Spis treści:
- Deser Snickers w szklance
- Rozgrzewający deser z jabłkami
- Deser brzoskwiniowy
- Banoffee w pucharku
- Tiramisu w szklance
Desery w szklankach to genialna alternatywa dla ciast pieczonych w piekarniku. Ich przygotowanie zajmuje zazwyczaj znacznie mniej czasu, ponadto wiedząc ilu gości przybędzie na twoją imprezie z łatwością przyrządzisz odpowiednią liczbę porcji. Jeżeli w twojej kolekcji znajdują się eleganckie szklanki, możesz w nich wyczarować prawdziwe dzieła sztuki, jak z najlepszej cukierni. Nie wiesz, jak zrobić desery w szklankach? Poniżej znajdziesz nasze najlepsze propozycje.
Sprawdź także: Gorzki mak – 5 sposobów, które rozwiążą problem
Deser Snickers w szklance
Trudno znaleźć osobę, która nie lubi popularnego batona wypełnionego karmelem oraz chrupiącymi orzeszkami ziemnymi. Dlatego z pewnością ucieszy cię fakt, że w bardzo prosty sposób możesz przygotować deser inspirowany tym pysznym słodyczem. Do zrobienia tej słodkości będzie potrzebny kajmak, solone orzeszki, śmietanka kremówka. Dobrą informacją jest fakt, że obejdzie się również bez pieczenia, ponieważ spód wykonasz z pokruszonych herbatników.
Rozgrzewający deser w pucharku
Lubisz smak korzennych przypraw oraz prażonych gruszek? Ten rozgrzewający deser w pucharku podbije twoje kubki smakowe. Do podprażonych na maśle gruszek dodaj brązowy cukier, cynamon i imbir. Przygotuj także śmietanowy krem. Nie obejdzie się również bez chrupiącego elementu, który zapewnią ci ciasteczka korzenne i pierniczki. Taki smakołyk idealnie sprawdzi się nie tylko podczas zimowych wieczorów, świetnie będzie prezentował się także na bożonarodzeniowym stole.
Deser brzoskwiniowy w pucharku
Teraz czas na owocowe smaki, czyli brzoskwiniowy deser w pucharku, który przypomina delikatny sernik na zimno. Bazą do kremowej masy będzie kremówka oraz twaróg. Natomiast brzoskwiniową warstwę zrobisz z brzoskwiń w syropie. Takie deser zasmakuje wszystkim łasuchom, zarówno tym młodszym, jak i starszym.
Deser banoffee w szklance
Ta propozycja idealnie sprawdzi się zimową porą, kiedy w sklepach trudno o truskawki, czy maliny, za to zawsze znajdą się świeże i dojrzałe banany. W tym deserze królują oczywiście banany oraz masa krówkowa, nie może zabraknąć również słodkiej, śmietanowej masy, do której będziesz potrzebować kremówki. Banoffee najlepiej prezentuje się w wysokiej szklance. Nie zapomnij wykończyć deseru warstwą ubitej śmietanki oraz kakao lub wiórków czekoladowych.
Sernikowo-truskawkowy deser w szklankach
Jeżeli jednak mimo zimowej pory, uda ci się dorwać w sklepie truskawki możesz skusić się na przygotowanie sernikowo-truskawkowego deseru w szklankach. W tym deserze liczy się przede wszystkim efekt wizualny, który uzyskasz, dzięki pochyleniu szklanki, w której zastygać będzie galaretka, truskawkowa oraz sernikowa masa. Białą masę otrzymasz dzięki połączeniu twarogu sernikowego, śmietany, cukru pudru i żelatyny. Tym deserem z pewnością zaskoczysz swoich gości.
5. Sernikowo-truskawkowy deser w szklankach
Zobacz przepisSernikowo-truskawkowy deser w szklankach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Tiramisu w szklance
W tym zestawieniu oczywiście nie mogło zabraknąć tiramisu, które przeniesie cię wprost do słonecznej Italii. Najlepsze będą włoskie podłużne biszkopty z cukrem, które należy zamoczyć w mocnej kawie. Krem zrobisz na bazie mascarpone, żółtek, cukru oraz ubitych białek. Teraz wystarczy ułożyć wszystkie składniki warstwowo w szklance, nie zapomnij posypać wierzchu hojną warstwą kakao.
Szarlotka w pucharku
Trudno znaleźć bardziej "przytulne" ciasto niż szarlotka. Jeżeli brakuje ci czasu na jej pieczenie, przygotuj alternatywną wersję tego jabłkowego deseru i podaj go w szklance. Tym razem wystąpi ona w dietetycznym wydaniu. Ponieważ podamy ją na gęstym jogurcie, idealnie sprawdzi się ten grecki, potrzebować będziesz również uprażonych jabłek, cynamonu i granoli – warto wybrać tę z orzechami, bakaliami, miodem lub czekoladą.
7. Szarlotka w pucharku
Zobacz przepisSzarlotka w pucharku / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Czekoladowy mus z ciastkiem
Nie mogło zabraknąć również deserowej opcji dla miłośników czekolady. Bazą będzie masa krówkowa, śmietanka kremówka z dodatkiem twojej ulubionej czekolady, autor przepisu wybrał zarówno tę mleczną, jak i gorzką. Do musu czekoladowego idealnie pasować będą rozgrzewające przyprawy, takie jak chili i kardamon, które genialnie podkręcą jego smak. Warto przełamać smak kwaśnym elementem, na przykład jeżynami, możesz jednak użyć dowolnych owoców, borówek, truskawek lub malin.
7. Mus czekoladowy z jeżynami
Zobacz przepisMus czekoladowy z jeżynami / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródło: smaker.pl
Autor: Anna Hutek-Brzezinka
Zobacz także:
Najprostsza szarlotka, z którą poradzi sobie każdy. Przepis zdradziła mi koleżanka z pracy »
Może zwiększać ryzyko cukrzycy. Polacy się nim zajadają »
Domowy płyn do mycia podłóg. Na panelach nie zostanie ani jedna smuga »