Fot. 123RF/Picsel
Pączki ze słoniną
Geneza Tłustego Czwartku sięga pogaństwa. W ten dzień świętowano odejście zimy i nadejście wiosny, a to opierało się na spożywaniu tłustych potraw mięsnych i piciu wina. Zagryzkę stanowiły pączki, jednak dość nietypowe. Powstawały z ciasta chlebowego i były nadziewane ... słoniną, boczkiem lub mięsem. Pączki starożytnych Rzymian były tłuste i wytrawne. W Polsce popularne pączki występują w wersji na słodko.
Słodkości na szczęście
Karnawał to okres od święta Trzech Króli do Środy Popielcowej. Tłusty Czwartek wyznacza ostatni dzień hucznych zabaw przed Wielkim Postem. To skłania do najedzenia się i wybawienia na zapas. Do Polski tradycja przyszła w XVI wieku i słoninę zastąpił orzeszek lub migdał. Nie był one jednak w każdym pączku... Szczęśliwiec, który na niego trafił, mógł liczyć na ogromne szczęście! Tak oto w Polsce powstała tradycja, aby zjeść chociaż jednego pączka na szczęście!
Jaki region taki przysmak!
W różnych regionach Polski trafisz na ciekawe wersje słodkich pączków. Kreple Śląskie występują na Górnym Śląsku. Są smażone na oleju i nadziewane za pomocą cukierniczej szprycy, która zostawia ślad marmolady lub budyniu na szczycie wypieku. Jeśli masz ochotę wykonać je samodzielnie w domu, skorzystaj z oferty promocyjnej na akcesoria do wypieku pączków w Fabryka Form. Najczęściej są oprószane cukrem pudrem, lub w wersji z budyniem polewane czekoladą. Purcle Kaszubskie są pulchne i okrągłe, ale czasami mogą mieć nieregularny, nieco podłużny kształt. Purcle nadziewa się dżemem lub konfiturą i delikatnie oprósza cukrem pudrem.
Oponki są popularne w Wielkopolsce. Charakteryzuje je dziurka w środku i brak nadzienia. Ta skromna propozycja na Tłusty Czwartek jest obsypana wyłącznie cukrem pudrem. Pączki wileńskie to klasyczne pączki w lukrze, z nadzieniem w postaci powideł śliwkowych z cynamonem lub konfiturą różaną. Na ich wierzchu często kładzie się skórkę pomarańczową. Z kolei popularne w cukierniach pączki wiedeńskie to inaczej gniazdka z ptysiowego ciasta parzonego.
Oponki są popularne w Wielkopolsce. Charakteryzuje je dziurka w środku i brak nadzienia. Ta skromna propozycja na Tłusty Czwartek jest obsypana wyłącznie cukrem pudrem. Pączki wileńskie to klasyczne pączki w lukrze, z nadzieniem w postaci powideł śliwkowych z cynamonem lub konfiturą różaną. Na ich wierzchu często kładzie się skórkę pomarańczową. Z kolei popularne w cukierniach pączki wiedeńskie to inaczej gniazdka z ptysiowego ciasta parzonego.
Czy pączki są kaloryczne?
Wszystko zależy od rodzaju pączka. Jeden pączek o wadze 100 g w zależności od wielkości, sposobu smażenia i rodzaju nadzienia potrafi mieć do 400 kalorii. Dodatki też robią swoje - lukrowane polewy, bakalie, orzechy, czekolada i kolorowe posypki owocowe. Do puli kalorii trzeba też dodać tłuszcz, na którym smaży się pączki. Istnieje wiele sposobów, aby spalić to tego samego dnia! Wystarczy popływać przez 40 minut, poskakać na skakance przez 30 min lub poćwiczyć jogę przez godzinę.