Dania jednogarnkowe

Z pewnością każdemu z nas zdarzyło się ponownie podgrzewać jedzenie. Jednak czy ponowne poddawanie posiłków obróbce termicznej to na pewno dobry pomysł?

Fot. 123RF/PICSEL

Nie ma co ukrywać – odgrzewanie potraw jest w naszym kraju powszechne. Wielu z nas celowo przygotowuje większe porcje, aby w późniejszym czasie nie kłopotać się robieniem obiadu. W takich przypadkach ponowne podgrzanie posiłku jest nieuniknione. Całkiem sporo osób twierdzi nawet, że dopiero wtedy potrawy nabierają odpowiedniego smaku. Ale w jaki sposób wpływa to na ich wartości odżywcze?

Szybkie podsmażanie

W przypadku odgrzewania potraw, najczęściej zdarza nam się podsmażać je ponownie na patelni. Warto jednak mieć wówczas na uwadze, że w ten sposób znacząco podnosimy kaloryczność zjadanych przez nas dań. Szczególnie ryzykownym jest odgrzewanie w ten sposób potraw takich jak krokiety lub kotlety schabowe, które zostały wcześniej usmażone. Ich panierka zachowuje się jak gąbka, chłonąc dodatkowe porcje tłuszczu i kalorii.

Co więcej, podczas ponownego podsmażania wyjątkowo łatwo o ich przypalenie, a tym samym wytworzenie na patelni wielu szkodliwych substancji, które mogą mieć działanie rakotwórcze. Bardzo poważnym błędem jest również stosowanie tłuszczów, które mają niską temperaturę dymienia (nie są odporne na wysoką temperaturę i łatwo się przypalają). Owszem, pierogi podgrzane na maśle smakują bardzo dobrze, jednak bardzo łatwo o to, by tłuszcz osiągnął zbyt wysoką temperaturę, a na naszej patelni wytworzyły się toksyczne związki.

Zobacz sprawdzone porady i przepisy na grilla. Kliknij!

Grill

Ponowne gotowanie

W przypadku zup i sosów odgrzewanie jest zdecydowanie prostsze. Warto jednak pamiętać, iż częste i długie gotowanie znacząco obniża ilość składników odżywczych i witamin, znajdujących się w naszej potrawie. Warto również pamiętać, iż podczas podgrzewania składników odżywczych pozostanie w wodzie. Zdecydowanie lepszym wyborem będzie odgrzewanie jedzenia w sosie, którym następnie zjemy.

Jak odgrzewać potrawy?

Czy w takim razie powinniśmy całkowicie zrezygnować z odgrzewanych potraw? Niekoniecznie. Powinniśmy jednak pamiętać, że niektóre metody są lepsze od innych. Wbrew obiegowej opinii odgrzewanie jedzenia w mikrofalówce wcale nie jest szkodliwe. Co więcej, badania udowodniły, że potrawy przygotowywane w ten sposób zachowują więcej substancji odżywczych. Wybierając tę opcję, powinniśmy przykrywać jedzenie specjalnym kloszem oraz używać odpowiednich naczyń.

Nie powinniśmy się obawiać potraw podgrzewanych w piekarniku lub na parze. Gdy mamy ochotę na odsmażane dania, powinniśmy zadbać o to, by tłuszcz był mocno rozgrzany – tylko w takim wypadku potrawa nie będzie nim nasiąkać. Pamiętajmy również, że dodanie do potrawy śmietany lub maki sprzyja przywieraniu do garnka i przypaleniu podczas odgrzewania. Jeśli dodatkowo zadbamy o tych kilka szczegółów, możemy zjeść nasz posiłek bez zbędnych obaw.

Zarabiaj na swoich przepisach!

Zobacz, jak łatwo możesz zarabiać ze Smakerem. Kliknij!

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki polenta

Polenta przyszła do nas z kuchni włoskiej. Składa się głównie z wody oraz kas...

Odsłon: 32

>60 min
1
Desery mrożony deser czekoladowy

Wspaniały deser składający się z połączenia czekolady, jajek, bitej śmietany...

Odsłon: 43

>60 min
1
30 min
3
Dania główne Ryż z indykiem

danie szybkie, proste i pyszne czyli takie jakie lubimy najbardziej

Odsłon: 61

15 min
1
Przekąski Nadziewane papryczki

Nadziewane papryczki to doskonałe przekąski na zimno, które kolorowo prezentu...

Odsłon: 1046

15 min
4
Ciasta Seromakowiec

Ciasto idealne na święta i karnawał. Zawiera w sobie najsmaczniejsze tradycyj...

Odsłon: 2599

60 min
15

Polecane artykuły

Informacje Działa jak prebiotyk i antyoksydacyjnie. To mleko powinni pić alergicy i kobiety po 50.

Mleko kozie to istna skarbnica zdrowia i smaku. Działa antyoksydacyjnie, wspiera układ odpornościowy i doskonale sprawdza się w kuchni. Kto powinie...

0
Informacje Napój na wzmocnienie serca i odporność. Szklanka dziennie wystarczy

Sok z kiszonej kapusty to prawdziwa skarbnica zdrowia, która wspiera serce, wzmacnia odporność i reguluje trawienie. Bogata w witaminy, minerały i...

17
Informacje Tybetańskie mleko, imbirowe szoty. Jak zimą wzmocnić odporność?

Zima to czas, w którym nasza odporność jest wystawiona na próbę. Krótkie dni, mroźne poranki i sezon przeziębień sprawiają, że łatwiej o infekcję....

5
Informacje Jak wytrwać w zdrowych postanowieniach na co dzień?

Podejmowanie zdrowych postanowień jest często łatwe na początku, ale wytrwanie w nich bywa trudne. Jak nie stracić motywacji i czerpać radość z efe...

0