w nieco ponad pół godziny. Choć w tej recepturze smażysz ryżowe kulki w głębokim oleju, możesz je również upiec w piekarniku lub przygotować w air fryerze. W takiej wersji będą mniej kaloryczne.
Przepis na arancini | Fot. 123RF/Picsel
Składniki
- 2 szklanki ugotowanego ryżu do risotto (według zaleceń producenta),
- 3/4 szklanki startej mozzarelli + dodatkowa kulka mozzarelli,
- duża szczypta soli,
- 2 duże szczypty oregano,
- 1/3 szklanki passaty pomidorowej,
- bułka tarta do panierowania (ew. mąka),
- olej do smażenia.
Jak zrobić arancini? To nic skomplikowanego, bo cała „trudność” polega na połączeniu ze sobą wszystkich składników. Do dużej miski wrzuć ugotowany ryż, do tego startą mozzarellę, oregano, sól i passatę pomidorową. Wszystko dokładnie wymieszaj, aby powstała jednolita masa.
Dodatkową mozzarellę pokrój na niewielkie kostki. Nabierz łyżkę masy, przełóż do czystej dłoni i delikatnie rozpłaszcz. Na środku połóż kawałek mozzarelli, a następnie uformuj kulę, zamykając ser w jej środku. Obtocz jeszcze bułką tartą i smaż, zanurzając w dużej ilości dobrze rozgrzanego oleju (temperatura nie powinna przekraczać 180 stopni). Domowe arancini podaj na sosie pomidorowym z bazylią i oregano.
Arancini z mozzarellą
Zobacz przepisArancini z mozzarellą / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Arancini - kuleczki ryżowe z mięsem
Zobacz przepisArancini - kuleczki ryżowe z mięsem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Chrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem
Zobacz przepisChrupiące arancini z ostrym jabłkowym sosem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl, Instagram @smyk_w_kuchni_blog
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Zajadaj na diecie, bez obaw o efekt jojo. Mocno czekoladowe ciasto z kaszy jaglanej »
Herbata stulatków z niebieskich stref. Przygotujesz z trzech składników »
Najlepszy sposób na wyczyszczenie rusztu kuchenki gazowej. Chemia nie będzie potrzebna »