Spis treści:
Makaron to baza wielu przepysznych dań z kuchni całego świata. Dostarcza porcję węglowodanów, więc będzie wspaniałym źródłem energii dla organizmu. To także skarbnica białka, żelaza, cynku i błonnika pokarmowego. Właśnie dlatego produkt powinien trafić do codziennego jadłospisu. Dowiedz się, jak gotować makaron, żeby wyszedł perfekcyjnie.
Błędy podczas gotowania makaronu
Przygotowujesz makaron według czasu podanego przez producenta, a mimo to nie wychodzi idealnie? Dlaczego makaron się skleja? Odpowiedzialna jest za to mąka, znajdująca się w jego składzie. Pod wpływem wody i wyższej temperatury zmienia konsystencję na lepką i klejącą. Najłatwiej zauważyć to przy produktach pszennych. Jeśli przyrządzasz pyszną pastę czy kluski, ale wciąż nie wychodzą tak, jak powinny - możliwe, że dodatkowo popełniasz proste błędy podczas gotowania makaronu.

Zbyt mało wody
Gotowany makaron zwiększa swoją objętość i wchłania płyn. Właśnie dlatego powinno się go gotować w dużej ilości wody - 100 gramów nawet w litrze wody. Jeśli nie podano sugerowanej porcji płynu, w którym masz przyrządzić makaron, to najlepiej zastosować proporcję 1:4, czyli jedna część makaronu na cztery wody. Pamiętaj też, żeby wrzucać produkt dopiero do wrzątku. Jeśli zrobisz to za wcześnie, makaron wchłonie zbyt dużo wody, rozgotuje się i stanie kleisty.
Gotowanie na dużym ogniu
Jak ugotować makaron, żeby wyszedł sprężysty? Trzeba go umieścić w garnku na małym ogniu. Zbyt duża moc palnika nie skróci czasu przygotowań. Sprawi jedynie, że woda szybciej wyparuje, a makaron się sklei.
Dodawanie oleju
Może słyszałeś, że dodawanie oleju do wody zapobiegnie sklejaniu się nitek czy wstążek? Niestety, to jeden z najczęstszych błędów podczas gotowania makaronu. Choć faktycznie olej spowoduje, że makaron pozostanie jędrny i nie będzie się kleił, to również zwiększy kaloryczność potrawy i zabierze jej smak. Tłuszcz sprawi, że makaron nie przyjmie żadnych dodatków. Jeśli więc połączysz go później z sosem, ten nie oblepi pasty i będzie z niej spływać.
Mieszanie podczas gotowania
Makaron trzeba mieszać, żeby nie przywierał do garnka. Należy jednak wybrać odpowiedni moment, żeby nie naruszyć struktury produktu. Najlepiej zaraz po wrzuceniu do wody przemieszać go delikatnie drewnianą łyżką. Warto powtarzać tę czynność jeszcze kilkukrotnie, ale tylko w ciągu pierwszych pięciu minut (co minutę). Gdy będzie już półtwardy, można nie mieszać, aby się nie sklejał.
Pozostawianie makaronu w wodzie
Zdarzyło ci się kiedyś ugotować makaron przed zrobieniem pozostałych składników obiadu? Żeby nie wystygł, kilka minut trzymałeś go jeszcze w garnku z wrzątkiem? To duży błąd - makaron wciąż chłonie wodę, rozgotuje się i stanie miękki oraz mocno klejący.
Jak gotować makaron?
Jaka jest więc receptura na udany makaron? Przede wszystkim wymaga odpowiedniego garnka - w zależności od rodzaju i porcji, którą akurat się przygotowuje. Używając szerokiego i większego naczynia, makaron zyskuje więcej przestrzeni i się nie skleja. Ponadto należy gotować makaron przez tylko tyle, ile wskazuje producent. Wydłużony czas sprawi, że produkt straci swoją sprężystość. Trzeba pamiętać też o małej mocy palnika i szybkim odcedzaniu po ugotowaniu.
Czasami, mimo starań, makaron dalej nie wychodzi idealnie. Na szczęście wciąż da się przywrócić mu pożądaną konsystencję. Jak uratować sklejony makaron? Istnieje prosty trik, żeby uratować przyrządzaną potrawę. Najwięcej osób płucze sklejony makaron zimną wodą, aby odzyskał jędrność. To dobra metoda, gdy przyrządza się dania na zimno, np. sałatkę.
Jeśli przygotowujesz makaron do obiadu i będziesz go łączyć z gorącym sosem, to najlepiej przepłukać go wrzątkiem tuż przed połączeniem z innymi składnikami. Zimna woda usunęłaby całą skrobię z makaronu, a to właśnie ona zagęszcza sos, dodaje kremowości potrawie i powoduje, że sos oblepia makaron.
Źródła: smaker.pl, terazgotuje.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Odchudzający koktajl na bazie owoców i siemienia lnianego. Na wadze będzie 6 kg mniej »
Dodaj do herbaty. Metabolizm wreszcie ruszy, trawienie się poprawi, nastrój też »
Najlepszy dodatek do owsianki. Serce będzie lepiej pracować, cholesterol się unormuje »