Spis treści:
- Co to jest trawa cytrynowa?
- Jakie właściwości ma trawa cytrynowa?
- Do czego używać trawy cytrynowej w kuchni?
Trawa cytrynowa to wyjątkowy składnik, który cieszy się szczególną popularnością w krajach azjatyckich, a to wszystko za sprawą licznych prozdrowotnych właściwości oraz intensywnego cytrusowego aromatu, który idealnie podkreśla smak dań i napojów. Coraz częściej sięgają po nią również polscy konsumenci, chętnie dodając ją do herbaty, koktajli, dań głównych i deserów. Co to jest trawa cytrynowa i w jakiej formie jest dostępna? Dlaczego warto ją stosować i jak wykorzystać ją w kuchni? Odpowiedzi na te i inne pytania znajdziesz w niniejszym artykule.

Co to jest trawa cytrynowa?
Najprościej rzecz ujmując, jest to gatunek trawy – zwany także palczatką cytrynową – należący do rodziny wiechlinowatych. Naturalnie pochodzi ona z południowo-wschodniej części Azji, jednak równie dobrze można natknąć się na nią w Afryce oraz krajach śródziemnomorskich. Jej charakterystycznym elementem są długie liście tworzące gęste kępy. Roślina ta znana jest przede wszystkim z intensywnie cytrusowego aromatu – to właśnie dlatego chętnie wykorzystywana jest ona jako dodatek do dań i napojów, zwłaszcza w kuchni azjatyckiej. Ponadto znajduje ona zastosowanie w medycynie naturalnej oraz w przemyśle perfumeryjnym i kosmetycznym. Do dyspozycji masz kilka jej form, w tym:
- świeżą,
- suszoną,
- mrożoną,
- mieloną.
Gdzie kupisz trawę cytrynową? Znajdziesz ją m.in. w sklepach ze zdrową żywnością – również tych online – oraz w niektórych supermarketach. Jeśli robisz zakupy w dużym sklepie, szukaj jej w dziale z produktami z różnych kuchni świata.
Jakie właściwości ma trawa cytrynowa?
Trawa cytrynowa kryje w sobie wiele różnych składników odżywczych. Wśród nich można znaleźć m.in. witaminy C i A, witaminy z grupy B, magnez, wapń, żelazo, cynk oraz przeciwutleniacze, takie jak kwas chlorogenowy czy izoorientyna, które wspomagają walkę z wolnymi rodnikami i chronią komórki przed uszkodzeniami oksydacyjnymi.
Jakie właściwości ma trawa cytrynowa? Są one naprawdę liczne. W pierwszej kolejności warto wspomnieć o jej korzystnym wpływie na pracę układu krążenia. W jednym z badań u osób, które regularnie piły herbatę z jej dodatkiem, doszło do spadku ciśnienia tętniczego oraz obniżenia tętna. Niektóre obserwacje naukowców wykazały również, że ekstrakty z trawy cytrynowej mogą zapobiegać wchłanianiu cholesterolu w jelitach, a co za tym idzie – zmniejszać ryzyko zawału serca i udaru mózgu.
Trawa cytrynowa znana jest także z działania przeciwdrobnoustrojowego. Według doniesień naukowych zawarty w niej olejek eteryczny zwalcza niektóre rodzaje grzybów i bakterii, w tym Streptococcus mutans, która odpowiada za rozwój próchnicy zębów. Co więcej, wykazano, że płyny do płukania jamy ustnej z jego zawartością zapobiegają odkładaniu się płytki nazębnej.
Kropką nad i wyjątkowych właściwości trawy cytrynowej jest wspomaganie procesów trawiennych oraz łagodzenie stanów zapalnych w organizmie. Warto dodać, że stanowi ona dość popularny składnik produktów, np. herbat, stworzonych z myślą o usprawnieniu metabolizmu i wsparciu redukcji wagi.
Do czego używać trawy cytrynowej w kuchni?
Zastanawiasz się, do czego używać trawy cytrynowej w kuchni? Jedno jest pewne – nie tylko do herbaty. Świetnie sprawdzi się ona również jako dodatek do zimnych napojów, np. orzeźwiającej lemoniady, drinków, a nawet sosów i marynat do mięs czy sałatek. Ponadto nic nie stoi na przeszkodzie, aby wzbogacać nią desery, np. ciasta i puddingi, oraz wytrawne dania, włączając w to zupy, mięsa, ryby i owoce morza. Nie wiesz, jak wykorzystać trawę cytrynową w swoich przepisach? Poniżej znajdziesz kilka pomysłów, którymi możesz się zainspirować.
1. Banany z pieprzem i trawą cytrynową

Banany z pieprzem i trawą cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
2. Azjatyckie curry z kurczaka z trawą cytrynową

Azjatyckie curry z kurczaka z trawą cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
3. Chińska zupa z kurczakiem i trawą cytrynową

Chińska zupa z kurczakiem i trawą cytrynową / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
4. Szaszłyki z piersi kurczaka marynowanego w trawie cytrynowej

Szaszłyki z piersi kurczaka marynowanego w trawie cytrynowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
5. Pierś kurczaka w kurkumie i trawie cytrynowej

Pierś kurczaka w kurkumie i trawie cytrynowej / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie
Źródła: healthline.com, fit.poradnikzdrowie.pl, smaker.pl
Opracowanie: Redakcja Smaker.pl
Polski król odkrył je przez przypadek. Baby Neapolitańskie to wilgotne ciastka z kremem >>