Niezawodny w diecie odchudzającej, a niedoceniany w polskiej kuchni. Warto jeść pora, a najlepiej pić z niego sok

Wiele kucharek i kucharzy w Polsce dodaje go tylko do rosołu lub jarzynowej. Tymczasem pora warto jeść zdecydowanie częściej! Jest niskokaloryczny i ma niski indeks glikemiczny, za to kryje w sobie wiele wartości odżywczych. Sprawdź, jakie właściwości prozdrowotne ma por i kto powinien go jeść.

Por jest niskokaloryczny, ma niski indeks glikemiczny i dużo błonnika | Fot.123RF/Picsel

Spis treści:

Pierwsze wzmianki o tym warzywie pojawiły się już w Biblii. Pochodzi z Azji, a w Polsce uprawia się go od średniowiecza. Por, bo o nim mowa, należy do tej samej rodziny warzyw, co czosnek, cebula czy szczypiorek. Dowiedz się, jakie właściwości prozdrowotne ma por, kto powinien go jeść i jakie ma zastosowanie w kuchni. 

Sprawdź także: Śmiało możesz zrezygnować z masła. Zrób pastę, która pomaga w odchudzaniu i zbija zły cholesterol

Por - wartości odżywcze

Por jest warzywem niskokalorycznym - w 100 g znajduje się tylko 61 kcal. Praktycznie nie zawiera tłuszczu, ma też niski indeks glikemiczny, za to obfituje w błonnik pokarmowy. To źródło witaminy C i K, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz wielu minerałów, w tym: potasu, wapnia, żelaza, fosforu i związków siarkowych. Co ważne, por dostarcza organizmowi antyoksydantów, a dokładnie polifenoli. Są to związki, które działają przeciwutleniająco. 

Jakie właściwości prozdrowotne ma por?

Przeciwutleniacze, które wchodzą w skład pora, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zapobiegają więc starzeniu się organizmu, ale też zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy, miażdżycy oraz nowotworów. Dzięki błonnikowi przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. We Francji powstała nawet dieta porowa, oparta głównie o zupy kremy z pora, dzięki której można skutecznie schudnąć. Dlatego mówi się, że warzywo to sekret szczupłych sylwetek Francuzek.

Do właściwości prozdrowotnych pora należy też pozytywny wpływ na układ krążenia, co wiąże się z zawartością związków siarkowych, potasu i kwasu foliowego. Niskokaloryczne warzywo obniża ciśnienie krwi, poziom glukozy oraz zbyt wysoki poziom cholesterolu. Działa ochronnie na naczynia krwionośne i zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zawału mięśnia sercowego

Regularne jedzenie pora wspiera zdrowie kości. Obecność witaminy K chroni przed rozwojem osteoporozy. W warzywie znajduje się też luteina i zeaksantyna, które poprawiają wzrok, zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej. 

Natomiast w medycynie ludowej stosowano okłady z przeciętego pora, aby ukoić skórę w przypadku swędzących ukąszeń owadów. Por wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i działa wykrztuśnie, co wspiera organizm w walce z infekcjami.

Kto powinien jeść pora?

Pora można spożywać w profilaktyce nowotworu żołądka, ale wskazany jest przede wszystkim w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia. Co ciekawe, wywar warzywny z pora oczyszcza organizm z toksyn i jest dobrym lekiem na kaca, który przyspiesza powrót do zdrowia oraz niweluje niedobory witamin w organizmie. 

Kto jeszcze powinien jeść pora? Wszyscy przeziębieni - warzywo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, działa wykrztuśnie i pomaga zwalczyć katar. Zawiera też dużą dawkę żelaza, dzięki czemu pomaga w przypadku niedokrwistości.

Jeśli mierzysz się z problemami żołądkowymi, sięgnij po warzywo. Pomoże zmniejszyć zaparcia i niestrawność. Jest wskazany także przy zapaleniu pęcherza oraz kamicy nerkowej, ze względu na właściwości moczopędne, które pomagają usunąć toksyny i nadmiar wody zgromadzonej w ciele. 

Jak zrobić i pić sok z pora?

Picie soku z pora to świetny sposób na wzmocnienie organizmu. Zadziała przeciwbakteryjnie i wymiecie wszystkie wirusy z organizmu. Jak zrobić sok z pora? To nic trudnego, ponieważ tworzy się praktycznie samoistnie. 

Na początku odetnij jak najwięcej białej części pora i usuń z jej drugiego końca korzonki. Następnie pokrój tak przygotowane warzywo w plastry i ułóż pierwszą warstwę w słoju. Posyp ją odrobiną cukru i polej niewielką ilością miodu. Następnie ułóż kolejną warstwę i ponownie dodaj cukru i miodu. Proces powtarzaj, aż do zapełnienia naczynia. Dokładnie zakręć słoik i dostaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. W tym czasie z warzywa powinien wydobyć się płyn. Możesz go przelać do butelki.

