Te zupy jedz jak najczęściej. Szybko zrobią porządek w organizmie

Pomogą kontrolować wagę, uzupełnią niedobory witamin i uregulują pracę narządów wewnętrznych. Warto jeść zupy na oczyszczenie organizmu, które wesprą też jego prawidłową pracę. Takie potrawy możesz jeść nawet codziennie, aby zapewnić sobie piękny wygląd, sprawne trawienie i złagodzić dolegliwości.

Zupa oczyszczająca organizm - najlepsze przepisy na zdrowy obiad | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Jeśli lubisz zupy, dobrze byłoby, żebyś wybierał nie tylko te najsmaczniejsze, ale przy okazji najzdrowsze. Na szczęście wiele zup, które zrobią porządek w organizmie, jest przy okazji naprawdę pysznych. Odkryj, jak zrobić zupę na piękną cerę albo taką, która pomoże złagodzić objawy stanów zapalnych. Poniższe cztery przepisy możesz powtarzać tak często, jak tylko będziesz miał na to ochotę.

Sprawdź także: Co dodać do zupy pomidorowej? Podkręcisz nie tylko jej smak, ale też właściwości

Zupa na piękną cerę

Intensywnie pomarańczowa zupa zadba o to, aby odżywić skórę, włosy i paznokcie. Marchew, bataty i dynia, które są bazą tej aromatycznej potrawy, dostarczą organizmowi potężną dawkę beta-karotenu. Prowitamina A odmłodzi wygląd i doda jedzącemu blasku. Użycie pestek dyni czy słonecznika albo nasion czarnuszki uzupełni też porcję o zdrowe tłuszcze.

Karotenowa zupa na piękną cerę | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 2 marchewki,
  • 300 g dyni,
  • pół batata,
  • 1,5 litra bulionu warzywnego,
  • sól i pieprz,
  • gałka muszkatołowa
  • dowolne pestki lub nasiona.

Przepis na zupę na piękną cerę, paznokcie i włosy nie jest trudny. Najpierw kawałki dyni i batata przełóż na blachę wyłożoną papierem do pieczenia i włóż do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni Celsjusza. Piecz do miękkości warzyw. Następnie wydrąż miąższ i przełóż do garnka, włóż też obrane i pokrojone na mniejsze plastry marchewki. Zalej całość bulionem i gotuj do miękkości marchwi (ok. 15-20 minut). Gdy składniki będą miękkie, zmiksuj wszystko na jednolity krem. Posól, popieprz i dopraw gałką muszkatołową według uznania. Przełóż do głębszej miski i udekoruj garścią pestek lub nasion. 

Zupa, która posprząta jelita

Choć krupnik zajadamy przede wszystkim ze względu na pyszny smak i prostotę przygotowania, niektórzy sięgają po nią, wiedząc, jak zdrowa jest to zupa. Warzywa uzupełniają niedobory witamin i minerałów, ale to kasza jęczmienna jest głównym źródłem błonnika pokarmowego. Składnik nie tylko ureguluje pracę jelit, eliminując wzdęcia i zaparcia, ale też nasyci na dłużej. To pozwoli oczyścić organizm z toksyn i zalegających resztek, kontrolować wagę oraz cieszyć się lepszym samopoczuciem.

Krupnik zadba o zdrowie jelit | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • szklanka kaszy jęczmiennej (ok. 150 g),
  • 4 ziemniaki,
  • cebula,
  • 2 marchewki,
  • duży korzeń pietruszki,
  • 1-2 listki laurowe,
  • olej roślinny do smażenia,
  • sól i czarny pieprz,
  • świeży koperek lub natka pietruszki do dekoracji.

Jak zrobić krupnik? Zupa wymaga przygotowania tylko kilku składników, które najpewniej już masz w domu. Najpierw wsyp kaszę do osolonej, wrzącej wody (ew. bulionu warzywnego) i ugotuj według zaleceń producenta (do momentu, aż będzie półmiękka). Następnie dodaj obrane i pokrojone w kostkę ziemniaki, marchewki i pietruszkę. Wsyp też liście laurowe. Gotuj przez ok. 20-30 minut, na średnim ogniu - aby warzywa zmiękły. Na patelni, na odrobinie oleju, podsmaż obraną i poszatkowaną w drobną kostkę cebulę. Gdy się zezłoci, przełóż do garnka z zupą. Gotuj jeszcze przez chwilę, aż wszystkie składniki będą miękkie. Dopraw solą i pieprzem, według uznania. Gotowy krupnik posyp posiekaną zieleniną.

Zupa przeciwzapalna

Rozgrzewająca zupa krem z warzyw złagodzi objawy stanów zapalnych w organizmie. Przygotowana m.in. czosnku, ziemniaków, marchwi czy kurkumy, dostarczy ogromną dawkę silnych antyoksydantów. Substancje o działaniu antynowotworowym i przeciwstarzeniowym, zmniejszą ryzyko wystąpienia wielu chorób cywilizacyjnych. Co więcej, zawartość soczewicy sprawi, że do organizmu trafi porcja białka. Składnik odżywczy także kształtuje reakcje obronne organizmu oraz dodaje mu energii do prawidłowego funkcjonowania.

