Dania jednogarnkowe

Obok obowiązkowych potraw z jajek, chrzanu i kiełbasy, na wielkanocnym stole musi pojawić się też on – pasztet. W tym roku, oprócz zaserwowania go na zimnej płycie, warto włączyć go w inne dania. Jakie? Oto cztery propozycje dań na Wielkanoc z tym smakołykiem w roli głównej.

Pasztet to potrawa o bogatej historii, która nadal cieszy się popularnością / fot. Martyna Taras FILMSEE

Paszteciki w cieście francuskim

Francja pojawia się w nazwie pierwszego dania: to paszteciki w cieście francuskim. Choć w tym przypadku chodzi o ciasto, jak widać pasztet świetnie komponuje się ze wszystkim, co francuskie. Na rozgrzewkę proponujemy zatem coś prostego i szybkiego w przygotowaniu – niespełna godzina w zupełności wystarczy, by zasmakować tej smakowitej przekąski.

Składniki:

  • Opakowanie pasztetu pieczonego Sokołów Naturrino,
  • Gotowe ciasto francuskie
  • Oliwa z oliwek
  • Jogurt grecki
  • Przyprawy (np. oregano i czosnek)
Paszteciki w cieście francuskim

Rozwijamy rulon z gotowego ciasta francuskiego, wycinamy średniej wielkości kwadraty, a na środek każdego z nich nakładamy pasztet. Następnie składamy w taki sposób, by powstały trójkąty. Należy to zrobić dokładnie, czyli tak, aby nie otworzyły się one podczas pieczenia. Kolejny etap polega na posmarowaniu ich oliwą z oliwek i włożeniu do nagrzanego do ok. 200 stopni Celsjusza piekarnika. Pieczemy przez ok. 10-12 minut do momentu, aż nabiorą złotawej barwy. I... gotowe! Przygotowane w ten sposób paszteciki można podawać z jogurtem z dodatkiem oregano i czosnku.

Pierogi z pasztetem

Bogactwo smaków pasztetów jest duże i bardzo zróżnicowane. Każdy rodzaj oferuje nam nieco inne doznania smakowe: drobiowy, wieprzowy, z dziczyzny czy królika. Podobnie jest z pierogami – również to danie można przyrządzić na setki sposobów, a tym samym łatwiej trafić w gust możliwie największej grupy ludzi. To zapewne jedna z przyczyn tak ogromnej popularności pierogów na świecie. A gdyby tak… połączyć zalety pasztetu z pierogami i przygotować właśnie pierogi z pasztetem?

Składniki:

  • 250-300 g mąki pszennej
  • 100 ml mleka
  • Jajko
  • Łyżka oleju
  • Opakowanie pasztetu pieczonego Sokołów Naturrino
  • Trzy łyżki śmietany
  • Szczypta soli i pieprzu

Pasztet rozgniatamy widelcem, mieszamy ze śmietaną i doprawiamy solą oraz pieprzem. Następnie podgrzewamy mleko i mieszamy z mąką oraz jajkiem. Dodajemy szczyptę soli i całość ugniatamy aż do momentu, gdy otrzymamy elastyczne ciasto. Owijamy folią i odstawiamy na ok. pół godziny. W dalszej kolejności wałkujemy ciasto na placek o grubości ok. 3 mm, z pomocą szklanki lub formy wycinamy koła, na każdym w nich układamy łyżkę farszu z pasztetu i zlepiamy. Tak przygotowane pierogi wrzucamy do wrzącej, lekko posolonej wody i gotujemy aż wypłyną. Smacznego!

Domowe pyzy z pasztetem

To danie, do którego nadaje się pasztet drobiowy, wieprzowy, z grzybami, z dziczyzny lub królika – w tym zakresie warto kierować się własnym podniebieniem. Na kompromisy iść nie warto w innej kwestii: zawartości konserwantów, glutaminianu sodu i fosforanów. A nie zawiera ich pasztet pieczony Naturrino, który ponadto jest wyrobem o wysokiej mięsności. Czego jeszcze potrzebujemy poza dobrej jakości pasztetem?

