Dania jednogarnkowe

Dieta SIRT - to dzięki niej Adele schudła 50 kg. Oto zasady

Dieta SIRT, której podstawę stanowią produkty bogate w sirtuiny, zyskała popularność dzięki spektakularnej metamorfozie brytyjskiej piosenkarki Adele. Wzbudza ogromną ciekawość ze względu na bardzo szybkie efekty w postaci utraty wagi, którą zaobserwowaliśmy u gwiazdy. Wciąż zdobywa kolejnych fanów, stając się prawdziwym hitem w menu cateringów dietetycznych. Na czym polega jej fenomen i czym się wyróżnia na tle innych planów żywieniowych?

Dieta odchudzająca, dzięki której schudła Adele | Fot.123RF/Picsel/ Fot. Jae C. Hong/Invision/East News

Spis treści:

Na czym polega dieta SIRT?

Dieta SIRT charakteryzuje się wysoką zawartością produktów, które aktywują sirtuiny wpływające m.in. na poprawę metabolizmu i przyspieszenie spalania tłuszczu, spowolnienie procesów starzenia organizmu, a także regulację poziomu glukozy oraz insuliny. Ich duże spożycie ma również dobroczynny wpływ na samopoczucie i zdrowie.

Komu polecana jest dieta SIRT?

- Dieta SIRT powstała z myślą o osobach, które dążą do redukcji nadmiernej masy ciała, ale jednocześnie chcących zadbać o swoje zdrowie. Polega na włączeniu do diety tzw. sirtfoods, czyli produktów, które najsilniej pobudzają tzw. geny długowieczności. Geny aktywujące sirtuiny odgrywają istotną rolę w procesie utraty nadmiernej masy ciała, wpływając na regulację glikemii i poziomu insuliny. Ich aktywacja może być także korzystna w przypadku zarówno profilaktyki, jak i występowania chorób, takich jak cukrzyca typu II czy chorób neurodegeneracyjnych jak choroba Alzheimera, czy choroba Parkinsona. To właśnie dzięki tym wyjątkowym właściwościom zdecydowaliśmy się na wprowadzenie słynnej „diety Adele" do planów żywieniowych SuperMenu - mówi mgr Anna Borawska, główny dietetyk cateringu dietetycznego SuperMenu by Anna Lewandowska



Jak wygląda jadłospis w diecie SIRT?

W diecie tej powinno znaleźć się jak najwięcej owoców i warzyw zawierających przeciwutleniacze. Zaliczamy do nich m.in.: pietruszkę, jarmuż, czerwoną cebulę, kakao, daktyle, kaszę gryczaną, truskawki. Nie ma konieczności wcześniejszego przygotowania organizmu do rozpoczęcia diety. Nie zaleca się jednak stosowania jej przez osoby przewlekle chore, kobiety w ciąży, karmiące piersią oraz dzieci.

Dieta SIRT - zasady

Słynna „dieta Adele" składa się z trzech etapów spożywania określonej wartości kalorycznej produktów bogatych w składniki aktywujące sirtuiny. Dwa pierwsze etapy w stopniu znacznym ograniczają podaż kaloryczną, dzięki czemu już po tygodniu możemy się spodziewać utraty wagi. Przez pierwsze trzy dni spożywamy jedynie 1000 kalorii dziennie, a potem zwiększamy je do 1250. Po przejściu dwóch pierwszych etapów, ostatni nie wymaga już takich restrykcji kalorycznych. Zapotrzebowanie jest dostosowane indywidualnie do danej osoby i prowadzonego przez nią trybu życia. I to właśnie wyróżnia dietę SIRT, która mimo swojej skuteczności nie wymaga od nas wielu wyrzeczeń.

- Polacy chętnie podejmują się różnych wyzwań, ale mają tendencję do poddawania się, gdy w krótkim czasie nie widzą zadowalających efektów. Na wiosnę wiele osób decyduje się rozpocząć stosowanie diety by poprawić wygląd swojej sylwetki, zacząć się zdrowiej odżywiać. To ostatnia chwila na wdrożenie w życie postanowień noworocznych. Chcąc nadrobić „stracony" czas, stawiają na restrykcyjne diety, w tym głodówki, z których rezygnują po kilku dniach, wracając do swoich przyzwyczajeń. Dieta SIRT cieszy się tak dużym zainteresowaniem, bo nie wymaga wielu wyrzeczeń, a jest bardzo skuteczna - podkreśla mgr Anna Borawska

Dieta SIRT - jak utrzymać efekty?

