Spis treści:
Bigos to danie, które bardzo często pojawia się na świątecznym stole. W wydaniu postnym, czyli bez mięsa, podajemy go podczas wigilii, a w klasycznym wydaniu - na bożonarodzeniowy obiad. Trudno się dziwić, nie tylko pysznie smakuje, ale też wspaniale rozgrzewa i syci.
Sprawdź także: Kulinarne pytania do Google. O to Polacy pytali w 2023 roku najczęściej
Idealny bigos na święta
Tradycyjny bigos to mieszanka kapusty i mięs, uzupełniona przyprawami i aromatycznymi dodatkami. Zwykle do staropolskiego bigosu dodaje się jeszcze grzyby, śliwki, cebulę, ziele angielskie, kminek czy majeranek. Przygotowuje się go na kilka dni przed świętami, bo im dłużej jest duszony, tym więcej ma smaku.
Idealny bigos na święta powinien być jednocześnie kwaśno-słodki, z aromatem wędzonki, a nawet odrobinę pikantny. Za bogatą kombinację aromatów odpowiadają różnorodne składniki. Z pewnością nie może jednak powodować krzywienia się twarzy, szczególnie gdy większość gości woli łagodny smak i nie przepada lub nie może jeść bardzo kwaskowatych dań. Co zrobić, jak bigos jest za kwaśny? Istnieją na to sprawdzone sposoby - wykorzystaj jeden z nich, a na pewno dopasujesz to pyszne danie główne do wszystkich gustów.
Co zrobić, jak bigos jest za kwaśny?
W największym stopniu za kwaśny smak bigosu odpowiada oczywiście kiszona kapusta. Im mocniej będzie ukwaszona, tym wyraźniej ten aromat będzie przebijać się w całym daniu.
1. Wybór dobrego składnika
Na początku dobra rada - za każdym razem, jeszcze przed rozpoczęciem gotowania, sprawdź smak głównego składnika. Jeśli kapusta jest mocno kwaśna, a tobie zależy na łagodniejszym aromacie, kilkukrotnie porządnie ją wypłucz (niektórzy stosują wodę z dodatkiem sody oczyszczonej). Nie wylewaj jednak wody spod kapusty, bo zawiera wiele cennych witamin - wykorzystaj ją do zrobienia zupy lub wypij ją małymi porcjami, by wzmocnić odporność i zapewnić sobie zdrową mikroflorę jelitową.
2. Dodaj białą kapustę
Jeśli jednak dopiero po przygotowaniu bigosu zorientowałeś się, że jest dla ciebie za kwaśny, najprostszą techniką na jego „odratowanie” będzie dodanie poszatkowanej, podgotowanej białej kapusty. Do potrawy powinna trafić już oczywiście podduszona i miękka. Pamiętaj, aby dorzucać ten składnik niewielkimi porcjami i kontrolować, jak zmienia się smak całego dania. Nie chcesz przecież, aby bigos wyszedł zbyt mdły i nie miał w ogóle kwaskowatego posmaku.
3. Wyrównaj słodkim smakiem
Jeśli nie masz białej kapusty pod ręką, postaw na inne składniki. Możesz zeszklić na patelni białą cebulę, która przełamie kwaśny smak. Świetne do tego celu będą też suszone śliwki węgierki - mają intensywny aromat, który przebije kapustę. Z kolei słodkości potrawie dodadzą miód i rodzynki. Niektórzy decydują się też na powidła śliwkowe lub (w ostateczności) nawet cukier. Co zrobić, jak bigos jest kwaśny? Nie wahaj się zmieniać proporcji użytych produktów tak, aby danie ci smakowało. Rób to jednak ostrożnie, dawkując i próbując.
4. Rozwodnij
Tradycyjny bigos na święta wciąż wydaje się za kwaśny, a dodałeś już kapustę i owoce? Ostatnią deską ratunku będzie... woda, która wypłucze kwaskowatość z dania. Do garnka z gotującą się potrawą wlej odrobinę letniej wody i intensywnie zamieszaj całość. Skosztuj odrobinę - jeśli bigos nie jest lepszy w smaku, poczekaj, aż płyn odparuje i powtórz czynność. Nie próbuj więcej niż kilkukrotnie, bo rozgotujesz potrawę.
Teraz znasz już cztery skuteczne metody na to, co zrobić, jak bigos jest za kwaśny. Stosując jedną lub kilka z nich z pewnością wyrównasz smak tej tradycyjnej potrawy i z ulgą podasz ją gościom.
6. Przepis na bigos staropolski
Zobacz przepisPrzepis na bigos staropolski / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: Smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Barszcz czerwony nigdy nie wyjdzie blady. Sekretem jeden składnik »
Zaschnięty tłuszcz na płytkach w kuchni i okapie. Sposoby na oporne zabrudzenia »
Zapomniany olej wraca do łask. Zbija cholesterol, zapobiega zaparciom, jest dobry dla skóry »