Spis treści:
Oponki - alternatywa dla klasycznych pączków
Szukasz inspiracji na tłusty czwartek, ale niekoniecznie planujesz przygotowywać tradycyjne pączki? A może tego dnia znajdzie się u ciebie miejsce zarówno dla pączków, jak i dla nieco mniej typowych przysmaków?
Wypróbuj domowe oponki - ten znany i lubiany w polskiej kuchni deser kojarzy się z amerykańskimi donutami. Można je zrobić na wiele sposobów, ale zawsze są przepyszne. Są także szybsze i prostsze w przygotowaniu niż klasyczne pączki, co bez wątpienia dla wielu osób jest dodatkowym atutem.
Doskonale sprawdzają się podczas karnawału, ale nie tylko. Kto zrobi je chociaż raz, z pewnoscią będzie powtarzać ulubione przepisy. Do wspólnego przygotowywania oponek można zaangażować także najmłodszych i uczynić z tego wspaniały, rodzinny czas.

Jak smażyć oponki?
Zastanawiasz się, jak smażyć oponki, aby były idealnie miękkie i puszyste?
Zasada jest taka sama, jak przy klasycznych pączkach - do smażenia oponek najlepiej sprawdzi się smalec lub olej roślinny, chociażby rzepakowy. Niektóre osoby łączą ze sobą dwa tłuszcze.
Nie bez znaczenia jest także temperatura smażenia oponek. Najlepsza to mniej więcej 175-180 stopni Celsjusza. Czas smażenia oponek uzależniony jest od konkretnego przepisu.
Najlepsze przepisy na oponki
Oponki można zrobić na wiele sposobów. Ogromną popularnością cieszą się przede wszystkim te serowe - twaróg nadaje im wyjątkowego, niebanalnego smaku. Są także inne alternatywy, jak na przykład oponki cynamonowe czy wprost rozpływające się w ustach oponki budyniowe.
Przy okazji tłustego czwartku możesz także odbyć kulinarną podróż - świetnym pomysłem jest zrobienie oponek dubajskich lub portugalskich oponek pomarańczowych.
Sprawdź nasze sprawdzone przepisy na oponki:
Źródło: Smaker.pl
Zobacz także:
Jaka mąka do ciasta na faworki? Poznaj klasyczny przepis
Niskokaloryczne, zdrowe desery bez cukru. Możesz jeść codziennie i chudnąć
Ciasta z mrożonymi owocami. Smakują jakbyś robiła w środku lata