Ewa_Gotuje

Czy można gotować wodę dwa razy? Młody naukowiec obala internetowy mit

Wodę na herbatę lub do zalania kawy rozpuszczalnej gotujemy co najmniej kilka razy dziennie. Jedni preferują czajniki elektryczne, drudzy wolą korzystać z tych tradycyjnych, stawianych na gazie. Tu może pojawić się pytanie, czy wodę, która pozostała nam w czajniku można zagotować dwa razy, czy jednak może być dla nas toksyczna?

Gotowanie wody dwa razy, tak, czy nie? | Fot.123RF/Picsel

Jak wiadomo gotowanie wody w wysokiej temperaturze jest jedną z najskuteczniejszych metod na pozbycie się szkodliwych drobnoustrojów. W końcu na pewno każdy z nas niejeden raz słyszał o szkodliwości picia nieprzegotowanej wody z niepewnych źródłem, którego konsekwencjami mogą być poważne zatrucia. Czy jednak woda, która pozostała nam w czajniku przez jakiś czas jest dla nas bezpieczna? Czy gotowanie wody dwa razy jest szkodliwe, czy to jedynie kolejny internetowy mit? 

Sprawdź także: Biały napar na przeziębienie i pierwsze objawy grypy. Lepszy niż specyfiki z apteki

Gotowanie wody dwa razy jest szkodliwe – internetowy mit

Według informacji zgromadzonych przez naukowców z Instytutu Freseniusa zamieszczonych w „Berliner Kurier”, ponowne zagotowanie wody nie będzie niebezpieczne dla organizmu, a skład wody pozostanie niezmienny. Jeżeli woda pochodzi z pewnego źródła, na przykład z kranu, z powodzeniem może być spożywana, nawet w przypadku ponownego zagotowania. Ponadto warto podkreślić, że gotowanie wody zabija drobnoustroje, dlatego jeżeli nawet w wodzie, która od jakiegoś czasu stoi w czajniku znajdą się "niechciani goście" wysoka temperatura skutecznie się ich pozbędzie. 

W internecie można spotkać się z teoriami dotyczącymi ponownego zagotowywania wody. Według niektórych proces ten może sprzyjać wydzielaniu się niebezpiecznych dla zdrowia substancji, obecne w niej minerały stają się toksyczne. Ponadto sole mineralne pod wpływem drugiego lub trzeciego zagotowania wody miałyby stawać się nierozpuszczalne, co w konsekwencji sprzyjałoby odkładaniu się ich w nerkach tworząc kamienie nerkowe. Łukasz Sakowski z bloga "To tylko teoria" podkreśla, że takie informacje są mitem. 

"To nieprawda, nie sprzyja. Ale nawet gdyby sprzyjało, to zamiana w formy nierozpuszczalne byłaby bardzo dobra, ponieważ ten nierozpuszczalny osad (głównie węglany wapnia i magnezu,które nie są dla zdrowia niebezpieczne) opada na dno naczynia (np. czajnika) i nie trafia do zaparzanej kawy czy herbaty. Ponadto z uwagi na nierozpuszczalność, jego wchłanianie w jelitach (jeśli do nich trafi), tak czy inaczej, będzie niskie. Straszenie tym jest więc w każdym możliwym wypadku całkowicie bezsensowne i bezpodstawne - Łukasz Sakowski, "To tylko teoria"

Źródło: totylkoteoria.pl, odzywianie.wprost.pl/, Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
1

Polecane artykuły

Ewa gotuje Mięsa z rusztu według Ewy Wachowicz i Mateusza Gesslera. Przepisy idealne na majówkę

Podczas tegorocznej majówki planujesz przygotować schab z rusztu? Jeśli tak, koniecznie zapoznaj się z przepisami, które w 510. odcinku programu "E...

1
Informacje Egzotyczny owoc o wyjątkowym smaku. Jak jeść kiwano i co można z niego zrobić?

Kiwano – egzotyczny owoc z Afryki – cieszy się coraz większą popularnością w polskiej kuchni. I nic w tym dziwnego – nie dość, że zachwyca ono swoi...

1
Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0