Spis treści:
- Por - wartości odżywcze
- Jakie właściwości prozdrowotne ma por?
- Kto powinien jeść pora?
- Jak zrobić i pić sok z pora?
- Por - przeciwwskazania
- Por - zastosowanie w kuchni
Pierwsze wzmianki o tym warzywie pojawiły się już w Biblii. Pochodzi z Azji, a w Polsce uprawia się go od średniowiecza. Por, bo o nim mowa, należy do tej samej rodziny warzyw, co czosnek, cebula czy szczypiorek. Dowiedz się, jakie właściwości prozdrowotne ma por, kto powinien go jeść i jakie ma zastosowanie w kuchni.
Por - wartości odżywcze
Por jest warzywem niskokalorycznym - w 100 g znajduje się tylko 61 kcal. Praktycznie nie zawiera tłuszczu, ma też niski indeks glikemiczny, za to obfituje w błonnik pokarmowy. To źródło witaminy C i K, kwasu foliowego, beta-karotenu oraz wielu minerałów, w tym: potasu, wapnia, żelaza, fosforu i związków siarkowych. Co ważne, por dostarcza organizmowi antyoksydantów, a dokładnie polifenoli. Są to związki, które działają przeciwutleniająco.
Jakie właściwości prozdrowotne ma por?
Przeciwutleniacze, które wchodzą w skład pora, chronią organizm przed szkodliwym działaniem wolnych rodników. Zapobiegają więc starzeniu się organizmu, ale też zmniejszają prawdopodobieństwo wystąpienia chorób cywilizacyjnych, m.in. cukrzycy, miażdżycy oraz nowotworów. Dzięki błonnikowi przyspiesza metabolizm i spalanie tłuszczu oraz zapewnia uczucie sytości na dłużej. We Francji powstała nawet dieta porowa, oparta głównie o zupy kremy z pora, dzięki której można skutecznie schudnąć. Dlatego mówi się, że warzywo to sekret szczupłych sylwetek Francuzek.
Do właściwości prozdrowotnych pora należy też pozytywny wpływ na układ krążenia, co wiąże się z zawartością związków siarkowych, potasu i kwasu foliowego. Niskokaloryczne warzywo obniża ciśnienie krwi, poziom glukozy oraz zbyt wysoki poziom cholesterolu. Działa ochronnie na naczynia krwionośne i zmniejsza stan zapalny oraz ryzyko zawału mięśnia sercowego.
Regularne jedzenie pora wspiera zdrowie kości. Obecność witaminy K chroni przed rozwojem osteoporozy. W warzywie znajduje się też luteina i zeaksantyna, które poprawiają wzrok, zmniejszają ryzyko zaćmy i zwyrodnienia plamki żółtej.
Natomiast w medycynie ludowej stosowano okłady z przeciętego pora, aby ukoić skórę w przypadku swędzących ukąszeń owadów. Por wykazuje również właściwości przeciwbakteryjne i działa wykrztuśnie, co wspiera organizm w walce z infekcjami.
Kto powinien jeść pora?
Pora można spożywać w profilaktyce nowotworu żołądka, ale wskazany jest przede wszystkim w profilaktyce miażdżycy i chorób układu krążenia. Co ciekawe, wywar warzywny z pora oczyszcza organizm z toksyn i jest dobrym lekiem na kaca, który przyspiesza powrót do zdrowia oraz niweluje niedobory witamin w organizmie.
Kto jeszcze powinien jeść pora? Wszyscy przeziębieni - warzywo wykazuje właściwości przeciwbakteryjne, działa wykrztuśnie i pomaga zwalczyć katar. Zawiera też dużą dawkę żelaza, dzięki czemu pomaga w przypadku niedokrwistości.
Jeśli mierzysz się z problemami żołądkowymi, sięgnij po warzywo. Pomoże zmniejszyć zaparcia i niestrawność. Jest wskazany także przy zapaleniu pęcherza oraz kamicy nerkowej, ze względu na właściwości moczopędne, które pomagają usunąć toksyny i nadmiar wody zgromadzonej w ciele.
