Ankieta: Ocena serwisu Smaker.pl

100 g ma tylko 20 kcal. Letnie warzywa nie tylko dla dbających o linię

„W zdrowym ciele zdrowy duch", jak mówi słynne powiedzenie. Zadbaj o swój organizm i dostarcz mu wartościowych warzyw. Patisony są nie tylko niskokaloryczne, ale i bogate w cenne mikroelementy. Przekonaj się, dlaczego warto je włączyć do codziennego jadłospisu.

Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Patisony to odmiana dyni, którą z powodzeniem możesz wykorzystać do wielu pysznych dań. Od tradycyjnej dyni jest mniejszy i mniej kaloryczny. Sprawdź, jakie są właściwości patisonów i odkryj ciekawe przepisy z ich użyciem.  

Sprawdź także: Naturalny lek na bolące stawy. Liście laurowe są lepsze niż specyfiki z apteki

Patisony - charakterystyka

Patison, podobnie jak ogórek, arbuz czy cukinia, pochodzi z rodziny dyniowatych. Wywodzi się z Ameryki Północnej, a do Europy sprowadzili go Hiszpanie. Występuje w wielu odmianach, które różnią się kształtem, kolorem i rozmiarem. Jego uprawa jest prosta, choć trzeba pamiętać, że to warzywo ciepłolubne, które lubi regularne nasłonecznienie i podlewanie. Najlepszym czasem na hodowlę patisonów jest okres od lipca do pierwszych przymrozków.

Do najpopularniejszych rodzajów należą „Disco", „Polo" i „Gagat". Wszystkie przyjmują niewielkie rozmiary, mają okrągły i spłaszczony kształt z pofalowanymi brzegami. Różnią się jednak barwą. Występują patisony białe (kremowe), zielone, fioletowo-granatowe i żółte (pomarańczowe). Warzywo jest soczyste i delikatne w smaku, więc jednocześnie uniwersalne w kuchni.

Zobacz: Pęczotto z suszonymi grzybami i dynią

Patisony - właściwości

Dlaczego warto jeść patisony? Przede wszystkim w 95 proc. składają się z wody, więc świetnie nawodnią organizm. W związku z tym są też niskokaloryczne - 100 gramów tego warzywa zawiera tylko 20 kcal. Właśnie dlatego często zalecane są osobom na diecie redukcyjnej. Chcąc utrzymać zdrową sylwetkę, warto sięgać po patisony, w składzie których nie ma również zbyt wielu węglowodanów czy tłuszczów. 

To warzywa lekkostrawne, więc śmiało mogą je jeść wszyscy z problemami układu trawienia. Regulują one pracę układu pokarmowego i przyspieszają metabolizm.  Patisony wykazują właściwości antyoksydacyjne, nawet po obróbce termicznej. Są bogate w witaminy (m.in. A i C) oraz mikroelementy, tj. wapń, żelazo, magnez, potas i kwas foliowy.

Dzięki zawartości powyższych składników wzmacniają wzrok i poprawiają odporność. Wpływają też korzystnie na układ sercowo-naczyniowy, mięśniowy, nerwowy czy krwiotwórczy. Witaminy pomagają z kolei w utrzymaniu zdrowej i witalnej skóry.

Do czego wykorzystać patisony w kuchni?

Patisony są bardzo uniwersalnym warzywem i nadają się do wielu potraw. Można je jeść zarówno w wersji surowej, jak i po obróbce cieplnej. Co ciekawe, nie tracą wówczas swoich cennych właściwości.

Surowe nadają się do sałatek lub po prostu jako przekąska. Można je jednak też faszerować, dusić, grillować i smażyć. Świetnie sprawdzą się też kiszone lub marynowane patisony. To prawdziwy rarytas dla miłośników przetworów. 

Patisony - do czego wykorzystać je w kuchni? Zainspiruj się sprawdzonymi przepisami naszych użytkowników, którzy zaproponowali m.in. sałatkę, leczo, tartę czy placuszki dyniowe!

1. Nadziewany patison

 Nadziewany patison Zobacz przepis

Faszerowany patison / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Patison w jajku

 Patison w jajku Zobacz przepis

Co zrobić z patisonów? / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Placki z patisona i cukinii

 Placki z patisona i cukinii Zobacz przepis

Placki z patisona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Francuska tarta z patisonem

 Francuska tarta z patisonem Zobacz przepis

Tarta z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Kapusta z papryką i patisonami

 Kapusta z papryką i patisonami Zobacz przepis

Sałatka z patisonami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Makaron ryżowy z patisonem

 Makaron ryżowy z patisonem Zobacz przepis

Makaron z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Patisony w panierce

 Patisony w panierce Zobacz przepis

Patisony w panierce / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Racuszki z patisonem

 Racuszki z patisonem Zobacz przepis

Racuszki z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Chrupiące patisony

 Chrupiące patisony Zobacz przepis

Chrupiące patisony / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Leczo z cukinią i patisonem

 Leczo z cukinią i patisonem Zobacz przepis

Leczo z patisonem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Marynowane patisonki

 Marynowane patisonki Zobacz przepis

Marynowane patisonki / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Patisony w zalewie curry

 Patisony w zalewie curry Zobacz przepis

Patisony w zalewie curry / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Sos pomidorowy z patisona

 Sos pomidorowy z patisona Zobacz przepis

Sos pomidorowy z patisona / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Reklama

Zobacz także:

Jak prawidłowo stosować płyn do płukania jamy ustnej? Uważaj na te błędy »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne kimchi ze smażonym boczkiem

Nie tylko Polacy wiedzą, że wieprzowina i kapusta tworzą wielce udany związek...

Odsłon: 124

30 min
4
Desery Tort Gianduia

Deser, który sprosta oczekiwaniom nawet najbardziej wybrednych smakoszy. Pusz...

Odsłon: 580

60 min
2
Dania główne pierogi z tuńczykiem i papryką

Pyszne pierogi z tuńczykiem i duszoną papryką, doprawione papryką wędzoną i c...

Odsłon: 75

>60 min
4
Śniadania Owsianka dyniowa

Smaczna i zdrowa owsianka dyniowa idealna na śniadanie w jesienne chłody dają...

Odsłon: 91

15 min
5
>60 min
1

Polecane artykuły

Informacje Z czym łączyć pigwę?

Pigwa to owoc, który można użyć do przyrządzenia pysznej nalewki albo ulubionych przetworów. Świetnie sprawdzi się również w ciastach i deserach. D...

3
Ewa gotuje Śląskie gotowanie z Ewą Wachowicz

Śląska kuchnia słynie z prostych i niedrogich, ale za to bardzo sycących dań, które wręcz zachwycają smakiem. W 458. odcinku programu "Ewa gotuje"...

3
Ewa gotuje 458. odcinek programu Ewa Gotuje

W 458. odcinku programu "Ewa Gotuje" wybierzemy się w kulinarną podróż po Śląsku. Nie zabraknie sycących i rozgrzewających dań, które zachwycą twoi...

0
Informacje Historyczne osiągnięcie polskiej barmanki

Takiego sukcesu nie osiągnął jeszcze żaden barman z Polski! Alicja Bączyk z krakowskiego lokalu TAG. zajęła 4. miejsce w najbardziej prestiżowym ko...

0