Ewa_Gotuje

Dieta wątrobowa – zasady, przepisy, jadłospis

Wątroba to ważny organ w ludzkim ciele, który odpowiada za szereg ważnych procesów. Gdy z jakiegoś powodu zaczyna szwankować, mocno cierpi na tym cały organizm. W tej sytuacji na ratunek przychodzi nie tylko farmakologia, ale także dieta wątrobowa. Jakie są jej główne założenia?

Fot. 123RF/Picsel

Po czym poznać, że z twoją wątrobą dzieje się coś złego? Czerwona lampka powinna zapalić ci się w momencie, gdy odczuwasz ból z prawej strony brzucha, a do tego często dopada cię senność i osłabienie. Do innych niepokojących objawów należy długo utrzymująca się niestrawność i obniżenie nastroju. Ponadto przy ostrym zapaleniu może pojawić się żółtaczka, tachykardia oraz spadek masy ciała.

Niestety wiele osób bagatelizuje przykre objawy, zrzucając je na karb stresu i przemęczenia lub innych schorzeń, z którymi się zmagają. Pamiętaj jednak, że wątroba jest zbyt ważna, aby ją lekceważyć. Organ ten nie tylko odpowiada za detoksykację twojego organizmu, ale także pełni funkcję filtracyjną, metaboliczną i magazynującą.

Nie bez powodu dieta wątrobowa uznawana jest za najważniejszy element w walce ze schorzeniami wątroby. Mówi się, że jest dość restrykcyjna, ale stosowanie nowych nawyków żywieniowych powinno szybko wejść ci w krew. Jak wspomóc regenerację wątroby? Co jeść, a czego unikać, żeby cieszyć się dobrym zdrowiem? Sprawdźmy!

Weź udział w konkursie i wygraj 250, 500 lub 1000 zł! Kliknij!

Dieta na wątrobę - główne założenia

Dieta na wątrobę to nie tylko trzymanie się określonego jadłospisu, ale także zmiana dotychczasowych nawyków. Jej zasady odnoszą się zarówno do zalecanych i zakazanych produktów spożywczych, jak i sposobu przyjmowania pokarmów. Jak wyglądają główne założenia tego modelu odżywiania? Aby dieta wątrobowa przyniosła pożądane efekty, powinieneś trzymać się następujących zasad:

  • Jedz kilka małych posiłków dziennie w równych odstępach czasu.
  • Wyeliminuj ciężkostrawne produkty ze swojego jadłospisu.
  • Nie dodawaj ostrych przypraw do swoich posiłków.
  • Ogranicz spożywanie słodyczy.
  • Całkowicie odstaw alkohol, papierosy oraz mocną kawę i herbatę.
  • Smażenie zamień na duszenie, pieczenie i gotowanie.
  • Uzupełniaj niedobory witamin i minerałów.
  • Jedz powoli i dokładnie przeżuwaj pokarm.
  • Kolację spożywaj dwie godziny przed snem, a śniadanie do godziny po przebudzeniu.
  • Nie zapominaj o piciu wody.
  • Unikaj przejadania się.
  • Zadbaj o odpowiednią temperaturę posiłków (nie powinny być zbyt zimne ani zbyt gorące).
  • Nie popijaj pokarmów.
  • Stawiaj na świeże posiłki (najlepiej takie, które zostały przyrządzone tego samego dnia).

Dieta wątrobowa - co można jeść przy schorzeniach wątroby?

Jak powinna wyglądać odpowiednio ułożona dieta wątrobowa? Co można jeść, żeby jeszcze bardziej nie zaszkodzić swojemu organizmowi? Okazuje się, że lista dozwolonych produktów jest bardzo długa, więc nie musisz obawiać się monotonii i całkowitej rezygnacji z ulubionych przekąsek. Oto kilka przykładów:

 

PRODUKTY ZBOŻOWE: pieczywo pszenne i mieszane; kajzerki; biały ryż; kasza manna, jaglana i jęczmienna; chrupki kukurydziane; sucharki; mąka pszenna i ziemniaczana; płatki owsiane, pszenne i kukurydziane; makarony bezjajeczne.

 

NABIAŁ: kefir; maślanka; zsiadłe mleko; jogurt naturalny z niską zawartością tłuszczu; mleko (maks. 2%); odtłuszczony twaróg.

 

ZUPY: zupy przyrządzane na chudym mięsie i wywarach warzywnych: chudy rosół, krupnik, zupa jarzynowa.

 

JAJKA: omlet i jajecznica z samych białek.

 

MIĘSO I WĘDLINY: mięso z kurczaka i indyka (bez skóry); konina; dziczyzna; jagnięcina; cielęcina.

 

RYBY I OWOCE MORZA: szczupak; lin; sola; mintaj; flądra; dorsz; sandacz; morszczuk; halibut.

 

NAPOJE: woda niegazowana; słaba herbata; soki owocowo-warzywne; mleczne koktajle; kawa zbożowa.

 

ZIOŁA I PRZYPRAWY: tymianek; kminek; majeranek; oregano; bazylia; słodka papryka.

 

POZOSTAŁE: olej sojowy; oliwa z oliwek; galaretki; kisiele; miód.