Jak zrobić i pić sok z pora?
Picie soku z pora to świetny sposób na wzmocnienie organizmu. Zadziała przeciwbakteryjnie i wymiecie wszystkie wirusy z organizmu. Jak zrobić sok z pora? To nic trudnego, ponieważ tworzy się praktycznie samoistnie.
Na początku odetnij jak najwięcej białej części pora i usuń z jej drugiego końca korzonki. Następnie pokrój tak przygotowane warzywo w plastry i ułóż pierwszą warstwę w słoju. Posyp ją odrobiną cukru i polej niewielką ilością miodu. Następnie ułóż kolejną warstwę i ponownie dodaj cukru i miodu. Proces powtarzaj, aż do zapełnienia naczynia. Dokładnie zakręć słoik i dostaw w ciepłe miejsce na 24 godziny. W tym czasie z warzywa powinien wydobyć się płyn. Możesz go przelać do butelki.
Jak pić sok z pora? Starsze dzieci mogą pić łyżeczkę dziennie, natomiast dorośli - łyżkę soku, od dwóch do czterech razy na dobę.
Por - przeciwwskazania
Przede wszystkim trzeba pamiętać, że por należy do ciężkostrawnych warzyw, więc nie jest wskazany u wszystkich osób stosujących dietę lekkostrawną. Z tego powodu nie powinien znaleźć się w menu małych dzieci oraz starszych osób, ponieważ spowoduje nieprzyjemne wzdęcia lub nawet niestrawność.
Przeciwwskazaniem do jedzenia pora jest też refluks żołądkowy - warzywo może nasilić zgagę. Pora nie zaleca się także osobom z chorobami wątroby, chorobą wrzodową czy zespołem jelita drażliwego, bo może spotęgować dolegliwości.
Oczywiście nie mogą go jeść wszyscy uczuleni na pora. W przypadku alergii warzywo spowoduje objawy ze strony układu oddechowego lub kontaktowe zapalenie skóry.
Por - zastosowanie w kuchni
Por, podobnie jak cebula czy czosnek, cechuje się dość intensywnym, ostrym smakiem. Wszystko za sprawą związków siarkowych, które zawiera. Warzywo można spożywać na surowo, po zblanszowaniu lub obróbce cieplnej. Odpowiednio przechowywane (niekrojone, niemyte przed włożeniem do lodówki), nie psuje się szybko.
W polskiej kuchni używa się go przede wszystkim do esencjonalnego rosołu oraz wielu innych zup i kremów na bazie włoszczyzny. Por może być też jednak składnikiem sałatek, zapiekanek i makaronów. To świetny dodatek do jajecznicy, omleta czy wytrawnej muffinki.
Wypróbuj pyszne przepisy użytkowników i odkryj nowe zastosowanie pora w kuchni:
1. Pasta jajeczna z porem
Zobacz przepisPasta jajeczna z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Smażone kulki z pora
Zobacz przepisSmażone kulki z pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
6. Naleśniki z porem i tuńczykiem
Zobacz przepisNaleśniki z porem i tuńczykiem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
7. Tarta z pieczarkami i porem
Zobacz przepisTarta z pieczarkami i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
9. Danie jednogarnkowe z porem
Zobacz przepisDanie jednogarnkowe z porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
10. Zapiekanki z mięsem mielonym i porem
Zobacz przepisZapiekanki z mięsem mielonym i porem / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
11. Pizza z łososiem, porem i brukselką
Zobacz przepisPizza z łososiem, porem i brukselką / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
12. Surówka z pora, dyni i kukurydzy
Zobacz przepisSurówka z pora, dyni i kukurydzy / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
13. Surówka z białej kapusty i pora
Zobacz przepisSurówka z białej kapusty i pora / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Zobacz także:
"Złoto Inków" jedz jak najczęściej. Dostarczy białka, obniża cukier, pomaga schudnąć »
Jak wykorzystać resztki z ugotowanych ziemniaków? Trzy sprawdzone przepisy »
Niedoceniany owoc pozwoli ci zgubić kilogramy. Dieta oparta na jednym prostym składniku »