Jak pić sok z pora? Starsze dzieci mogą pić łyżeczkę dziennie, natomiast dorośli - łyżkę soku, od dwóch do czterech razy na dobę

Por - przeciwwskazania

Przede wszystkim trzeba pamiętać, że por należy do ciężkostrawnych warzyw, więc nie jest wskazany u wszystkich osób stosujących dietę lekkostrawną. Z tego powodu nie powinien znaleźć się w menu małych dzieci oraz starszych osób, ponieważ spowoduje nieprzyjemne wzdęcia lub nawet niestrawność.

Przeciwwskazaniem do jedzenia pora jest też refluks żołądkowy - warzywo może nasilić zgagę. Pora nie zaleca się także osobom z chorobami wątroby, chorobą wrzodową czy zespołem jelita drażliwego, bo może spotęgować dolegliwości.

Oczywiście nie mogą go jeść wszyscy uczuleni na pora. W przypadku alergii warzywo spowoduje objawy ze strony układu oddechowego lub kontaktowe zapalenie skóry.

Por - zastosowanie w kuchni

Por, podobnie jak cebula czy czosnek, cechuje się dość intensywnym, ostrym smakiem. Wszystko za sprawą związków siarkowych, które zawiera. Warzywo można spożywać na surowo, po zblanszowaniu lub obróbce cieplnej. Odpowiednio przechowywane (niekrojone, niemyte przed włożeniem do lodówki), nie psuje się szybko. 

W polskiej kuchni używa się go przede wszystkim do esencjonalnego rosołu oraz wielu innych zup i kremów na bazie włoszczyzny. Por może być też jednak składnikiem sałatek, zapiekanek i makaronów. To świetny dodatek do jajecznicy, omleta czy wytrawnej muffinki

Wypróbuj pyszne przepisy użytkowników i odkryj nowe zastosowanie pora w kuchni:

1. Pasta jajeczna z porem

 Pasta jajeczna z porem Zobacz przepis

Pasta jajeczna z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

2. Smażone kulki z pora

 Smażone kulki z pora Zobacz przepis

Smażone kulki z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

3. Surówka z porem

 Surówka z porem Zobacz przepis

Surówka z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

4. Zupa krem z pora

 Zupa krem z pora Zobacz przepis

Zupa krem z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

5. Tarta z porem

 Tarta z porem Zobacz przepis

Tarta z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

6. Naleśniki z porem i tuńczykiem

 Naleśniki z porem i tuńczykiem Zobacz przepis

Naleśniki z porem i tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

7. Tarta z pieczarkami i porem

 Tarta z pieczarkami i porem Zobacz przepis

Tarta z pieczarkami i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

8. Dorsz w porach

 Dorsz w porach Zobacz przepis

Dorsz w porach / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

9. Danie jednogarnkowe z porem

 Danie jednogarnkowe z porem Zobacz przepis

Danie jednogarnkowe z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

10. Zapiekanki z mięsem mielonym i porem

 Zapiekanki z mięsem mielonym i porem Zobacz przepis

Zapiekanki z mięsem mielonym i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

11. Pizza z łososiem, porem i brukselką

 Pizza z łososiem, porem i brukselką Zobacz przepis

Pizza z łososiem, porem i brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

12. Surówka z pora, dyni i kukurydzy

 Surówka z pora, dyni i kukurydzy Zobacz przepis

Surówka z pora, dyni i kukurydzy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

13. Surówka z białej kapusty i pora

 Surówka z białej kapusty i pora Zobacz przepis

Surówka z białej kapusty i pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

14. Surówka z pora

 Surówka z pora Zobacz przepis

Surówka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

15. Sałatka z pora

 Sałatka z pora Zobacz przepis

Sałatka z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Zobacz także:

"Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »

Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »

Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Sałatki Sałatka wiosenna rzodkiewkowa

Prosta sałatka z rzodkiewki, ogórka i sałaty strzępiastej polana sosem majone...

Odsłon: 329

15 min
4
60 min
2

Polecane artykuły

Informacje Witaminy z grupy B – na co pomagają, w czym się znajdują?

Witaminy z grupy B są niezmiernie ważne dla naszego zdrowia. Wspierają funkcjonowanie układu nerwowego, przyczyniają się do utrzymania zdrowej skór...

0
Informacje Sezon grillowy czas zacząć! Oto prawdziwy „narodowy sport Polaków”

Grillowanie zajmuje ważne miejsce w sercach Polaków. Śmiało można stwierdzić, że to nasz sport narodowy, który jednoczy przyjaciół i rodziny w upal...

0
Informacje 5 grillowanych potraw mięsnych, którym trudno się oprzeć

W tym sezonie grillowym warto poeksperymentować ze smakami. Karkówka i kiełbaski? Jak najbardziej, ale może w kanapce i w towarzystwie warzyw? Podp...

0
Informacje Jedz zamiast ziemniaków. Pomoże zrzucić zbędne kilogramy, łagodzi stres i jest dużo zdrowszy

Z wyglądu jest jak ziemniak, w konsystencji przypomina marchewkę, a smakiem zbliżony jest do słonecznika. Jak jeść topinambur, nazywany zdrowszym z...

0