Mąka pszenna, mąka żytnia jasna, ciemna, razowa, mąka kukurydziana czy też mąka orkiszowa, to jedne z najbardziej znanych gatunków mąki. Jednakże potencjał tego produktu sięga dużo dalej, zwłaszcza jeśli weźmiemy pod uwagę, że stale rośnie zapotrzebowanie na produkty bezglutenowe i te niezawierające gliadyny. Przedstawiamy wam zestawienie produktów, którymi z powodzeniem możecie zastąpić popularną mąkę pszenną. Każdy z nich charakteryzuje się wyjątkowym smakiem i zapachem, posiada wiele wartości odżywczych, a także jest bogaty w składniki mineralne.
1. Mąka gryczana
Ten rodzaj mąki jest otrzymywany ze zmielonych ziaren gryki, które nie posiadają glutenu. Warto wiedzieć, że zawiera ona bardzo dużą ilość białka - na każde 100 gramów przypada między 11-14 gramów tej substancji. Ale to nie wszystko! Gryka to również bogactwo błonnika, dzięki któremu nasz układ trawienny działa szybciej i sprawniej. Ponadto, mąka gryczana jest doskonałym źródłem różnego rodzaju aminokwasów, w tym rutyny, taniny oraz katechiny. Co więcej, spożywając ją dostarczymy do naszego organizmu również porcję witaminy E, witamin z grupy B, a także magnez, miedź, wapń i fosfor.
Jak ją wykorzystać?
Przede wszystkim do wypieku chleba, przygotowania naleśników, ciast oraz blinów. Zwykle ten gatunek mąki miesza się z innymi rodzajami, ponieważ mąka gryczana jest dość ciężka i posiada charakterystyczny, gorzki smak.
Szukasz przepisów na wykorzystanie mąki gryczanej? Kliknij w wybrane zdjęcie!
Mąka owsiana to bardzo zdrowy zamiennik dla popularnych gatunków mąki. Co ważne, można ją przygotować samodzielnie poprzez zmielenie płatków owsianych. Ziarno owsa zawiera bardzo dużo cennych składników. Między innymi łatwo przyswajalne białko, sporo zdrowych tłuszczy roślinnych, wapń, magnez, krzem, potas, witaminę E oraz witaminy z grupy B. Warto wykorzystywać w swojej kuchni produkty przygotowane na bazie ziaren owsa ponieważ wpływają one korzystnie na prace układu pokarmowego, a także pozwalają uporać się ze schorzeniami układu moczowego, kłopotami ze snem oraz depresją.
Jak ją wykorzystać?
Podobnie jak mąkę gryczaną, owsianą dodaje się do wypieku chleba, ciast oraz ciasteczek. Osoby na diecie bezglutenowej powinny wiedzieć, że może ona zawierać śladowe ilości glutenu.
Zobacz też: Za co powinniśmy cenić płatki owsiane? Kliknij!
Dzięki zmieleniu ryżu (zarówno białego, jaki i brązowego) uzyskuje się mąkę o delikatnym smaku i zapachu. Niestety, biały ryż w trakcie obróbki ziarna traci wiele cennych wartości odżywczych, dlatego w zestawieniu mąki z ryżu wygrywa ta, uzyskana z ziarna ryżu brązowego. Osoby, które mają skłonność do alergii pokarmowych szczególnie powinny sięgnąć właśnie po ten rodzaj mąki. Jest ona bogata w błonnik, cynk, mangan, żelazo, magnez, a także witaminy z grupy B oraz witaminę PP. Odznacza się także niską kalorycznością. Mąkę ryżową można bez problemu przygotować w domowych warunkach poprzez zmielenie ryżu w blenderze lub młynku do kawy.
Jak ją wykorzystać?
Mąkę ryżową można wykorzystać do ciast, naleśników, puddingów, pierogów a także do zagęszczania zup i sosów.
Zobacz też: Ryż- jak wpływa na nasze zdrowie? Kliknij!
