Spis treści:
Nie masz czasu, żeby upiec ciasto? Wolisz lżejsze słodycze, przy których dodatkowo zbyt dużo się nie napracujesz? Dobrze, że znalazłeś ten przepis na deser z mascarpone i pomarańczy, który wyjdzie pyszny o każdej porze roku. Taką przekąskę robi się ją wyjątkowo łatwo.
Deser z mascarpone i pomarańczy - pomysł na coś słodkiego
Deser z mascarpone i pomarańczy to jedno z najprostszych rozwiązań, gdy nachodzi ochota na słodkie co nieco. Przepis nie jest wcale skomplikowany, a lista składników zawiera łatwo dostępne produkty. Przekąska, bazująca na włoskim serku mascarpone i cytrusach, wychodzi przede wszystkim puszysta i orzeźwiająca. Pasuje praktycznie na każdą okazję, bo można ją podać jako elegancką monoporcję podczas uroczystego bankietu lub zajadać prosto z salaterek w niedzielne popołudnie.

Deser to połączenie gęstego budyniu pomarańczowego i delikatnego śmietankowego kremu. Całość nie wychodzi za słodka, a przy każdym kęsie dosłownie rozpływa się w ustach. Przyrządzenie deseru z mascarpone i pomarańczy wymaga zrobienia domowego budyniu, a następnie połączenia go z mascarpone i ubitą kremówką. Dzięki temu pięknie się napowietrza i jest naprawdę lekki. Z wierzchu warto udekorować go jeszcze kawałkami świeżych owoców i zestem, czyli startą skórką cytrusową. Wówczas jeszcze przyjemniej odświeża.
Deser z mascarpone i pomarańczy - przepis
Jak zrobić deser z mascarpone i pomarańczy? Z przepisem poradzi sobie każdy, niezależnie od umiejętności kulinarnych. Postępuj według poniższych kroków, żeby przygotować sprawdzoną i przepyszną słodycz.
Składniki:
- 4 większe pomarańcze,
- 500 ml śmietanki kremówki (30 lub 36 proc.),
- 250 g mascarpone,
- 100 g białego cukru,
- 3 małe jajka,
- 40 g skrobi kukurydzianej,
- łyżeczka ekstraktu waniliowego,
- skórka z pomarańczy,
- kawałki pomarańczy lub mandarynka.
Sposób wykonania:
Pomarańcze dokładnie wyszoruj i umyj. Przekrój na pół i wyciśnij ze wszystkich sok.
Do rondelka wbij jajka, wlej ekstrakt waniliowy i wsyp cukier. Dobrze wymieszaj do połączenia składników. Dodaj połowę soku i podgrzej.
Drugą połowę soku przelej do miski, dodaj do niej skrobię i wymieszaj do połączenia. Przelej ją do rondelka z pozostałymi produktami. Wymieszaj i gotuj do powstania gęstego budyniu. Następnie odłóż do całkowitego wystudzenia.
Gdy krem pomarańczowy wystygnie, ubij dobrze schłodzoną śmietankę kremówkę. Do naczynia z kremem pomarańczowym przekładaj porcjami mascarpone i delikatnie miksuj, tylko do połączenia. Następnie dodawaj też bitą śmietanę. Zmieszaj ją ostrożnie łyżką z pozostałą częścią masy.
Deser z mascarpone i pomarańczy przełóż do miseczek lub pucharków. Udekoruj startą skórką pomarańczową (zetrzyj na małych oczkach, koniecznie po umyciu cytrusów) i kawałkami świeżych, soczystych owoców.
Źródła: smaker.pl
Autorka: Joanna Cebulak-Brzykcy
Zobacz także:
Jeden z najpilniej strzeżonych przepisów na świecie. Czekoladowy Tort Sachera możesz zrobić w domu »
Dorzuć garść do porannej owsianki. Serce będzie lepiej pracować, cholesterol się unormuje »
Ma więcej wapnia i witaminy B niż zwykły ser. Łatwo zrobić go w domu »