Dania jednogarnkowe

Czerwone ziemniaki nie cieszą się zbyt dużą popularnością w polskiej kuchni. Czy mimo to warto je spożywać? Jakie są ich wartości odżywcze, czym się charakteryzują i co można zrobić z czerwonych ziemniaków? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w artykule!

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Ziemniaki o czerwonej skórce wciąż nie należą do najbardziej popularnych warzyw mącznych na polskich stołach. Charakteryzuje je nie tylko ciekawy wygląd, ale również wyśmienity smak, który warto wykorzystać w rozmaitych połączeniach. Co można zrobić z czerwonych ziemniaków?

Te niecodzienne warzywa doskonale komponują się z pieczonymi warzywami korzennymi, a także stanowią barwny dodatek do świeżych sałatek. Czerwone ziemniaki dobrze sprawdzają się również w daniach mięsnych, np. z pieczonym, duszonym lub grillowanym schabem. Wśród najpopularniejszych ziół i przypraw używanych do wydobycia ich charakteru warto wymienić świeży rozmaryn, zioła prowansalskie oraz czosnek. 

Czerwone ziemniaki: charakterystyka 

Podczas zakupów często z zaciekawieniem spoglądasz na czerwone ziemniaki? Charakterystyka tego warzywa jest bardzo interesująca. Co ciekawe, można natknąć się na różne odmiany, w tym te dojrzewające wcześnie, np. bellarosa, red scarlet czy memphis, oraz późno, np. picasso, zdabytak czy berlinka.  

Czerwone ziemniaki to produkt, który jest bardzo odporny na trudne warunki atmosferyczne, w tym suszę. Rośliny te dobrze znoszą gorący klimat, ale wymagają lekko kwaśnego odczynu gleby. Ich odmiany różnią się między sobą smakiem oraz mączystością, dzięki czemu łatwo dopasujesz je do wybranego przepisu. W rezultacie czerwone ziemniaki z powodzeniem sprawdzą się do przyrządzenia purée, frytek, łódeczek oraz jako dodatek do sałatek 

Zobacz: Placki ziemniaczane z kwaśną śmietaną i koperkiem

Czerwone ziemniaki: wartości odżywcze 

Jakie prozdrowotne substancje kryją w sobie czerwone ziemniaki? Wartości odżywcze tych warzyw są głównie związane z obecnością takich sacharydów jak glukoza, fruktoza oraz sacharoza. Oprócz cukrów prostych można w nich znaleźć kwas asparaginowy, a także liczne minerały, tj. fosfor, magnez, potas, żelazo, miedź oraz wapń. Czy spożywając czerwone ziemniaki, dostarczasz organizmowi jakieś witaminy? Oczywiście! Są to przede wszystkim witaminy C, A i E oraz te z grupy B. 

Do największych zalet czerwonych ziemniaków należy bogaty smak, ciekawy wygląd oraz wysoka odporność na choroby. Dodatkowo są one bardzo uniwersalnym składnikiem w kuchni, dzięki czemu wyczarujesz z nich całe spektrum rozmaitych przysmaków. Warzywa te posiadają jednak kilka wad, w tym wysoki indeks glikemiczny, i wymagają dłuższej obróbki termicznej. 

Czerwone ziemniaki można z powodzeniem wprowadzić do diety obniżającej cholesterol. Nie tylko normalizują one procesy metaboliczne, ale również aktywują przewód pokarmowy do lepszego trawienia. Co ciekawe, regularne spożywanie czerwonych ziemniaków obniża poziom amoniaku we krwi oraz hamuje procesy zapalne. Masz problemy z wysokim ciśnieniem lub arytmią serca? W takim razie włącz czerwone ziemniaki do codziennego jadłospisu. Dodatkowym atutem obecnych w nich antyoksydantów jest wzmacnianie naczyń krwionośnych oraz działanie moczopędne.  

Czy czerwone ziemniaki można gotować? 

Ze względu na rzadko spotykany wygląd wiele osób zastanawia się, czy czerwone ziemniaki można gotować. Jak najbardziej! I to dokładnie tak samo, jak klasyczny wariant. Zalej je osoloną wodą, włącz gaz i odczekaj 20 minut od momentu, gdy woda zacznie wrzeć - po tym czasie będą gotowe do podania. Jeśli zdecydujesz się na gotowanie ich w skórce, dodatkowo skorzystasz na zawartych w niej substancjach odżywczych.