Regeneracja wątroby - co jeść z umiarem, a czego absolutnie unikać?

To, jak wygląda dieta wątrobowa, zależy przede wszystkim od stanu twojej wątroby i dolegliwości, z którymi się zmagasz. Pamiętaj, że istnieje pewna grupa produktów, które należy całkowicie wyeliminować z codziennego jadłospisu. Należą do niej m.in.:

 

PRODUKTY ZBOŻOWE: chleb żytni i razowy; pieczywo z soją, słonecznikiem i/lub otrębami; otręby i zarodki pszenne; bułki maślane; ciasto francuskie; wypieki cukiernicze.

 

NABIAŁ: tłuste sery; tłuste mleko (powyżej 2%); serki topione; tłusty twaróg; mleko skondensowane.

 

ZUPY: zupy ze śmietaną, zasmażką i ostrymi przyprawami, zwłaszcza te przyrządzane na wywarach z grzybów, kości lub tłustego mięsa; grochówka; kapuśniak; zupa ogórkowa, grzybowa i fasolowa; tłusty rosół.

 

JAJKA: jajka sadzone; jajka na twardo; jajecznica na tłuszczu (np. maśle lub smalcu).


MIĘSO I WĘDLINY: golonka; baranina; karkówka; mielone wędliny; kaszanka; salami; parówki; ozory; wątróbka; serca; tłusta wołowina; kaczka; gęś; pasztetowa; flaki; konserwy mięsne.

 

RYBY I OWOCE MORZA: łosoś; makrela; śledź; węgorz; tłusty karp; sardynki; pstrąg tęczowy; małże; krewetki; konserwy rybne z dodatkiem oleju.

 

NAPOJE: napoje gazowane (w tym woda); mocna kawa i herbata; czekolada na gorąco; kakao; alkohol.

 

ZIOŁA I PRZYPRAWY: chrzan; musztarda; pieprz; ocet; czosnek; ostra papryka.


POZOSTAŁE: grzyby; słodycze; margaryna; warzywa strączkowe i wzdymające.

 

Poza produktami zalecanymi i całkowicie zakazanymi istnieją również takie, które można spożywać z umiarem. Na tej liście znajdują się takie produkty jak: kasza gryczana, brązowy ryż, chuda wieprzowina i wołowina oraz słaba kawa.

Zobacz: Faszerowana cukinia

Dieta wątrobowa - jadłospis na jeden dzień

Jak już wiadomo, przy schorzeniach wątroby kluczową rolę gra dieta wątrobowa. Jadłospis możesz rozpisać samodzielnie, ale pamiętaj, że ostrożności nigdy za wiele - niezależnie od tego, jaki jest twój cel, zawsze warto skonsultować się z lekarzem lub doświadczonym dietetykiem.

Wbrew pozorom dieta wątrobowa wcale nie musi być nudna i monotonna. Możesz uwzględnić w niej swoje ulubione, ale nieco zmodyfikowane posiłki, które będziesz spożywać z przyjemnością. Przykładowy jadłospis na jeden dzień wygląda następująco:

Śniadanie: omlet z samych białek na słodko lub na słono

II śniadanie: koktajl bananowy na chudym mleku

Obiad: zupa jarzynowa + pieczony kurczak bez skóry z białym ryżem i pomidorami

Podwieczorek: kisiel owocowy + jabłko

Kolacja: cukinia faszerowana chudym mięsem

Dieta wątrobowa - przepisy dla każdego

Dieta wątrobowa może być niezwykle smaczna i kolorowa. Wystarczy odrobina fantazji i dobrych chęci, a wyczarujesz wyśmienite dania i przekąski. Brakuje ci ciekawych pomysłów? Mnóstwo inspiracji znajdziesz w naszym serwisie. Niezależnie od tego, czy jest to dieta dla cukrzyków, alergików, czy dieta wątrobowa, przepisy z pewnością przypadną ci do gustu. Zapraszamy!

 

1. Jajecznica na parze

Jajecznica na parze

Fot. ElMar na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta wątrobowa: Jajecznica na parze

 

2. Minestrone - zupa jarzynowa

Minestrone zupa jarzynowa

Fot. Wech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta wątrobowa: Minestrone - zupa jarzynowa

 

3. Krupnik

Krupnik

Fot. Wjosna na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta wątrobowa: Krupnik

 

4. Dorsz na parze

Dorsz na parze

Fot. Lilalu81 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta wątrobowa: Dorsz na parze

 

5. Domowy kisiel

Domowy kisiel

Fot. Ciacho50 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie | Dieta wątrobowa: Kisiel

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dodatki Buraczki obiadowe z jabłkiem

Buraczki w każdej postaci to pyszny dodatek do obiadu. Przepisów na buraczki...

Odsłon: 49

30 min
2
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 212

30 min
5
Przetwory Nalewka z pigwy

Nalewka z pigwy to wspaniały pomysł na świąteczny trunek. Sprawdzi się też ja...

Odsłon: 852

30 min
2
Zupy Krem z brokułu i cukinii

Polecam dzisiaj zupę krem z brokuła i cukinii. Zupka bardzo szybka w przygoto...

Odsłon: 125

30 min
7

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

4
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6