Spis treści:
- Dieta oczyszczająca: na czym polega?
- Dieta oczyszczająca: co można jeść?
- Dieta oczyszczająca: czego unikać?
- Dieta oczyszczająca: przykładowe jadłospisy
Dieta oczyszczająca ma za zadanie wesprzeć pracę takich narządów jak wątroba, jelita i nerki, przyspieszając proces usuwania toksyn z organizmu. Wiele osób uważa, że prawdziwy detoks polega na eliminacji większości produktów z menu, jednak prawda jest taka, że jadłospis detoksykujący wcale nie musi być monotonny. Jakie są jego podstawowe zasady? Co można jeść, a czego unikać? Odpowiedź znajdziesz poniżej!
Dieta oczyszczająca: na czym polega?
Na czym polega dieta oczyszczająca? Ma ona za zadanie przyspieszyć proces oczyszczania ustroju z toksycznych substancji, poprawiając samopoczucie i eliminując takie dokuczliwe symptomy jak spadek energii, problemy z pamięcią i koncentracją, senność oraz wahania nastroju. Bazuje ona na pełnowartościowych produktach, obfitujących w błonnik pokarmowy i antyoksydanty. Nie powinno w niej zabraknąć warzyw i owoców, a także sfermentowanych artykułów wspierających pracę układu pokarmowego i odpornościowego. Osoby chcące wdrożyć jadłospis detoksykujący muszą także zadbać o nawadnianie i eliminację dań bazujących na rafinowanym cukrze, tłuszczach trans, a także zbędnych dodatkach, w tym barwnikach i wzmacniaczach smaku. Po jakie składniki warto sięgać podczas jej stosowania?
Dieta oczyszczająca: co można jeść?
Chodzi ci po głowie rozpoczęcie diety oczyszczającej? Co można jeść w jej trakcie, aby cieszyć się najlepszymi efektami? Wbrew powszechnej opinii detoksykujące menu nie jest nudne, jednak powinno opierać się na szeregu substancji, które wspomagają organizm w odprowadzaniu zbędnych metabolitów, toksyn i niepotrzebnych związków poza ustrój. Wśród tych najczęściej spotykanych w codziennych posiłkach wymienia się azotany, antybiotyki, wielopierścieniowe węglowodory aromatyczne, akrylamid, pozostałości pestycydów oraz metale ciężkie, w tym ołów, rtęć i kadm. Zatem w celu przeciwdziałania spustoszeniu wywołanym przez powyższych wrogów zdrowia należy postawić na menu bogate w witaminy C, E, a także selen, magnez, cynk, beta-karoten oraz polifenole.
Do swojej diety włącz nie tylko warzywa i owoce, ale również fermentowane pokarmy, orzechy, pestki i nasiona. Nie wolno zapominać także o źródłach błonnika zarówno rozpuszczalnego, jak i nierozpuszczalnego. Ponadto dieta oczyszczająca byłaby niepełna bez zatroszczenia się o nawodnienie organizmu, dlatego wypijaj co najmniej 2 litry wody dziennie, a w dni, w które uprawiasz sport – odpowiednio więcej.
Dobra podaż płynów przyspiesza przemianę materii i wydalanie toksyn wraz z moczem. Jeśli nie przepadasz za smakiem samej wody, dodawaj do niej owoce i zioła, np. miętę, rozmaryn, bazylię czy melisę. Możesz również delektować się zieloną lub białą herbatą. Wśród naturalnych substancji, które można dołożyć do powyższego jadłospisu, specjaliści rekomendują ostropest plamisty, mniszek lekarski, kurkumę, brzozę, skrzyp polny, pokrzywę, nawłoć oraz pietruszkę. Dieta oczyszczająca nie musi wykluczać mięsa oraz ryb, wystarczy, że sięgniesz po jakościowe produkty i przygotujesz je z jak najmniejszą ilością tłuszczu, np. na parze lub w piekarniku.
Dieta oczyszczająca: czego unikać?