Mąkę sojową otrzymuje się ze zmielonych ziaren soi, które wcześniej poddawane są obróbce cieplnej. Proces ten nadaje mące orzechowy posmak. Ziarna soi są źródłem pełnowartościowego białka, potasu, fosforu, magnezu, tłuszczów nienasyconych oraz witamin z grupy B. Produkty pochodzenia sojowego obniżają poziom cholesterolu i poziom cukru we krwi, zmniejszają ryzyko wystąpienia chorób serca oraz zwiększają gęstość mineralną kości.
Jak ją wykorzystać?
Mąka sojowa jest doskonałym spoiwem, dlatego wykorzystuje się ja do wypieku pieczywa, produkcji makaronów, ciast i ciasteczek.
Zobacz też: Soja - czy się jej bać? Kliknij!
Mąka konopna ma wpływ na przyspieszenie metabolizmu, wzmacnia odporność, pomaga obniżyć cholesterol i ciśnienie krwi. Dodatkowo, jest jedyną mąką, która zawiera tak dużą ilość aminokwasów. Lista zalet nasion konopi jest wyjątkowo długa. Zawierają tłuszcze omega-3 i omega-6, białko, błonnik, żelazo, cynk, witaminy z grupy B, witaminę D i aminokwasy. Mąka z konopi stosuje się, jako naturalne lekarstwo na wiele dolegliwości.
Mąka konopna ma kolor ciemnozielony i orzechowy smak. Nadaje się do każdego rodzaju wypieków.
Mąka kokosowa to przede wszystkim ogromna ilość błonnika. W 100 gramach zawiera się aż 39 gram błonnika. Ma niski indeks glikemiczny i jest niskokaloryczna, co czyni z niej idealny produkt dla wszystkich osób, starających się zrzucić kilka zbędnych kilogramów. Godną polecenia jest również mąka powstała z prażonych wiórek kokosa. Charakteryzuje się pięknym zapachem, brązowym kolorem i wspaniałym słodkim smakiem.
Jak ją wykorzystać?
Mąkę kokosowa można spożywać na surowo, jako dodatek do jogurtów, muesli, koktajli. Spożywana w ten sposób poprawia pracę układu trawiennego. Może być również wykorzystywana do wypieku chleba, naleśników, gofrów, ciast i ciasteczek, którym nadaje słodkawy posmak
Zobacz też: Sprawdzone przepisy z kokosem w roli głównej. Kliknij!
Mąka jaglana bogata jest w białko, wapń, potas, żelazo i krzem. Zawiera również witaminy z grupy B oraz witaminę E. Kasza jaglana działa zasadotwórczo, przez co warto ją spożywać przy zakwaszeniu organizmu i w profilaktyce nowotworowej. W składzie mąki jaglanej znajdziemy również lecytynę, która reguluje poziom cholesterolu we krwi i wspomaga pamięć.
Jak ją wykorzystać?
Charakteryzuje się lekko gorzkim posmakiem i orzechowym aromatem. Nadaje się do wypieków, zagęszczania zup i sosów.
Zobacz też: Sprawdzone przepisy z kaszą jaglaną w roli głównej. Kliknij!
Mielone migdały posiadają bardzo dużo wartościowego białka roślinnego. Zawiera potas, magnez, cynk, fosfor, niacynę i żelazo. Cechuje się niskim indeksem glikemicznym, a także sporą ilością przeciwutleniaczy, które likwidują wolne rodniki.
Jak ją wykorzystać?
Mąkę migdałową głównie wykorzystuje się do produkcji słodkich wypieków, głównie ze względu na walory smakowe. Może służyć także jako smaczna dekoracja.
Zobacz też: Które orzechy są dobre dla naszego zdrowia? Kliknij!
Amarantus, zwany inaczej szarłatem, zawiera więcej wapnia niż mleko, dużą ilość żelaza, magnezu, cennego błonnika i wartościowego białka. Amarantus jest niczym kopalnia wartości odżywczych.
Jak ją wykorzystać?
Mąkę z amarantusa można wykorzystać jako dodatek do chleba, przy produkcji naleśników, ciast i ciasteczek.
Zobacz też: Jak amarantus wpływa na nasze zdrowie? Kliknij!