 Sprawdź także: 100 g ma tylko 20 kcal. Letnie warzywa nie tylko dla dbających o linię

Czerwone ziemniaki: przepisy 

Brakuje ci pomysłu na czerwone ziemniaki? Przepisy znajdujące się poniżej nie wymagają dużego doświadczenia kulinarnego i opierają się na podstawowych składnikach, które wiele osób już posiada w swojej kuchni.

Czerwone ziemniaki z przyprawami 

Jeśli planujesz podanie czerwonych ziemniaków po raz pierwszy, warto zaserwować je solo, aby poznać pełną głębię ich smaku i aromatu. Wystarczy upiec je z kilkoma ziołami lub przyprawami, aby wyczarować przekąskę, która nie tylko świetnie nadaje się jako samodzielne danie, ale również odgrywa swoją rolę jako dodatek do sosów, świeżych sałatek czy panierowanych mięs. 

Od czego zacząć realizację przepisu? Przygotuj czerwone ziemniaki, kilka ząbków czosnku, sól morską, świeży rozmaryn oraz oliwę z oliwek. Rozgrzej piekarnik do temperatury 200 stopni. Umyj i osusz ziemniaki, a następnie pokrój je na niewielkie kawałki. Umieść je w misce, skrop oliwą i posyp ulubionymi przyprawami. Rozłóż równomiernie ziemniaki na papierze do pieczenia i piecz przez co najmniej 30 minut, używając funkcji termoobiegu. Po wyjęciu warzyw z piekarnika posyp je obfitą ilością świeżych gałązek rozmarynu. 

Pieczone ziemniaki z parmezanem i masłem czosnkowym 

Pieczone czerwone ziemniaki z masłem czosnkowym wyśmienicie smakują w towarzystwie innych warzyw korzennych. Jakich składników potrzebujesz do zaserwowania ich w tej wersji? Na liście zakupów umieść czerwone ziemniaki, masło, czosnek, sok z cytryny, sól oraz tarty parmezan. 

Rozgrzej piekarnik do 180 stopni i pokrój ziemniaki w talarki lub łódeczki. Rozłóż je w foremce do pieczenia lub naczyniu żaroodpornym. Rozpuść w rondelku masło ze szczyptą soli oraz przeciśniętym przez praskę czosnkiem. Gdy wszystkie składniki dokładnie się roztopią i połączą, polej nimi ziemniaki w piekarniku. Danie powinno być gotowe po około 40 minutach.  

Jeśli używasz funkcji termoobiegu, skróć nieco czas pieczenia i sprawdzaj, czy masło się nie przypala. Chwilę przed wyjęciem ziemniaków z piekarnika posyp je startym parmezanem. Możesz to również zrobić chwilę po zakończonej obróbce termicznej lub tuż po umieszczeniu składnika na talerzu.  

Więcej przepisów na czerwone ziemniaki od Smaker.pl 

Chcesz wprowadzić nieco zdrowia na swój talerz? Postaw na czerwone ziemniaki! Więcej kulinarnych inspiracji z tym produktem w roli głównej znajdziesz w materiałach dostępnych w naszym serwisie. Zachęcamy cię do przygotowania takich specjałów jak kolorowe ziemniaki czy zapiekane ziemniaki z sosem. 

Reklama

Zobacz także:

Pasteryzacja w piekarniku. Ta metoda to hit wśród gospodyń »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pikantne paluszki z ciasta francuskiego

Chrupiące, pikantne paluszki są idealną przekąską – i to nie tylko na imprezę...

Odsłon: 43

15 min
3

Przepis dnia

Dania główne Smaczek teścia

Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...

Odsłon: 11953

30 min
13
Dania główne Placki ziemniaczane bez mąki

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...

Odsłon: 845

30 min
0
Przekąski Rolki z tortilli

Mając te składniki jakie podaje niżej głód nam nie jest groźny i niezapowiedz...

Odsłon: 2874

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

1
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0