Jakich zasad należy przestrzegać podczas diety oczyszczającej? Co można jeść – to już wiesz, a jakie pokarmy należy wyeliminować na czas trwania detoksu? W pierwszej kolejności na zakazaną listę powinny trafić gotowe dania i dodatki do potraw. Zrezygnuj całkowicie ze słodkich i słonych przekąsek, a także z gazowanych napojów i energetyków.
Na osoby liczące na szybkie rezultaty czyha co najmniej kilka pułapek. Najpopularniejszymi metodami stosowanymi przez sympatyków cyklicznego oczyszczania są głodówki i monodiety, czyli jadłospisy ograniczające się do jednego bądź kilku artykułów spożywczych. Jako przykłady można wymienić tutaj m.in. dietę sokową, zupową czy kapuścianą. Niestety to rozwiązanie niesie za sobą pewne zagrożenia.
Głodówka ogranicza spożycie kalorii praktycznie do minimum, co może mieć poważne konsekwencje dla gospodarki wodno-elektrolitowej. Wśród efektów pozbawienia organizmu źródeł energii wymienia się bóle głowy, osłabienie, problemy ze snem, omdlenia oraz spadek odporności. Osoby chorujące na przewlekłe schorzenia w ogóle nie powinny stosować tego typu rozwiązań. Należy również liczyć się z pojawieniem się efektu jo-jo oraz utratą tkanki mięśniowej.
Monodiety, np. te oparte na sokach owocowych, mogą prowadzić do niedoborów pokarmowych. Deficyty witamin i minerałów są częstym czynnikiem wyzwalającym pewne choroby, w tym te autoimmunologiczne. Mogą one także prowadzić do zaostrzenia już istniejących dolegliwości. Co ciekawe, wprowadzając je w życie z dnia na dzień, możemy stać się jeszcze bardziej podatni na negatywny wpływ szkodliwych substancji. Ponadto wiele toksyn kumuluje się właśnie w tkance tłuszczowej, a jej zbyt szybka utrata może sprawić, że nagle dosłownie zaleją one organizm, przeciążając jego systemy obronne.
Dieta oczyszczająca: przykładowe jadłospisy
Planujesz przejść na dietę oczyszczającą? Przykładowe jadłospisy znajdujące się poniżej przyjdą ci z pomocą na drodze do lepszego samopoczucia. Przydadzą się one osobom, które pragną poprawić swoje trawienie i wzmocnić układ odpornościowy w naturalny i zdrowy sposób. Smacznego!
Dieta oczyszczająca: przykładowy jadłospis 1
- Śniadanie: surówka z ogórków kiszonych, czerwonej cebuli i kanapka z pieczywa pełnoziarnistego z pieczonym łososiem;
- Drugie śniadanie: jogurt naturalny z owocami leśnymi, wiórkami kokosowymi, siemieniem lnianym i kakao;
- Obiad: mięso drobiowe na parze, krem z zielonego groszku i batata z pestkami dyni, surówka z białej kapusty z jogurtem;
- Podwieczorek: mus z jabłek z borówkami i dodatkiem limonki;
- Kolacja: ryba na parze z purée z buraka, orzechami i surówką z selera.
Dieta oczyszczająca: przykładowy jadłospis 2
- Śniadanie: koktajl na bazie jogurtu naturalnego z bananem, truskawkami, natką pietruszki, sokiem z cytryny oraz siemieniem lnianym;
- Drugie śniadanie: sałatka z zielonych warzyw z oliwą z oliwek, czarnymi i zielonymi oliwkami, pomidorkami koktajlowymi, pietruszką i awokado;
- Obiad: żółta lub czerwona papryka faszerowana kaszą gryczaną, pieczarkami, sezamem i sok z buraków;
- Podwieczorek: pieczony halibut z blanszowanym szpinakiem i jarmużem;
- Kolacja: frytki warzywne z delikatnym dipem na bazie jogurtu naturalnego.
Zobacz także:
Zapobiegają stłuszczeniu wątroby, łagodzą stany zapalne. Masz je w kuchni »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? 3 sprawdzone przepisy »
Najzdrowszy zamiennik ryżu czy ziemniaków. Mnóstwo witaminy B, mało kalorii »