Spis treści:
Patisony to odmiana dyni, którą z powodzeniem możesz wykorzystać do wielu pysznych dań. Od tradycyjnej dyni jest mniejszy i mniej kaloryczny. Sprawdź, jakie są właściwości patisonów i odkryj ciekawe przepisy z ich użyciem.
Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki
![Smaker](https://assetssmaker.iplsc.com/images/logo-advert.png?v1)
Patisony - charakterystyka
Patison, podobnie jak ogórek, arbuz czy cukinia, pochodzi z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Ameryki Północnej, a do Europy sprowadzili go Hiszpanie. Występuje w wielu odmianach, które różnią się kształtem, kolorem i rozmiarem. Jego uprawa jest prosta, choć trzeba pamiętać, że to warzywo ciepłolubne, które lubi regularne nasłonecznienie i podlewanie. Najlepszym czasem na hodowlę patisonów jest okres od lipca do pierwszych przymrozków.
Do najpopularniejszych rodzajów należą „Disco", „Polo" i „Gagat". Wszystkie przyjmują niewielkie rozmiary, mają okrągły i spłaszczony kształt z pofalowanymi brzegami. Różnią się jednak barwą. Występują patisony białe (kremowe), zielone, fioletowo-granatowe i żółte (pomarańczowe). Warzywo jest soczyste i delikatne w smaku, więc jednocześnie uniwersalne w kuchni.
Zobacz: Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią
Patisony - właściwości
Dlaczego warto jeść patisony? Przede wszystkim w 95 proc. składają się z wody, więc świetnie nawodnią organizm. W związku z tym są też niskokaloryczne - 100 gramów tego warzywa zawiera tylko 20 kcal. Właśnie dlatego często zalecane są osobom na diecie redukcyjnej. Chcąc utrzymać zdrową sylwetkę, warto sięgać po patisony, w składzie których nie ma również zbyt wielu węglowodanów czy tłuszczów.
To warzywa lekkostrawne, więc śmiało mogą je jeść wszyscy z problemami układu trawienia. Regulują one pracę układu pokarmowego i przyspieszają metabolizm. Patisony wykazują właściwości antyoksydacyjne, nawet po obróbce termicznej. Są bogate w witaminy (m.in. A i C) oraz mikroelementy, tj. wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy.
Dzięki zawartości powyższych składników wzmacniają wzrok i poprawiają odporność. Wpływają też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, nerwowy czy krwiotwórczy. Witaminy pomagają z kolei w utrzymaniu zdrowej i witalnej skóry.
Do czego wykorzystać patisony w kuchni?
Patisony są bardzo uniwersalnym warzywem i nadają się do wielu potraw. Można je jeść zarówno w wersji surowej, jak i po obróbce cieplnej. Co ciekawe, nie tracą wówczas swoich cennych właściwości.
Surowe nadają się do sałatek lub po prostu jako przekąska. Można je jednak też faszerować, dusić, grillować i smażyć. Świetnie sprawdzą się też kiszone lub marynowane patisony. To prawdziwy rarytas dla miłośników przetworów.
Patisony - do czego wykorzystać je w kuchni? Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, którzy zaproponowali m.in. sałatkę, leczo, tartę czy placuszki dyniowe!
3. Placki z patisona i cukinii
![Placki z patisona i cukinii](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_08_02/954413a68952da0224075d0e6418b313-recipe_main.jpg)
Placki z patisona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Francuska tarta z patisonem
![Francuska tarta z patisonem](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2020_01_09/e5925d25dd0cc8afd30d77c2ee786967-recipe_main.jpg)
Tarta z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kapusta z papryką i patisonami
![Kapusta z papryką i patisonami](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2021_12_12/973f5b6edf364a4c0eab425f932aaecf-recipe_main.jpg)
Sałatka z patisonami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Makaron ryżowy z patisonem
![Makaron ryżowy z patisonem](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2014_08_17/29ae11c6c94b54f1ece2da07d5c78711-recipe_main.jpg)
Makaron z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Racuszki z patisonem
![Racuszki z patisonem](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2016_10_14/9cf5bb0579238b85a79f6ba8db41eea8-recipe_main.jpg)
Racuszki z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Leczo z cukinią i patisonem
![Leczo z cukinią i patisonem](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2017_07_22/9410d2c8a6caae8bf785796522604a10-recipe_main.jpg)
Leczo z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Marynowane patisonki
![Marynowane patisonki](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_08_26/069c8c513b5b96ca38c9b0fde86879fa-recipe_main.jpg)
Marynowane patisonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Patisony w zalewie curry
![Patisony w zalewie curry](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_production_2022_07_20/47daf89be759c2ab8ec740d20f149faf-recipe_main.jpg)
Patisony w zalewie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Sos pomidorowy z patisona
![Sos pomidorowy z patisona](https://staticsmaker.iplsc.com/smaker_prod_2019_08_07/6e8c4f42d7cbd34aa86e7e924f6f6003-recipe_main.jpg)
Sos pomidorowy z patisona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Jak prawidłowo stosować płyn do płukania jamy ustnej? Uważaj na te błędy »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »