Grill - temat specjalny

Co ugotować w tym tygodniu? Przepisy na 7 dni tygodnia

Planowanie posiłków to nawyk, który coraz więcej osób wdraża w życie. I nic w tym dziwnego - w dzisiejszym pędzie łatwo jest pokusić się o jedzenie poza domem, które często niewiele ma wspólnego ze zdrowym posiłkiem. Zastanawiasz się, co ugotować w tym tygodniu? Poniżej znajdziesz przepisy, które ułatwią ci podjęcie decyzji.

Planowanie menu na 7 dni. Co ugotować w tym tygodniu? | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Współczesny tryb życia nie sprzyja stosowaniu zdrowej i zbilansowanej diety. W dzisiejszym pędzie coraz więcej osób chętnie stołuje się poza domem lub sięga po półprodukty, które z odżywczym posiłkiem mają niewiele wspólnego. Znasz to z własnego doświadczenia i chciałbyś zerwać z tym nawykiem? Wiedz, że może pomóc ci w tym planowanie menu na tydzień. Jakie zalety niesie za sobą to rozwiązanie i na jakie posiłki warto postawić? Poznaj kilka przepisów, dzięki którym łatwiej będzie ci zdecydować, co ugotować w tym tygodniu.  

Sprawdź także: Śniadanie wysokobiałkowe - syci na długi czas, pomaga zrzucić oponkę z brzucha. 6 przepisów na zdrowe śniadania

Planowanie menu na tydzień - jakie korzyści ci przyniesie? 

Jakie zalety niesie za sobą planowanie menu na tydzień? Na początku warto wspomnieć o ogromnej oszczędności czasu. Rozpisanie posiłków na każdy dzień tygodnia na pewno ułatwi ci robienie zakupów. Dzięki gotowej liście nie będziesz krążył po sklepie, zastanawiając się, co wrzucić do koszyka. Ponadto możesz zajrzeć do supermarketu tylko raz, a nie codziennie, jak zapewne miało to miejsce do tej pory. 

Planowanie menu na tydzień to idealna opcja dla ciebie, jeśli chcesz zaoszczędzić pieniądze lub masz tendencję do marnowania jedzenia. Dlaczego? Ponieważ w tym przypadku kupujesz jedynie niezbędne produkty i to w takich ilościach, jakich realnie potrzebujesz. Dzięki temu będziesz mieć większą pewność, że wylądują one w twoim brzuchu, a nie w koszu na śmieci.

Kolejną zaletą planowania menu na tydzień jest możliwość zerwania z monotonią żywieniową - każdego dnia możesz przyrządzić inne danie, a możliwości jest nieskończenie wiele. Co więcej, łatwiej będzie ci zmienić nawyki żywieniowe na zdrowsze - wiedząc, jaki dokładnie posiłek spożyjesz, będziesz bardziej świadomy, ile kalorii przyjmiesz i jakich składników odżywczych dostarczysz swojemu organizmowi. 

Co ugotować w tym tygodniu? Przepisy na obiad na każdy dzień

Zastanawiasz się, co ugotować w tym tygodniu na obiad? Poniżej znajdziesz przepisy, które ułatwią ci podjęcie decyzji.

Obiad na poniedziałek: zupa z jarmużem i kiełbasą

Zupa z jarmużem i kiełbasą | Fot. 123RF/Picsel

W poniedziałki zazwyczaj przyrządzasz zupę pomidorową, jak ma to miejsce w wielu polskich domach? Jeśli masz ochotę na coś bardziej niebanalnego, zerwij z tą tradycją i postaw na zupę z jarmużem i kiełbasą. Do jej przygotowania potrzebujesz cebuli, selera naciowego, marchewki, papryki mielonej, ziemniaków, liści jarmużu, kiełbasy, szczypiorku, bulionu oraz oleju.

Realizację przepisu rozpocznij od obrania i pokrojenia kiełbasy na plasterki. Podsmaż ją w garnku na oleju i przełóż na talerz. W tym samym garnku zeszklij pokrojoną w kostkę cebulę, a następnie dodaj kawałki selera i marchewki. Kontynuuj obróbkę termiczną przez trzy minuty. Dodaj paprykę w proszku, wlej bulion i zagotuj. Wrzuć pokrojone ziemniaki, przykryj i gotuj do momentu, aż nabiorą miękkości. Dodaj wcześniej podsmażoną kiełbasę oraz posiekane liście jarmużu i kontynuuj gotowanie przez trzy minuty. Na koniec posyp zupę posiekanym szczypiorkiem.

