Co zrobić z syropem po brzoskwiniach i innych owocach z puszki?

Kuchnia zero waste staje się coraz bardziej popularna. Domowi kucharze doskonale wiedzą, że marnowanie żywności to nie tylko strata pieniędzy, ale również szkoda dla środowiska. Aby marnować mniej i tworzyć pyszne dania z resztek, warto wiedzieć, w jaki sposób przetwarzać nawet najbardziej niepozorne półprodukty. Jednym z nich jest syrop po brzoskwiniach - sprawdź, co z nim zrobić.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Syrop po owocach w puszkach, które kupujemy do ciast czy innych deserów, warto wykorzystać do kolejnych dań. Brzoskwinie, ananasy, liczi, owoce leśne – w opakowaniu znaleźć możemy wiele pysznych składników. A co zrobić z zalewą? Oto jest pytanie! Chętnie podpowiemy wam, jak wykorzystać resztki i zrobić z nich coś pysznego.  

Sprawdź także: Domowe izotoniki – jak zrobić i dlaczego warto je pić?

Zero waste w kuchni 

Zero waste w kuchni nie jest nową ideą. O tym, jak nie marnować i wykorzystywać wszystkie półprodukty, a nawet resztki, doskonale wiedziały nasze babcie i prababcie. To one w czasach kryzysu i wojen starały się za wszelką cenę stworzyć pyszne dania ze skromnych składników, które miały pod ręką.

Dzisiaj, w czasach, w których w sklepie da się zdobyć produkty o przeróżnych smakach, to może wydawać się dziwne. A jednak z takiego sposobu życia płynie wielka mądrość. Według Organizacji Narodów Zjednoczonych do spraw Wyżywienia i Rolnictwa, każdego roku marnujemy prawie półtora miliarda ton żywności, która nadaje się jeszcze do spożycia. W Polsce jest to około pięciu milionów ton.

To nie śmieci i odpady, a warzywa, owoce i mięso, które można przerobić na pełnowartościowe dania. Wyrzucanie tak gigantycznych ilości jedzenia jest oczywiście spowodowane wieloma czynnikami, w tym źle przemyślanymi zakupami. Wiele na to wskazuje, gdyż 60 proc. odpadków generują właśnie gospodarstwa domowe. Produkty, które wyrzucamy, nierzadko da się przerobić na pyszne obiady czy desery.

Zupy są najlepszym przykładem „dania z niczego”, podobnie jest zresztą z gulaszami i zapiekankami. Z deserami sprawa wygląda trochę trudniej - przynajmniej na pierwszy rzut oka. A co z takimi półproduktami jak syrop po brzoskwiniach? Czy musimy go wylewać? Oczywiście, że nie! Można zrobić z niego coś naprawdę pysznego. Wystarczy wiedzieć jak.  

Zobacz: Konfitura z brzoskwiń w wersji wytrawnej

Co zrobić z syropem z brzoskwiń?

1. Napój w sam raz na upały 

Jeśli zastanawiacie się, co zrobić z syropem z brzoskwiń, który pozostał po owocach użytych do sernika czy innego deseru, najprostszym pomysłem jest oczywiście napój. Zrobicie go bez większych problemów, a jeśli zostawicie jedną lub dwie brzoskwinie z syropu, będzie jeszcze smaczniejszy.

Fot.123RF/Picsel

Możecie zmieszać syrop z wodą lub sokiem, jednak najpyszniej smakuje on z… herbatą! Tak, zrobicie w ten sposób ice tea o smaku brzoskwini. Czego będziecie potrzebować? Zacznijcie od zaparzenia herbaty - litr z całą pewnością wystarczy. Musi ostygnąć, dlatego odstawcie ją, a następnie włóżcie do lodówki. Aby smak herbaty brzoskwiniowej był intensywny, możecie dodać do niej kilka brzoskwiń. Zblendujcie je dokładnie na mus, a następnie dodajcie do schłodzonej już herbaty w dzbanku. Następnie wlejcie do herbaty także syrop z brzoskwiń – dokładnie w takiej ilości, jaka wam odpowiada, by napój nie był ani za słodki, ani zbyt mało wyrazisty.

Aby herbata była idealna, możecie dorzucić do niej również kilka listków mięty, plasterki cytryny i oczywiście kostki lodu. To obowiązkowy napój na letnie upały. Jeśli macie pod ręką syrop z innych owoców, niż brzoskwinie, możecie użyć właśnie jego. Mieszajcie herbatę brzoskwiniową z innymi owocowymi smakami – doskonale będzie pasować tu malina czy truskawka.  

