Gosia Kosior połączyła biszkopt i brownie. Musimy przyznać, że pomysł jest znakomity, a wykonanie jeszcze lepsze!

Brownie
135 g masła
135 g czekolady 75%
2 jajka
210 g drobnego cukru
60 g mąki
30 g kakao

Biszkopt
5 jaj
¾ szklanki drobnego cukru
2/3 szklanki mąki tortowej
1/3 szklanki kakao

Konfitura
300 g agrestu
300 g kiwi
8 łyżek cukru
2-3 łyżeczki agaru

Orzechowe chrupki w karmelu
2 łyżki wody
5 łyżek drobnego cukru
200 g orzechów pekan

Krem
500 g serka mascarpone
100 g gorzkiej czekolady
100 g mlecznej czekolady

Ganache
100 ml śmietanki 36%
100 g gorzkiej czekolady

Nasączka
¾ szklanki rumu

Brownie
Masło rozpuść i dodać do niego czekoladę. Wymieszać jaja z cukrem, następnie dodać masę czekoladową. Połączyć z suchymi składnikami. Piec w 170°C przez 25-30 minut.

Biszkopt
Ubić białka z cukrem i po kolei dodawać żółtka, miksując na niskich obrotach. Wsypać przesianą mąkę i kakao. Wymieszać. Piec w 170°C przez 30 minut.

Konfitura
Owoce umyć i obrać. Pokroić w kostkę, podgrzać. Dodać cukier i agar. Schłodzić.

Orzechowe chrupki w karmelu
Wodę i cukier podgrzać do 118°C i dodać posiekane orzechy. Schłodzić.

Krem
Serek mascarpone zmiksować. W garnku rozpuścić czekoladę, następnie schłodzić i dodać do serka mascarpone.

Ganache
Śmietankę zagotować, dodać czekoladę i odczekać minutę. Mieszać do uzyskania gładkiej konsystencji.

Złożenie
Na spód tortu dać brownie. Posmarować kremem i konfiturą. Położyć biszkopt i nasączyć go rumem. Na niego nałożyć krem i wysypać chrupki. Tort schłodzić, następnie polać górę ganache'em, na bokach zrobić drip. Ozdobić według uznania i schłodzić.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
6
60 min
26