Dania jednogarnkowe

Regularne sprzątanie lodówki jest niezwykle istotne dla zdrowia. Dlatego warto zwrócić uwagę na to, czym myjesz lodówkę oraz w jaki sposób przechowujesz w niej produkty spożywcze. Wystarczy pamiętać o kilku zasadach, dzięki którym jedzenie zawsze będzie świeże, a ty uchronisz się przed chorobami.

Fot.123RF/Picsel

Z tego artykułu dowiesz się:

Lodówka to jeden z najczęściej używanych sprzętów, w każdym domu. Należy dbać o jej czystość oraz kontrolować to, czy przechowywane w niej produkty spożywcze się nie zepsuły. Takie zabiegi pozwolą uchronić się przed rozwojem bakterii, pleśni oraz zapobiegną powstawaniu nieprzyjemnego zapachu.

Sprawdź także: Co zrobić, żeby naleśniki nie przywierały do patelni?

Jak często myć lodówkę?

Warto regularnie przeglądać żywność, która znajduje się w lodówce. Pozwoli to na bieżąco usuwać popsute jedzenie, które mogłoby stanowić źródło potencjalnego zatrucia pokarmowego. Oczywiście najlepszym rozwiązaniem będzie podejmowanie świadomych decyzji zakupowych, które uchronią nas przed wyrzucaniem produktów spożywczych.

Gruntowne czyszczenie lodówki powinniśmy przeprowadzić minimum raz na pół roku. Należy wówczas wyjąć wszystkie produkty spożywcze i dokładnie ją umyć, zarówno w środku, jak i na zewnątrz. Warto jednak regularnie przecierać półki w lodówce, wystarczy, jeśli będziesz to robić raz na dwa tygodnie.

Czego używać do mycia lodówki?

Oczywiście do czyszczenia lodówki możesz użyć gotowych sprayów do mycia kuchni, dostępnych, w każdym sklepie. Świetnie sprawdzi się również woda i zwykły płyn do mycia naczyń. Jednak równie dobrym pomysłem będzie przyrządzenie własnych mikstur ze składników, które bez problemu znajdziesz w swoim domu. Taka metoda będzie ekologiczna, naturalna, a co za tym idzie, bezpieczniejsza dla zdrowia.

Możesz przygotować specjalne mieszkanki, do których użyjesz wody wymieszanej z sodą oczyszczoną, cytryną, solą kuchenną lub octem.

Jak prawidłowo umyć lodówkę?

Przed rozpoczęciem porządków, warto odłączyć lodówkę od prądu. Kolejnym krokiem będzie wyjęcie żywności. Jeśli chcesz naprawdę porządnie doczyścić wszelkie zakamarki, nie zapomnij o tym, by wyciągnąć wszystkie półki, szufladki i pojemniki i dokładnie je umyć.  

Do mycia lodówki świetnie sprawdzą się gąbki, ściereczki z mikrofibry oraz papierowe ręczniki. Zadbaj o to, by pozbyć się wszelkich okruszków i resztek jedzenia. Następnie korzystając z przygotowanego roztworu lub antybakteryjnego płynu do kuchni, zacznij myć lodówkę od samej góry. Aby doczyścić wszelkie zakamarki, możesz posłużyć się szczoteczką do zębów oraz wykałaczkami. Pamiętaj, aby dokładnie osuszyć lodówkę.

Na koniec warto zadbać o przyjemny zapach w lodówce. Świetnym naturalnym pochłaniaczem brzydkich zapachów będzie połówka przekrojonej cytryny lub zmielona kawa.

Sprawdź także: Jak myć warzywa i owoce?

Jak przechowywać produkty w lodówce?

Higienę i porządek w lodówce możesz zachować również, dzięki odpowiedniemu przechowywaniu żywności. Jeśli będziesz przestrzegać kilku zasad, produkty dłużej pozostaną świeże oraz nie stracą swojego smaku i właściwości odżywczych. Jak, więc układać żywność w lodówce?

  • Najwyższa półka – to dobre miejsce na przechowywanie dżemów i konfitur. Możesz umieścić na niej również mleko, ulubione jogurty oraz kefiry.
  • Środkowa półka – tu swoje miejsce powinny znaleźć wędliny oraz sery, warto pamiętać, by przechowywać je w odpowiednich pojemnikach. Jeśli zrobiłeś większą ilość zupy lub ulubionej potrawki, garnek wraz z zawartością, warto przechowywać na środkowej półce.
  • Dolna półka – tutaj temperatura jest najniższa, dlatego świetnie sprawdzi się na surowe mięso i ryby. Oczywiście takie produkty powinny być jak najszybciej przetworzone.
  • Szuflady – to idealne miejsce na warzywa i owoce, warto odseparować od siebie poszczególne produkty, np. za pomocą specjalnych pojemników.

Zobacz także:

Jak obniżyć indeks glikemiczny węglowodanów? Cztery sztuczki dla insulinoopornych »

Wspieramy Ukrainę. Tu zamieścisz ogłoszenie o swojej pomocy »

Grill, piknik a może garden party? Sprawdź prognozę pogody i nie daj się zaskoczyć! Wypróbuj aplikację Pogoda Interia! Zainstaluj z Google Play lub App Store »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka jarzynowa tradycyjna

Tradycyjną sałatkę jarzynową podajemy najczęściej na święta lub duże uroczyst...

Odsłon: 1126

30 min
8
15 min
23
Zupy Rosół drobiowo - wołowy

Rosół to jedna z najpopularniejszych i cenionych zup polskiej kuchni. Jest py...

Odsłon: 170

15 min
8

Polecane artykuły

Informacje Dania z makaronem dla cukrzyków. Smaczne, zdrowe i z niskim indeksem glikemicznym

Makaron może być smacznym i zdrowym posiłkiem także dla osób z cukrzycą. Pod warunkiem, że postawimy na jego odpowiedni rodzaj i sposób przygotowan...

2
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Wege kapuśniak, golonki z indyka w marynacie BBQ, sernik jogurtowy na zimno

W 526. odcinku programu "Ewa Gotuje" prowadząca udowodni widzom, że klasyczne potrawy da się przyrządzić w wyjątkowy sposób. Popularna w Polsce zup...

1
Informacje Poczuj smaki jesieni w kubku ciepłej kawy

Jesień to czas, gdy natura zwalnia: temperatury spadają, dni stają się szare i coraz krótsze, a wieczory dłuższe. Nie sprzyja to aktywności fizyczn...

0
Informacje Świeżej raczej nie skosztujemy, ale suszona jest równie zdrowa. Moringa - z czym to jeść?

Moringa, zwana „drzewem życia,” to roślina o wyjątkowych właściwościach odżywczych, ceniona za bogactwo witamin, minerałów i przeciwutleniaczy. Cho...

8