Wzrost wagi najczęściej pojawia się u osób, które wróciły do dawnych nawyków żywieniowych po okresie przestrzegania zasad diety odchudzającej. Natomiast głównym założeniem diety SIRT jest wyrobienie zdrowych przyzwyczajeń, które zostaną z nami na stałe. Ze względu na brak ograniczeń kalorycznych w ostatnim etapie nie jest ona aż tak restrykcyjna, jak inne diety, dzięki czemu dla wielu osób jest łatwiejsza do utrzymania. Należy jednak pamiętać, by po zakończeniu 3 etapu diety kontynuować spożywanie produktów aktywujących sirtuinę.

- Chcąc uniknąć ponownego przybrania na wadze bardzo ważne jest, by codzienna dieta była nieprzerwalnie bogata w składniki aktywujące sirtuiny. Brak restrykcji kalorycznych nie oznacza przyzwolenia na jedzenie nieograniczonej ilości pożywienia i ulegania niezdrowym zachciankom. Należy słuchać sygnałów, jakie daje nam nasz organizm i co ważne - nie przejadać się. Tylko w ten sposób utrzymamy osiągnięte cele i zniwelujemy ryzyko ponownego zdobycia zbędnych kilogramów - podsumowuje mgr Anna Borawska, dietetyk SuperMenu.



Przykładowe menu diety SIRT:

Etap 1:
1. Koktajl z selerem naciowym, jarmużem, rukolą i matchą
2. Zielony koktajl z natką pietruszki
3. Indyk w sosie porowo-kaparowym z brokułem i kaszą gryczaną
4. Koktajl szpinakowy z kiwi i cytryną
Etap 2
1. Koktajl z pietruszką, ananasem i kurkumą
2. Dhal z soczewicą i ryżem curry
3. Koktajl ze szpinakiem i winogronami
4. Pizza sirtuinowa z sosem pomidorowym
Etap 3:
1. Zielone smoothie z melonem
2. Wegetariańskie Tikka Masala z tofu
3. Dorsz pieczony w pietruszkowej marynacie na purée z czerwonej kapusty
4. Jogurt truskawkowy z museli sirtuinowym
5. Gryczane burgery z mozzarellą i sosem tzatziki

Zobacz także: 

Węgierskie leczo po polsku: Jak rozpieścić podniebienie w kilku krokach? »

Zamiast brać tabletki, włącz do diety. Wystarczy dwa razy w tygodniu »

Najzdrowsze śniadanie według neurologów. Mózg będzie ci wdzięczny »

Źródło: materiały prasowe

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

>60 min
2

Przepis dnia

Przetwory Sałatka ogórkowa z marchewką i miodem ( na zimę )

Smaczna sałatka z ogórków o dość nietypowym smaku miodowo- estragonowym. Z te...

Odsłon: 1001

>60 min
8
Przetwory Domowy ketchup ( gęsty ).

Nie ma to jak domowy smaczny ketchup. :) Z tej porcji wyszło mi 15 słoiczków...

Odsłon: 28863

60 min
35
Przekąski Omlet z cukinią

Ten omlet z cukinią to prostota i smak w jednym – delikatne jajka, soczysta c...

Odsłon: 924

30 min
3

Polecane artykuły

Ewa gotuje Od zupy dyniowej po pieczoną gęś. Przysmaki na jesień według Ewy Wachowicz

Jesień to czas rozgrzewających zup i ciast pachnących cynamonem. W 523. odcinku programu "Ewa gotuje" prowadząca zabrała widzów w prawdziwą, kulina...

6
Informacje Zbija cholesterol, reguluje poziom cukru. Jak zrobić ocet jabłkowy w zaciszu własnej kuchni?

Ocet jabłkowy jest ceniony za swoje właściwości prozdrowotne. Wspiera on trawienie, stabilizuje poziom cukru we krwi, poprawia metabolizm i wpływa...

9
Informacje Pierwszorzędna na galaretki, konfitury i nalewki. Trzy przepisy na tarninę

Tarnina to owoc, który warto włączyć do jesiennych przetworów. Choć na surowo jest bardzo kwaśna i cierpka, po przemrożeniu zyskuje wyjątkowy smak,...

5