Składniki:

  • 1-1,5 kg ziemniaków
  • 200 g mąki pszennej
  • 100 g mąki ziemniaczanej
  • Dwa jajka
  • Pół kostki masła
  • Szczypta soli

Przygotowania zaczynamy od obrania i ugotowania ziemniaków. Kiedy ostygną, przeciskamy je przez praskę, dodajemy mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz jajka. Kolejnym etapem jest wyrobienie ciasta, z którego następnie wycinamy krążki, a w środek wkładamy pasztet i zawijamy. Później gotujemy w osolonej wodzie aż do wypłynięcia i podajemy polane masłem.

Ptysie z pasztetem i owocami

Ptysie z pasztetem i owocami to świetna opcja dla osób, które w Wielkanoc pragną zaskoczyć najbliższych. Połączenie słodkawych owoców z wyrazistym smakiem pasztetu tworzy interesującą mieszankę smaków – z pewnością przypadnie do gustu nawet najbardziej wymagającym smakoszom.

Składniki

  • 90 g masła
  • 140 g mąki pszennej
  • Trzy jajka
  • Szczypta soli i pieprzu
  • Opakowanie pasztetu pieczonego Naturrino Sokołów
  • Trzy łyżki serka śmietankowego puszystego
  • Sześć łyżek ugotowanych tartych buraków
  • Kiwi
  • Sześć plasterków owoców pigwowca z syropu
  • Dwie łyżki prażonych płatków migdałowych
  • Listki rozmarynu do dekoracji
Nietypowe połączenia składników to szansa odkrywania nowych smaków / fot. materiały promocyjne

Do zagotowanej wody dodajemy mąkę i utrzymujemy na ogniu przez ok. 3 minuty. Cały czas mieszkamy. Kiedy ciasto stanie się już szkliste, odstawiamy do momentu wystygnięcia. W dalszej kolejności dodajemy jajka – jedno po drugim, a w przerwach miksujemy ciasto, aby doszło do połączenia się składników.

Tak przygotowane ciasto przekładamy do worka cukierniczego, a na wyłożonej papierem do pieczenia blasze wycinamy gniazda o średnicy około 7-8 cm (nie zapominajmy o odstępach!). Gniazdka pieczemy w piekarniku nagrzanym do ok. 190 stopni Celsjusza przez ok. 25 min.

Czas na pasztet! Rozgniatamy go widelcem wraz z serkiem i doprawiamy solą oraz pieprzem. Kiwi obieramy i kroimy na plasterki, a owoce pigwowca osuszamy. Połowę powierzchni przestudzonych gniazdek pokrywamy pastą z pasztetu, a drugą połowę – burakami. Na koniec posypujemy płatkami migdałowymi, dodajemy kiwi oraz pigwowca i dekorujemy rozmarynem.

Materiał promocyjny

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
4
Ciasta Biszkopt z owocami i kremem śmietankowym

Wymyśliłam sobie że przygotuję biszkopt coś w rodzaju torcika z prażonymi jab...

Odsłon: 11

60 min
0

Polecane artykuły

Informacje Kawowe arcydzieła we własnym domu!

Dla zdecydowanej większości z nas kawa to codzienny rytuał i szybki zastrzyk energii. Sięgamy po nią instynktownie, odruchowo wybierając sprawdzone...

0
Informacje Warzywne smarowidła do chleba. Zdrowsze i pożywniejsze od wędlin

Znudziły ci się kanapki z masłem, żółtym serem i szynką? Koniecznie zrób pastę warzywną. Przepisów na tego typu przysmaki jest cała masa - poniżej...

8
Ewa gotuje Szybkie dania na każdą okazję. Ewa Wachowicz zachwyca nowymi przepisami

W 527. odcinku programu "Ewa Gotuje" autorka programu zaprezentowała proste i efektowne przepisy, które przygotujecie z łatwo dostępnych i niedrogi...

5
Informacje Co zrobić na obiad z karkówki? Takich przepisów nie masz w swoim notatniku

Karkówka to jedno z najczęściej przygotowywanych mięs w polskich domach, uwielbiane za swoją soczystość i wszechstronność. Wiele osób ma swoje ulub...

18