Spis treści:
Zanim dowiesz się, czy można łączyć pomidora z ogórkiem, musisz poznać właściwości obu produktów spożywczych. To właśnie w ich wartościach odżywczych kryje się odpowiedź na podstawowe pytanie. Przekonaj się, czy powielany w internecie mit jest prawdziwy, czy może to tylko szkodliwa plotka.
Jakie właściwości mają pomidory?
To ciekawe, że pomidor jest podstawą wielu internetowych mitów. Użytkownicy dyskutują na przykład, czy pomidor to owoc, czy warzywo. Choć potocznie utarło się, że jest warzywem, z naukowego punktu widzenia to zdecydowanie owoc. Aby odpowiedzieć na pytanie, czy można łączyć pomidora z ogórkiem, warto poznać jego najważniejsze właściwości:
- dzięki zawartości witaminy C wzmacnia układ odpornościowy,
- dzięki moczopędnemu działaniu obniża ciśnienie krwi,
- pomidor to bloker nadmiernego wzrostu poziomu triglicerydów we krwi - pozytywnie wpływa więc na układ krwionośny,
- dzięki minerałom (m.in. żelazu, potasowi, magnezowi) i witaminom (A, B i C) uzupełniają niedobory składników w organizmie i poprawiają wygląd cery,
- normuje poziom cukru w organizmie,
- zawartość potasu i błonnika reguluje procesy trawienne i pomaga w usunięciu nadmiaru wody,
- naturalny barwik obecny w pomidorach, czyli likopen, hamuje działanie wolnych rodników, zapobiega rozwojowi raka szyjki macicy i raka prostaty.
Właściwości ogórków
Pomidory wykazują bardzo korzystne działanie na organizm. A jakie są zatem główne właściwości ogórków?
- Dzięki kukurbitacynie i flawonoidom przede wszystkim chronią przed rozwojem nowotworów,
- warzywa mają niski indeks glikemiczny, więc są bezpieczne dla cukrzyków,
- zawartość błonnika, minerałów i antyoksydantów sprawia, że ogórki przyspieszają metabolizm, usprawniają pracę jelit i odkwaszają organizm,
- ponieważ w większości składają się z wody, świetnie nawadniają organizm,
- ogórki pomagają regulować ciśnienie krwi - dzięki zawartości błonnika, magnezu i potasu,
- obniżają poziom cukru i cholesterolu we krwi,
- zapobiegają utrzymywaniu się nadmiaru wody w organizmie,
- przeciwutleniacze chronią dodatkowo przed przedwczesnym starzeniem się komórek i narządów.
Zobacz: Nie dostał wegetariańskiego posiłku. Pasażer zaatakował załogę samolotu
Czy można łączyć pomidora z ogórkiem?
W wielu internetowych źródłach można przeczytać, o tym, czy łączyć pomidora z ogórkiem. Część z informacji przestrzega przed szkodliwym wpływem takiego zestawienia. Czy faktycznie zjedzenie sałatki, w której znajdują się oba te składniki, przysporzy nam niechcianych zdrowotnych komplikacji?
Nie, choć prawdą jest, że zachodzą pomiędzy nimi pewne interakcje. Zielony ogórek zawiera askorbinazę, czyli enzym rozkładający witaminę C. Łączenie go z pomidorem sprawi, że zostanie on pozbawiony cennego kwasu askorbinowego. Zjadając pomidora z ogórkiem, wypłukujemy z owocu cenny składnik.
Warto jednak pamiętać, że nie stanie się to szybko - aby zaszła taka reakcja, oba warzywa muszą długo znajdować się w jednej sałatce czy kanapce. Co więcej, jeśli dodasz do nich odrobinę soku z cytryny (np. skropisz sałatkę lub składniki kanapki), obniży on pH potrawy i zneutralizuje działanie enzymu. Okazuje się więc, że wcale nie musisz rezygnować z pomidora i ogórka, a jedynie zajadać się nimi od razu po przygotowaniu.
Zobacz także:
Byakuya to najdroższy deser świata. Produkt firmy Cellato kosztuje ponad 6,5 tys. dolarów »
Pij na skołatane nerwy. Reguluje ciśnienie krwi i odtruwa organizm »
Mizerię rób tylko w ten sposób. Nie będzie wodnista, posmakuje każdemu »