Obiad na wtorek: kurczak cytrynowy

Kurczak cytrynowy | Fot. 123RF/Picsel

Co ugotować w tym tygodniu, jeśli masz ochotę na chude mięso? Świetnym wyborem będzie kurczak cytrynowy. Aby go przyrządzić, zaopatrz się w piersi z kurczaka, czosnek, oregano, jajko, parmezan, masło, mąkę, cytrynę, bulion, natkę pietruszki, oliwę z oliwek oraz sól i pieprz. Podziel filety na mniejsze kawałki i rozbij je tłuczkiem. Dopraw mięso czosnkiem, oregano oraz solą i pieprzem, namocz w roztrzepanym jajku, a następnie obtocz w mące i parmezanie. Usmaż kawałki kurczaka na rozgrzanym maśle i oliwie. Po ok. trzech minutach wlej bulion i sok z cytryny. Na koniec umieść na wierzchu posiekaną natkę pietruszki i plasterki cytryny. Gotowe danie możesz podać z pieczonymi ziemniakami. 

Obiad na środę: makaron orientalny z krewetkami 

Makaron orientalny z krewetkami | Fot. 123RF/Picsel

Podczas planowania menu na tydzień warto wziąć pod uwagę również owoce morza i wyczarować np. makaron z krewetkami. Poza dwoma wspomnianymi składnikami przyda ci się imbir, czosnek, papryczka chili, cebula, papryka, pieczarki, przyprawa curry, sos sojowy i ostrygowy, olej sezamowy, szczypiorek oraz jajko. Ugotuj makaron według instrukcji podanej na opakowaniu.

Podsmaż na dużej patelni starty czosnek i imbir oraz posiekaną papryczkę chili. Dodaj drugą porcję oleju i wrzuć krewetki oraz pokrojoną paprykę, pieczarki i cebulę. Po kilku minutach wsyp przyprawę curry, a następnie makaron. Polej całość sosem sojowym i ostrygowym, po czym dokładnie wymieszaj. Przesuń zawartość patelni na bok, wlej odrobinę oleju sezamowego i wbij jajko. Gdy białko się zetnie, wymieszaj je z pozostałymi składnikami. Oprósz danie posiekanym szczypiorkiem.  

Obiad na czwartek: polędwiczki z porem i pieczarkami 

Polędwiczki z porem i pieczarkami | Fot. 123RF/Picsel

Jeśli nie masz pomysłu na czwartkowy obiad, postaw na polędwiczki z porem i pieczarkami. W skład tego dania wchodzi polędwica wieprzowa, czosnek, imbir, pieczarki, por, olej, skrobia ziemniaczana oraz sól i pieprz. Umyj, osusz i oczyść polędwicę z błonek, a następnie pokrój ją ukośnie na plastry.

Rozbij je tłuczkiem i natrzyj przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Po godzinie dopraw je solą oraz pieprzem i posyp skrobią ziemniaczaną. Podsmaż je na oleju i przełóż na talerz. Umieść na tej samej patelni starty imbir, posiekanego pora i pokrojone pieczarki. Smaż całość przez pięć minut, cały czas mieszając. Dodaj mięso i wlej sos - możesz przyrządzić go z octu ryżowego, sosu sojowego, wody oraz cukru.  

Obiad na piątek: łosoś w sosie kurkowym 

Łosoś w sosie kurkowym | Fot. 123RF/Picsel

Piątek to dzień, w którym wiele osób sięga po rybę. Ty również należysz do tej grupy? W takim razie wyczaruj łososia w sosie kurkowym. Do przyrządzenia potrawy w tym wydaniu potrzebujesz filetów z łososia, oliwy z oliwek, przyprawy curry, masła, kurek, czosnku, cebuli, śmietanki 30%, białego wina, szpinaku, koperku oraz soli i pieprzu.