Zupa warzywna ma działanie przeciwzapalne | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • 2 średnie ziemniaki,
  • mała marchew,
  • 2 mniejsze pietruszki,
  • mała cukinia,
  • 3 większe ząbki czosnku,
  • 3 łyżki soczewicy,
  • natka pietruszki,
  • pół łyżeczki kurkumy,
  • sól i pieprz,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • łyżka jogurtu naturalnego.

Jak zrobić zupę przeciwzapalną? Do garnka wrzuć obrane i pokrojone na mniejsze kawałki ziemniaki, marchewki i pietruszki. Dodaj też umytą i pokrojoną w grubszą kostkę cukinię. Obierz też czosnek i poszatkuj w grubsze plasterki. Następnie do warzyw dodaj dokładnie opłukaną soczewicę. Zalej składniki wodą lub bulionem warzywnym - tylko do ich zakrycia. Gotuj ok. 20 minut, do momentu, gdy wszystkie będą już miękkie. Pod koniec wsyp posiekaną natkę pietruszki (ew. koperek), dopraw kurkumą, solą i pieprzem. Wyłącz palnik, wlej łyżkę oliwy i jogurtu, zblenduj na gładki i gęsty krem. Jeśli zupa wyszła za gęsta, dolej jeszcze odrobinę wody. Podawaj z grzankami z wieloziarnistego pieczywa.

Zupa oczyszczająca organizm

Zupa oczyszczająca organizm przyrządzona jest głównie z buraków. Warzywa te zawierają duże ilości betainy, która pomaga przede wszystkim chronić wątrobę i wesprzeć jej właściwe działanie. Aminokwas pomaga organowi usunąć i rozłożyć nadmiar tłuszczu, odtruwając w ten sposób organizm. Buraki powinni stosować niemal wszyscy z dolegliwościami wątroby oraz chorujący na otyłość czy nadwagę.

Krem z buraków świetnie oczyszcza organizm | Fot. 123RF/Picsel

Składniki

  • ok. 250 g buraków,
  • 750 ml wody,
  • mały ziemniak,
  • duży ząbek czosnku,
  • liść laurowy,
  • łyżka oliwy z oliwek,
  • sól i pieprz.

Jak zrobić krem z buraków? Zupa na oczyszczenie organizmu nie wymaga wiele wysiłku i na pewno poradzi sobie z nią każdy, nawet początkujący kucharz. Zacznij od umycia i obrania buraków. Obierz też czosnek, cebulę i ziemniaki. Do garnka wlej wodę (tyle, aby przykryła warzywa, które zaraz do niej trafią), wrzuć czosnek i liść laurowy, doprowadź do wrzenia. W międzyczasie pokrój obrane buraki, cebulę i ziemniaki na mniejsze kawałki. Gdy woda będzie wrzała, dodaj wszystko do garnka. Przykryj naczynie, powoli gotuj całość - do momentu, gdy warzywa będą już miękkie. Wtedy dopraw jeszcze solą i pieprzem. Wyłącz palnik, wlej oliwę i zblenduj wszystko na gładką masę. Możesz podać z poszatkowaną zieleniną lub pokrojonym w paseczki ogórkiem, który będzie przyjemnie chrupał przy każdym kęsie.

Źródło: Smaker.pl

Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Stare przypalenia usuniesz bez szorowania. Dwa składniki i pasta gotowa »

Umiesz wymienić "witaminy życia"? To właśnie ich organizm potrzebuje najbardziej »

Najlepszy sposób na czystą zmywarkę. Żaden detergent tak nie zadziała »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Sernik z truskawami na zimno

Przez te upały zachciało mnie się sernika takiego całkiem na zimno. Z truskaw...

Odsłon: 126

15 min
2
Ciasta Ciasto ze śliwkami na oleju i jogurcie

Wilgotne ciasto jogurtowe z owocami. Oprószone cukrem pudrem smakuje rewelacy...

Odsłon: 24220

30 min
45
Dania główne Pierogi z wiśniami

Pierogi z wiśniami to u nas obowiązkowe danie w lecie. Już niebawem zaczyna s...

Odsłon: 310

30 min
2
Zupy Zupa z pulpecikami

Zupę z pulpecikami najczęściej kojarzymy w zestawieniu z pomidorową, gęstą zu...

Odsłon: 1302

15 min
2
Przetwory Keczup z cukinii

Keczup z cukinii to o wiele zdrowsza i pyszniejsza alternatywa dla sklepowyc...

Odsłon: 44827

60 min
68
Przekąski Koreańskie pikle z ogórków

Pikle to warzywa w octowej marynacie. Jeśli nie chcemy jeść takich ze sklepow...

Odsłon: 6729

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

22
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

308
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

9
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25