Spis treści:
Patisony to odmiana dyni, którą z powodzeniem możesz wykorzystać do wielu pysznych dań. Od tradycyjnej dyni jest mniejszy i mniej kaloryczny. Sprawdź, jakie są właściwości patisonów i odkryj ciekawe przepisy z ich użyciem.
Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki
Patisony - charakterystyka
Patison, podobnie jak ogórek, arbuz czy cukinia, pochodzi z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Ameryki Północnej, a do Europy sprowadzili go Hiszpanie. Występuje w wielu odmianach, które różnią się kształtem, kolorem i rozmiarem. Jego uprawa jest prosta, choć trzeba pamiętać, że to warzywo ciepłolubne, które lubi regularne nasłonecznienie i podlewanie. Najlepszym czasem na hodowlę patisonów jest okres od lipca do pierwszych przymrozków.
Do najpopularniejszych rodzajów należą „Disco", „Polo" i „Gagat". Wszystkie przyjmują niewielkie rozmiary, mają okrągły i spłaszczony kształt z pofalowanymi brzegami. Różnią się jednak barwą. Występują patisony białe (kremowe), zielone, fioletowo-granatowe i żółte (pomarańczowe). Warzywo jest soczyste i delikatne w smaku, więc jednocześnie uniwersalne w kuchni.
Zobacz: Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią
Patisony - właściwości
Dlaczego warto jeść patisony? Przede wszystkim w 95 proc. składają się z wody, więc świetnie nawodnią organizm. W związku z tym są też niskokaloryczne - 100 gramów tego warzywa zawiera tylko 20 kcal. Właśnie dlatego często zalecane są osobom na diecie redukcyjnej. Chcąc utrzymać zdrową sylwetkę, warto sięgać po patisony, w składzie których nie ma również zbyt wielu węglowodanów czy tłuszczów.
To warzywa lekkostrawne, więc śmiało mogą je jeść wszyscy z problemami układu trawienia. Regulują one pracę układu pokarmowego i przyspieszają metabolizm. Patisony wykazują właściwości antyoksydacyjne, nawet po obróbce termicznej. Są bogate w witaminy (m.in. A i C) oraz mikroelementy, tj. wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy.
Dzięki zawartości powyższych składników wzmacniają wzrok i poprawiają odporność. Wpływają też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, nerwowy czy krwiotwórczy. Witaminy pomagają z kolei w utrzymaniu zdrowej i witalnej skóry.
Do czego wykorzystać patisony w kuchni?
Patisony są bardzo uniwersalnym warzywem i nadają się do wielu potraw. Można je jeść zarówno w wersji surowej, jak i po obróbce cieplnej. Co ciekawe, nie tracą wówczas swoich cennych właściwości.
Surowe nadają się do sałatek lub po prostu jako przekąska. Można je jednak też faszerować, dusić, grillować i smażyć. Świetnie sprawdzą się też kiszone lub marynowane patisony. To prawdziwy rarytas dla miłośników przetworów.
Patisony - do czego wykorzystać je w kuchni? Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, którzy zaproponowali m.in. sałatkę, leczo, tartę czy placuszki dyniowe!
3. Placki z patisona i cukinii
Zobacz przepisPlacki z patisona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Francuska tarta z patisonem
Zobacz przepisTarta z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Kapusta z papryką i patisonami
Zobacz przepisSałatka z patisonami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Makaron ryżowy z patisonem
Zobacz przepisMakaron z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
8. Racuszki z patisonem
Zobacz przepisRacuszki z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Leczo z cukinią i patisonem
Zobacz przepisLeczo z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Marynowane patisonki
Zobacz przepisMarynowane patisonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Patisony w zalewie curry
Zobacz przepisPatisony w zalewie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Sos pomidorowy z patisona
Zobacz przepisSos pomidorowy z patisona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Reklama
Zobacz także:
Jak prawidłowo stosować płyn do płukania jamy ustnej? Uważaj na te błędy »
Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »
Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »