Najlepsze przepisy na ogórki

Czekoladowa pychota - przepisy z "Bake Off Junior"

Gosia Kosior połączyła biszkopt i brownie. Musimy przyznać, że pomysł jest znakomity, a wykonanie jeszcze lepsze!

Brownie
135 g masła
135 g czekolady 75%
2 jajka
210 g drobnego cukru
60 g mąki
30 g kakao

Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao

Konfitura
300 g agrestu
300 g kiwi
8 łyżek cukru
2-3 łyżeczki agaru

Orzechowe chrupki w karmelu
2 łyżki wody
5 łyżek drobnego cukru
200 g orzechów pekan

Krem
500 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

Ganache
100 ml śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady

Nasączka
¾ szklanki rumu

Brownie
Masło rozpuść i dodać do niego czekoladę. Wymieszać jaja z cukrem, następnie dodać masę czekoladową. Połączyć z suchymi składnikami. Piec w 170°C przez 25-30 minut.

Biszkopt
Ubić białka z cukrem i po kolei dodawać żółtka, miksując na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać. Piec w 170°C przez 30 minut.

Konfitura
Owoce umyć i obrać. Pokroić w kostkę, podgrzać. Dodać cukier i agar. Schłodzić.

Orzechowe chrupki w karmelu
Wodę i cukier podgrzać do 118°C i dodać posiekane orzechy. Schłodzić.

Krem
Serek mascarpone zmiksować. W garnku rozpuścić czekoladę, następnie schłodzić i dodać do serka mascarpone.

Ganache
Śmietankę zagotować, dodać czekoladę i odczekać minutę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Złożenie
Na spód tortu dać brownie. Posmarować kremem i konfiturą. Położyć biszkopt i nasączyć go rumem. Na niego nałożyć krem i wysypać chrupki. Tort schłodzić, następnie polać górę ganache'em, na bokach zrobić drip. Ozdobić według uznania i schłodzić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Ogórki kimchi

Ogórki kimchi to koreański odpowiednik polskich ogórków konserwowych. Wyróżni...

Odsłon: 1065

30 min
4
Dania główne Młoda kapusta

młoda kapusta to dla mnie danie obowiązkowe każdego lata, uwielbiam ją w taki...

Odsłon: 37

15 min
0
60 min
2
Desery Domowa chałwa

Domowa chałwa to jeden z najsmaczniejszych deserów wywodzących się z Iranu i...

Odsłon: 26539

60 min
22

Polecane artykuły

Informacje Zaskakujący miks dwóch polskich klasyków. Co zrobić z porzeczkoagrestu?

Niewiele osób wie o istnieniu tego bogatego w witaminy owocu. Niezależnie od tego, czy będziecie go zajadać na surowo, jako zdrową przekąskę, czy j...

0
Informacje Najlepsze ciasta z owocami. Te przepisy to absolutne klasyki wśród deserów

Ciasta z owocami są prawdziwym symbolem lata. Gdy trwa sezon na soczyste truskawki, maliny czy śliwki, warto z niego skorzystać i przygotować lekki...

5
Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

9
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

4