Czy można gotować wodę dwa razy? Młody naukowiec obala internetowy mit

Wodę na herbatę lub do zalania kawy rozpuszczalnej gotujemy co najmniej kilka razy dziennie. Jedni preferują czajniki elektryczne, drudzy wolą korzystać z tych tradycyjnych, stawianych na gazie. Tu może pojawić się pytanie, czy wodę, która pozostała nam w czajniku można zagotować dwa razy, czy jednak może być dla nas toksyczna?

Gotowanie wody dwa razy, tak, czy nie? | Fot.123RF/Picsel

Jak wiadomo gotowanie wody w wysokiej temperaturze jest jedną z najskuteczniejszych metod na pozbycie się szkodliwych drobnoustrojów. W końcu na pewno każdy z nas niejeden raz słyszał o szkodliwości picia nieprzegotowanej wody z niepewnych źródłem, którego konsekwencjami mogą być poważne zatrucia. Czy jednak woda, która pozostała nam w czajniku przez jakiś czas jest dla nas bezpieczna? Czy gotowanie wody dwa razy jest szkodliwe, czy to jedynie kolejny internetowy mit? 

Sprawdź także: Biały napar na przeziębienie i pierwsze objawy grypy. Lepszy niż specyfiki z apteki

Gotowanie wody dwa razy jest szkodliwe – internetowy mit

Według informacji zgromadzonych przez naukowców z Instytutu Freseniusa zamieszczonych w „Berliner Kurier”, ponowne zagotowanie wody nie będzie niebezpieczne dla organizmu, a skład wody pozostanie niezmienny. Jeżeli woda pochodzi z pewnego źródła, na przykład z kranu, z powodzeniem może być spożywana, nawet w przypadku ponownego zagotowania. Ponadto warto podkreślić, że gotowanie wody zabija drobnoustroje, dlatego jeżeli nawet w wodzie, która od jakiegoś czasu stoi w czajniku znajdą się "niechciani goście" wysoka temperatura skutecznie się ich pozbędzie. 

W internecie można spotkać się z teoriami dotyczącymi ponownego zagotowywania wody. Według niektórych proces ten może sprzyjać wydzielaniu się niebezpiecznych dla zdrowia substancji, obecne w niej minerały stają się toksyczne. Ponadto sole mineralne pod wpływem drugiego lub trzeciego zagotowania wody miałyby stawać się nierozpuszczalne, co w konsekwencji sprzyjałoby odkładaniu się ich w nerkach tworząc kamienie nerkowe. Łukasz Sakowski z bloga "To tylko teoria" podkreśla, że takie informacje są mitem. 

"To nieprawda, nie sprzyja. Ale nawet gdyby sprzyjało, to zamiana w formy nierozpuszczalne byłaby bardzo dobra, ponieważ ten nierozpuszczalny osad (głównie węglany wapnia i magnezu,które nie są dla zdrowia niebezpieczne) opada na dno naczynia (np. czajnika) i nie trafia do zaparzanej kawy czy herbaty. Ponadto z uwagi na nierozpuszczalność, jego wchłanianie w jelitach (jeśli do nich trafi), tak czy inaczej, będzie niskie. Straszenie tym jest więc w każdym możliwym wypadku całkowicie bezsensowne i bezpodstawne - Łukasz Sakowski, "To tylko teoria"

Źródło: totylkoteoria.pl, odzywianie.wprost.pl/, Smaker.pl 

Opracowała: Redakcja Smaker.pl

Zobacz także:

Trzy mikstury na niedobory. Szybko uzupełnisz braki w organizmie »

Najzdrowszy rodzaj ziemniaka. Pomoże na nadciśnienie i uchroni przed rakiem »

W lasach jest ich teraz dużo. Jak rozpoznać opieńki jadalne i jak nie zatruć się tym grzybem? »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2
Dania główne Danie z bobu i młodych ziemniaków

Bób jest u nas bardzo lubiany, więc kiedy nadchodzi pora korzystamy z niego,...

Odsłon: 110

30 min
5
30 min
3
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 132

15 min
5
Ciasta Brzoskwiniowa nuta

Delikatne, subtelne ciasto , pięknie wygląda i super smakuje.

Odsłon: 138

60 min
7
Śniadania Nadzienie serowe do naleśników- 2 składniki

Tylko twaróg i kremowy jogurt smakowy, u mnie kokosowo, migdałowy. Tak wykorz...

Odsłon: 157

15 min
6

Polecane artykuły

Informacje Co zrobić z młodego czosnku? Możesz ukisić, upiec, a młode pędy zblanszować

Wraz z nadejściem wiosny i lata w sklepach i na straganach zaczynają pojawiać się sezonowe warzywa, a wśród nich młody czosnek – znany z intensywne...

5
Informacje Dania z resztek z grilla. Pierożki, frittata i forszmak z grillowanym mięsem

Lato to idealny moment na spotkania ze znajomymi przy ogrodowym grillu. Jeśli po całonocnym biesiadowaniu zostało ci dużo resztek, nie wyrzucaj ich...

1
Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

25
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

326