2. Kostki lodu z syropu po brzoskwiniach

Jeśli nie macie ochoty na pyszny napój, może skusicie się na kostki lodu, które trafią do wody lub lemoniady? Zamiast przygotowywać je ze zwykłej wody, wlejcie do foremki syrop z brzoskwiń, rozcieńczając go z odrobiną wody. Zanim jednak to zrobicie, dokładnie przecedźcie sam syrop, by pozbyć się kawałków owoców.

Tak przygotowane kostki nadadzą smaku wielu prostym napojom lub nawet drinkom. Jeśli zapraszacie gości na wieczór przy prosecco, koniecznie zróbcie brzoskwiniowe kostki lodu, które sprawią, że ukochane musujące wino stanie się jeszcze smaczniejsze.  

3. Kisiel na deser z syropu z brzoskwiń

Kisiel z paczki to nie to samo, co pyszny domowy deser! Możecie zrobić go z kilku składników, które znajdują się w większości domów. Jeśli macie pod ręką syrop z brzoskwiń bądź innych owoców, dobrze się składa. Przygotujcie pół litra syropu bądź syropu zmieszanego z wodą. Wszystko zależy od tego, jak słodki ma być kisiel. Możecie również przygotować dodatkowe owoce, które włożycie do środka. To nie muszą być brzoskwinie. Oprócz tego przyda wam się mąka ziemniaczana oraz sok z cytryny.

Zacznijcie od odlania pół szklanki syropu z brzoskwiń do kubeczka lub szklanki - do niego dodajcie dwie łyżki mąki ziemniaczanej i bardzo dokładnie mieszajcie, by pozbyć się wszystkich grudek. To istotne, gdyż jeśli w syropie pozostaną grudki, sam kisiel również będzie je miał. Tu najlepiej wykorzystać syrop zmieszany z wodą, gdyż łatwiej jest w nim rozbijać grudki mąki.

Pozostały syrop wlejcie do garnka i zagotujcie razem z sokiem z połówki cytryny. Do gotującego się syropu włóżcie owoce – jeśli w ogóle je dodajecie – a następnie wlejcie syrop ze szklanki z dodatkiem mąki ziemniaczanej. Mieszajcie energicznie i poczekajcie, aż syrop się zagotuje. Zmniejszcie ogień i mieszajcie jeszcze przez chwilę, aż konsystencja będzie gęsta. Wyłączcie płytę grzewczą i mieszajcie nadal, by uniknąć przypalenia. Przelejcie brzoskwiniowy kisiel do salaterek lub szklanek i odstawcie na pół godziny, by ostygł. Możecie oczywiście zajadać go również na gorąco. Doskonale smakuje z bitą śmietaną lub jeszcze większą ilością owoców! 

Fot.123RF/Picsel

4. Budyń z syropem  

Domowy budyń to pyszny deser dla każdego - młodszych i starszych. Nierzadko budyń przygotowuje się z syropem z wiśni, który dodaje deserowi odrobinę kwaskowatego smaku. Możecie jednak postawić na coś z zupełnie innej beczki i wybrać słodki syrop brzoskwiniowy. Jak go zrobić?

Aby był jeszcze pyszniejszy, dodajcie do niego kawałki brzoskwini i zblendujcie całość. Zagotujcie w garnku, a następnie rozróbcie odrobinę wody z łyżeczką mąki ziemniaczanej. Dzięki temu sos zgęstnieje jeszcze bardziej. Dodajcie także sok z połówki cytryny, by smak był jeszcze pełniejszy. Tak przygotowany syrop świetnie sprawdzi się z budyniem cytrynowym.

5. Galaretka z syropem poleca się na deser 

Jeśli zamiast budyniu, wolicie galaretkę, ją również możecie polać syropem brzoskwiniowym przygotowanym tak samo, jak w powyższym przepisie. Możecie skorzystać także z syropu z innych owoców, na przykład ananasa. Pamiętajcie, by nie dodawać do niego cukru, gdyż sam syrop jest już wystarczająco słodki. 

Zamiast wylewać syrop z owoców z puszki, lepiej zrobić z nich coś pysznego. Zgodnie z duchem zero waste!  

Reklama

Zobacz także:

Dlaczego warto jeść pomarańczowe warzywa? »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
5
30 min
3
Desery Sernik na zimno z truskawkami

Przepis na pyszny i delikatny sernik na zimno z truskawkami i galaretką. Niez...

Odsłon: 132

30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0
Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1