Czym pachną Indie?

Bogata w aromaty i niecodzienne dla Europejczyka połączenia smakowe, wykorzystująca to, co rodzi ziemia, zróżnicowana ze względu na regiony - kuchnia indyjska to prawdziwa kulinarna podróż.

Kuchnię Indii charakteryzują potrawy z ryżu, przygotowywanego na niemal 30 sposobów, mąk pełnoziarnistych oraz fasoli, grochu i soczewicy. Smaki potęgują różne oleje do smażenia, w tym olej z orzechów arachidowych, kokosów, gorczycy, słonecznika czy soi. Innym rodzajem tłuszczu jest ghee, czyli klarowane masło.

 

Prawdziwego indyjskiego smaku potrawom nadają przyprawy. A w indyjskich garnkach pachną: chili, gorczyca, kumin, czyli kmin rzymski (nie mylić z popularnym u nas kminkiem), imbir, cynamon, goździki, kolendra, mięta czy szafran, łączone też w formie różnych mieszanek - masal. Kuchnia indyjska to bardzo często kuchnia wegetariańska, jednak nie zawsze. Wszystko bowiem zależy od regionu.

 

Cztery strony indyjskiego świata


Zachodnie Indie cechuje kuchnia bombajska i kuchnia Goa. Ta pierwsza może uraczyć nas kaczką po bombajsku, czyli smażoną na złocisty kolor... rybą! Kosmopolityczny charakter bombajskiego portu sprawia, że możemy skosztować tu dań niemal z każdego zakątka Indii. Kuchnia Goa natomiast ma w swym menu potrawy z owoców morza, czyli krewetki, kraby, kalmary, oraz ośmiornice. Wśród ryb największą popularnością cieszą się tuńczyki, makrele, a także rekiny. Klimat Goa znajduje odbicie w sposobie przyprawiania, a ostrość potraw łagodzi dodawane do dań mleko kokosowe.

 

Kuchnia północnych Indii to w głównej mierze kuchnia muzułmańska. Muzułmanie złagodzili nieco charakter potraw, wykluczyli ze swego jadłospisu wieprzowinę, a rozpowszechnili spożywanie baraniny i drobiu. Typowymi potrawami są tu curry, czyli duszone mięso z różnymi przyprawami, w tym z barwiącą na żółto kurkumą i liśćmi curry oraz pilaw - potrawa z ryżu, a także wszechobecna soczewica. Do posiłku podawany jest dip na bazie ogórka i jogurtu, czyli raita, oraz słodko-kwaśny, pikantny, lub tylko słodki sos - chutney. Ukoronowaniem posiłku jest ćaj - bardzo słodka i pikantnie doprawiana herbata z mlekiem.

 

Wschodnie Indie to przede wszystkim kuchnia bengalska. Ryby, zarówno słodkowodne, jak i morskie, przyrządzane na szereg różnych sposobów serwowane są z ryżem. Dodatkowo podaje się różne owoce i warzywa, jak np. bakłażany, czerwone cebule, ale także liście bananowca, czerwone dynie, czy dżakfruty, czyli owoce drzewa bochenkowego.

Na południu Indii szczególnie popularna jest kuchnia wegetariańska, w związku z religią, tradycją, a także klimatem. Upalne warunki nie sprzyjają ani spożywaniu, ani przechowywaniu mięsa. Nawet lokalny McDonald's zdecydował się rozszerzyć swoje menu o dania bezmięsne. Podstawą niemal każdej potrawy jest ryż, często podawany z ostrymi warzywnymi curry. By złagodzić pikantność potraw, używa się mleczka, a także miąższu kokosowego. Typowe dania z tego regionu to dosa - cienki jak papier naleśnik z mąki ryżowej, sambar - pikantny gulasz warzywny, czy zupa z soczewicy. Sporą popularnością cieszy się tu kawa i nic dziwnego, z tego regionu bowiem pochodzą jedne z najlepszych ziaren na całym świecie.

 

Wszystkim czytelnikom, którym marzy się zasmakowanie prawdziwych Indii możemy polecić wycieczkę do... Londynu. W stolicy Anglii znajdziemy więcej restauracji indyjskich niż w Bombaju, czy Dehli.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Kruche ciast na mące kukurydzianej

Dzisiaj ciasto na mace kukurydzianej z truskawkami. Ciasto proste , szybkie w...

Odsłon: 176

15 min
12
Desery Mini pączki

Błyskawiczne pączki z serka homogenizowanego. Puszyste, delikatne, pyszne.

Odsłon: 91

60 min
3
Desery Domowe gofry

Lekkie i chrupiące. Pyszne z cukrem pudrem, syropem klonowym lub innymi ulubi...

Odsłon: 127

60 min
2
Desery Podstawowy przepis na naleśniki

Dzielę się z Wami bardzo prostym przepisem na puszyste, pyszne naleśniki. Nal...

Odsłon: 9798

15 min
18

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

23
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

311
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25