Wytrawne dania na Boże Narodzenie

Czy alkohol zapobiega starzeniu się? Tak, ale tylko wtedy, gdy spożywamy go razem z truskawkami. Historia truskawek zaczyna się od poziomek.

Fot. 123RF/Picsel

Najpierw były poziomki, które szeroko wykorzystywano w medycynie ludowej do leczenia najróżniejszych dolegliwości. Marcin z Urzędowa, autor szesnastowiecznego "Herbarza Polskiego" polecał je jako lek przeciwgorączkowy. Korzeń poziomki miał być świetnym lekiem na krwotoki z nosa - należało trzymać go w ręce lub włożyć do nosa. Sok poziomkowy wkraplano do chorych oczu, a liście przykładano na rany. Wreszcie - uważano, że trzy kilogramy poziomek wraz ze śledziem i cebulą, zjedzone naraz, wypędzą raz na zawsze tasiemca z ciała danej osoby. Był to więc lek uniwersalny.

Łączą dwa serca
Poziomki traktowano również jako afrodyzjak - jak pisze Toussaint - Samat w "Historii naturalnej i moralnej jedzenia" właśnie dlatego tak uwielbiał je Ludwik XIV, znany ze swych miłosnych podbojów - miał on kilkanaście kochanek, oraz liczne potomstwo. Później, naturalnie, właściwości poziomek przejęły truskawki, które miały nie tylko kuszący czerwony kolor, lecz też kształt serca - dzięki temu były symbolem Venus, czyli greckiej bogini miłości. We Francji istniała tradycja przyrządzania zupy truskawkowej dla nowożeńców - przysmak ten miał pobudzić ich libido i zachęcić do igraszek. Do dziś niektórzy uważają, że jeśli ktoś przepołowi truskawkę i podzieli się nią ze swym wybrankiem lub wybranką, wkrótce te dwie osoby połączy gorące uczucie.

Zamiast multiwitaminy

Truskawki mają jednak nie tylko właściwości afrodyzjaków, są również cennym źródłem witamin i minerałów. Zawierają więcej witaminy C niż cytrusy, ponadto witaminę A, B1, B2 i PP; wapń, fosfor, żelazo, magnez i mangan. Wapń i fosfor wzmacniają kości i zęby, a w połączeniu z magnezem odkwaszają organizm. Dla osób, które chcą zadbać o zęby zalecana jest następująca kuracja: należy rozetrzeć truskawkę na dziąsłach i zębach, i pozostawić ją na kilkanaście minut.
Owoce te korzystne są dla osób na diecie - poprawiają przemianę materii, a pektyny w nich zawarte oczyszczają jelita. Wspomagają spalanie tłuszczów za sprawą bromeliny, enzymu który rozkłada białka. Jedzenie truskawek szczególnie zaleca się kobietom, ze względu na wysoką zawartość żelaza - chronią więc one przed anemią, wzmacniają organizm. Pomocne są przy chorobach reumatycznych i artretycznych,a także przy schorzeniach wątroby i nerek. Są też źródłem kwasu elegonowego, który chroni przed nowotworami.

Skuteczniejsze z alkoholem
Truskawki mają również wpływ na naszą urodę, działają odżywczo, bakteriobójczo i ściągająco. Idealnie nadają się do maseczek domowej roboty, stosowanych do skóry zniszczonej i przesuszonej.

Interesujący jest fakt, iż zdrowsze są truskawki zalane alkoholem - tak wynika z badań przeprowadzonych na tajskim uniwerystecie Kasetsart przez naukowców z Tajlandii i Stanów Zjednoczonych. Amerykański miesięcznik "Journal of the Science of Food and Agriculture" opublikował w roku 2007 artykuł, w którym naukowcy udowodnili, że pod wpływem alkoholu w owocach zwiększa się aktywność przeciwutleniaczy, chroniących komórki człowieka przed szkodliwym działaniem wolnych rodników - a więc przede wszystkim przed starzeniem się. Warto więc od czasu do czasu spróbować truskawkowego daiquiri, które - według naukowców - jest szczególnie korzystne dla człowieka. 
Nie każdy jednak może korzystać z dobrodziejstw truskawek - należą one do produktów mocno uczulających, i mogą spowodować swędzącą wysypkę. Alergicy powinny więc szczególnie uważać na te czerwone owoce. Za to osoby, które nie są uczulone, mogą i powinny cieszyć się ich smakiem bez ograniczeń.

Wypróbuj przepis marynka89 na rogaliki z truskawkami oraz przepis eses na strawberries.



Autor tekstu: Anna Lenczowska

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
4
30 min
3
30 min
4

Polecane artykuły

Informacje Takiego boczku na święta jeszcze nie jedliście. Jak przyprawić boczek rolowany?

Pieczona szynka, karkówka i schab to rodzaje mięs, które najczęściej lądują na świątecznym stole. Na szczęście nie musisz ograniczać się jedynie do...

0
Ewa gotuje Boże Narodzenie w kuchni Ewy Wachowicz. Wigilijne przepisy, które warto znać

W kuchni Ewy Wachowicz trwają przygotowania do tegorocznej wigilii. W 530. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zdradzi swój przepis na pyszne...

1
Informacje Ciasta na święta bez pieczenia. Ich przygotowanie to tylko chwilka!

Szukasz inspiracji na szybkie i smaczne wypieki? Ciasta na święta bez pieczenia to idealne rozwiązanie dla zabieganych! Przygotujesz je w mgnieniu...

8
Ewa gotuje Świąteczne przepisy Ewy Wachowicz

Ewa Wachowicz już od lat dzieli się z widzami swoimi ulubionymi przepisami na wigilijne i bożonarodzeniowe dania. Wśród propozycji mistrzyni kuchni...

5