Pokrój rybę na mniejsze porcje i dopraw ją solą, pieprzem oraz przyprawą curry. Podsmaż je równomiernie na oliwie z oliwek, po czym przełóż je na talerz. Na tej samej patelni umieść pokrojoną w kostkę cebulę, a po chwili – czosnek, kurki oraz masło. Dopraw całość solą i pieprzem. Wlej wino i - po dwóch minutach - śmietankę. Kontynuuj obróbkę termiczną przez 5 minut. Dodaj szpinak i koperek. Do gotującego się sosu włóż łososia. Gotowe danie możesz podać z ziemniakami, makaronem lub kopytkami. 

Obiad na sobotę: smażony pęczak z fetą i batatami

Smażony pęczak z fetą i batatami | Fot. 123RF/Picsel

Masz już dość mięs i ryb? W takim razie w sobotę zaserwuj coś wegetariańskiego - idealnym wyborem będzie smażony pęczak z fetą i batatami. Poza wymienionymi składnikami musisz zaopatrzyć się w jarmuż, paprykę, czerwoną cebulę, czosnek, papryczkę chili, kmin rzymski, kurkumę oraz słodką mieloną paprykę. Realizację przepisu rozpocznij od ugotowania pęczaku. Pięć minut przed zakończeniem obróbki termicznej dodaj liście szpinaku. Usmaż na patelni pokrojone w kostkę bataty, paprykę oraz posiekaną cebulę. Pod koniec dorzuć przyprawy i przeciśnięty przez praskę czosnek. Dodaj do warzyw kaszę, sól i pieprz i smaż danie przez dwie minuty. Zdejmij patelnię z palnika i dorzuć ser feta oraz posiekaną papryczkę chili. Gotową potrawę skrop odrobiną oliwy.

Obiad na niedzielę: żurek błyskawiczny 

Żurek błyskawiczny | Fot. 123RF/Picsel

Co ugotować w tym tygodniu w niedzielę, jeśli planujesz przeznaczyć ją na odpoczynek i nie masz ochoty na długie gotowanie? W takim przypadku świetnie sprawdzi się żurek błyskawiczny. W jego skład wchodzi wędzony boczek, bulion drobiowy lub warzywny, śmietana 18%, zakwas (może być z butelki), suszony majeranek oraz wiejska kiełbasa. Zagotuj w garnku bulion z wędzonką. Dodaj zakwas z butelki, śmietanę oraz majeranek. Całość dokładnie wymieszaj i gotuj na małym ogniu. Po jakimś czasie dorzuć kawałki kiełbasy. Gotową zupę możesz podawać z jajkiem na twardo. 

 

Źródło: Smaker.pl

Opracowała: Joanna Cebulak-Brzykcy

Zobacz także:

Czysta podłoga bez smug i bakterii. Zastosuj folię bąbelkową i hitową miksturę »

Idealna dla sercowców i osób, które chcą schudnąć. Pij zamiast czarnej kawy »

Dodaj kilka kropel do jajecznicy. Będzie puszysta jak chmurka »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Muffinkowe babeczki z dżemem

Babeczki upiekłam na majówkę, przepis bardzo prosty i szybki , a babeczki sma...

Odsłon: 23

30 min
4
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Przewodnik po serach pleśniowych. Możesz tego nie wiedzieć

Sery pleśniowe cieszą się dużym zainteresowaniem, choć mówi się, że do ich jedzenia trzeba dojrzeć. Rzeczywiście przysmak mało komu smakuje za pier...

0
Informacje Nowa, bardzo zdrowa ryba. Jakie właściwości ma brama i jak ją przyrządzić?

Ryby to źródło zdrowych kwasów tłuszczowych, które są niezbędnym elementem diety. W popularnych supermarketach pojawiła się nowa, tania ryba. Brama...

15
Informacje Grillowanie może być zdrowe. Oto kilka pomysłów na wyjątkowe przysmaki z rusztu

My, Polacy, uwielbiamy grillować. Pierwsze ciepłe dni zachęcają do wyciągnięcia sprzętu z piwnic i garaży. W końcu to doskonała okazja, by spędzić...

0
Quizy Gdzie ukryto szparagi? Zagadka na spostrzegawczość

Wielu Polakom maj kojarzy się z rozpoczęciem sezonu grillowego. W tym roku szczególną popularnością na wiosnę cieszą się też szparagi. Postanowiliś...

2