Dania jednogarnkowe

Popularnym dodatkiem do letnich obiadów jest oczywiście fasolka szparagowa. Niezależnie od tego, czy wybierasz fasolkę żółtą, czy zieloną, wraz z nią dostarczasz organizmowi wielu cennych wartości odżywczych. Bardzo często podaje się ją z bułką tartą. Warto jednak wypróbować nieco zdrowszy patent i dodać do niej jeden bardzo zdrowy składnik, które z pewnością masz w domu.

Najlepszy dodatek do fasolki szparagowej | Fot. CanvaPro

Spis treści:

Zdrowy jadłospis powinien zawierać sporo białka oraz warzyw, które na długo cię nasycą oraz dostarczą mnóstwa witamin i minerałów. Idealnym warzywem na diecie redukcyjnej jest fasolka szparagowa, nie tylko jest niskokaloryczna, ale i jest źródłem wielu cennych składników. Jeżeli dbasz o linię, warto zrezygnować z dodawania do niej bułki tartej, istnieje znacznie zdrowszy, ale i równie smaczny dodatek, który podkręci jej smaki. Sprawdź, co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej.

Sprawdź także: Jak kupić dobry bób? Zwróć uwagę na te szczegóły

Czy fasolka szparagowa jest zdrowa?

Jak już wcześniej wspomnieliśmy, fasolka szparagowa dostarcza białka roślinnego, które będzie dobrą alternatywą dla protein pochodzenia zwierzęcego. Co jest szczególnie ważne dla wegetarian, wegan oraz osób, które unikają jedzenie mięsa z przyczyn zdrowotnych. Białko zapewnia uczucie sytości, a także wpływa na prawidłową pracę mięśni. W fasolce szparagowej jest również sporo błonnika pokarmowego, który również hamuje uczucie głodu po posiłku, co więcej, wspiera prawidłowe trawienie, zapobiega zaparciom, a także pomaga obniżyć wysoki poziom "złego" cholesterolu oraz cukru we krwi. Fasolka świetnie sprawdzi się, kiedy chcemy zrzucić zbędne kilogramy, ma niewiele kalorii, w 100 g jest to jedynie ok. 31 kcal. 

Znajduje się w niej sporo witamin, np. A, te z grupy B oraz C, K, a także substancji mineralnych: potasu, żelaza czy fosforu. W jej składzie znajduje się również kwas foliowy, przez co polecana jest dla kobiet w ciąży, ponieważ wspiera on prawidłowy rozwój dziecka. Spożywanie fasolki szparagowej wpływa także korzystnie na układ sercowo-naczyniowy oraz układ nerwowy. 

Co zamiast bułki tartej do fasolki szparagowej?

Białe pieczywo, z którego robi się bułkę tartą jest ubogie w błonnik i minerały, a co za tym idzie nie dostarcza zbyt wielu składników odżywczych. Dlatego, kiedy przygotowujesz fasolkę szparagową, warto wymienić je na mielone płatki owsiane. Można podprażyć je na odrobinie masła lub oliwy z oliwek i podać wraz z fasolką. Płatki owsiane wspierają prawidłowe trawienie, poprawiają glikemię, poprawiają pracę układu nerwowego oraz dostarczają witamin z grupy B, oraz witaminy C i E.

Świetnie sprawdzą się również podprażone na suchej patelni siemię lniane oraz sezam. W nasionach tych znajdziesz sporo zdrowych tłuszczów, które korzystnie wpływają na układ krążenia, pomagają obniżyć cholesterol oraz zapobiegają miażdżycy. 

Źródła: zywienie.abczdrowie.pl

Autor: Anna Hutek

Zobacz także:

Zielony koktajl od Ewy Wachowicz. Pomoże „wymieść” toksyny z organizmu i wspomoże odchudzanie »

Przejadły ci się lody? Spróbuj tego chłodnego deseru, który je zastąpi »

Nie obieraj, a jeśli obierzesz, nie wyrzucaj. Zaskakujące właściwości skórek z ziemniaków »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przepis dnia

Ciasta Sernik Paradiso

Sernik Paradiso to prawdziwa egzotyczna rozkosz, która zachwyca fuzją kremowe...

Odsłon: 8937

60 min
21
Przekąski Ryba w sosie pomidorowym.

Usmażone kostki z miruny zrobione w sosie warzywnym z pomidorami.

Odsłon: 215

30 min
4
Sałatki Sałatka ateńska

Sałatka ateńska to pyszna wariacja na temat klasycznej sałatki greckiej. W ty...

Odsłon: 3490

15 min
5
Ciasta Placek węgierski

Placek węgierski zapewne kojarzy ci się z daniem przygotowanym z tartych ziem...

Odsłon: 2006

60 min
3
Śniadania Placuszki kokosowe

O poranku słodkie, bardzo kokosowe placuszki

Odsłon: 55

15 min
2

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

1
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8