E-book Wielkanoc

Dlaczego wegetarianizm należy do najzdrowszych diet?

Wegetarianizm to dieta zakładająca wykluczenie mięsa z codziennego menu, dozwolone jest za to spożywanie innych produktów odzwierzęcych, jak np. nabiału czy jaj. Niektórzy decydują się na nią ze względów etycznych, dla innych nie mniej ważne są efekty po odstawieniu mięsa i wpływ diety jarskiej na zdrowie. Dlaczego warto się na nią zdecydować?

Fot. Zgodnie z założeniami diety wegetariańskiej pomimo rezygnacji z mięsa można spożywać produkty mleczne / materiały promocjne

W Polsce niejedzenie mięsa deklaruje 3 miliony osób. Co trzeci mieszkaniec naszego kraju chciałby spróbować roślinnych zamienników mięsa, 2/3 wybiera dania bez mięsa stołując się poza domem, zaś 1/3 Polaków często przyrządza tego typu potrawy w domu. Większość wegetarian w Polsce to kobiety i osoby młode, pomiędzy 18. a 25. rokiem życia. Powody rezygnacji z mięsa w posiłkach są różne. Wpływ na taką decyzję mają względy etyczne, ekologiczne, ale też zdrowotne i wynikające z dbałości o zgrabną sylwetkę.

Jakie korzyści niesie dieta bezmięsna?

Osoby planujące przejście na dietę bez mięsa często biorą pod uwagę korzyści dla zdrowia, a tych jest całkiem sporo. Menu bazujące na produktach roślinnych ogranicza ryzyko zachorowania na cukrzycę typu 2. Korzystne dla naszego zdrowia efekty po odstawieniu mięsa to również obniżenie ciśnienia krwi i poziomu złego cholesterolu w organizmie oraz mniejsze ryzyko wystąpienia choroby wieńcowej czy śmierci w wyniku chorób układu krążenia. Badania prowadzone w Wielkiej Brytanii przez Oxford University wykazały ponadto, że w porównaniu do osób jedzących mięso wegetarianie rzadziej chorowali na nowotwory, a zwłaszcza na nowotwory układu trawienia.

Niejedzenie mięsa sprzyja ponadto zachowaniu prawidłowej wagi ciała. Oparte na produktach roślinnych menu jest sycące ze względu na wysoką zawartość błonnika i większą objętość, a jednocześnie dostarcza mniej kalorii. Dzięki temu dieta wegetariańska przynosi lepsze efekty odchudzania, a dania jarskie to świetna propozycja dla osób, które chcą uzyskać ujemny bilans energetyczny. Rezygnacja z mięsa pozwala zrzucić zbędne kilogramy nawet tym osobom, które borykają się z zaburzonym metabolizmem.

Czy istnieją negatywne skutki niejedzenia mięsa?

Wykluczenie mięsa ze swojej diety ma wiele korzyści dla zdrowia, o ile zadbamy o wartościowe menu. W przeciwnym razie możemy mieć kłopoty z dostarczeniem organizmowi odpowiednich ilości składników niezbędnych do jego prawidłowego funkcjonowania, a zwłaszcza białka. Co jeść zamiast mięsa? Dobrym wyborem będzie soja, rośliny strączkowe, nasiona zbóż, orzechy, pestki i nasiona oleiste oraz suszone algi. Zgodnie z założeniami diety wegetariańskiej pomimo rezygnacji z mięsa można spożywać produkty mleczne. Mleko, jogurt, kefir czy twaróg również dostarczą białka.

Osoby przyzwyczajone do smaku mięsa mogą mieć obawy, że dieta wegetariańska jest monotonna i mało smaczna. Nic bardziej mylnego - obecnie w specjalistycznych sklepach można znaleźć wiele roślinnych zamienników mięsa i wędlin. Na początek warto też poszukać inspiracji na wegetariańskie smaczne dania w internecie, koniecznie ze sprawdzonych źródeł jak np. przepisy na obiad bez mięsa od Dietly.

Przeciwwskazania do wegetarianizmu

Wegetarianizm może przybierać różne postaci. Weganie jedzą wyłącznie produkty pochodzenia roślinnego, witarianie - tylko surowe owoce i warzywa, zaś frutarianie spożywają wyłącznie owoce. Niektórzy rezygnują z mięsa i jaj, ale jadają mleko i jego przetwory (laktowegetarianizm); inni nie jedzą mięsa, ale w ich diecie znajdują się ryby (peskowegetarianizm), a jeszcze inni rezygnują z mięsa ssaków, ale spożywają drób, ryby i nabiał (semiwegetarianie). Jak widać, możliwości dostosowania diety wegetariańskiej do swoich potrzeb i preferencji jest całkiem sporo.

 

Niezależnie jednak od wybranej opcji trzeba pamiętać, że aby dieta była zdrowa, musi być zbilansowana i dostarczać odpowiednich ilości białka, żelaza czy witamin. Bezmięsne menu może być dobrym wyborem dla osób w każdym wieku, ale nie jest ono zalecane w przypadku dzieci i młodzieży potrzebujących dużych ilości pełnowartościowego białka oraz osób w podeszłym wieku gorzej przyswajających witaminy i minerały. Kobiety w ciąży powinny zaś pamiętać o tym, by dostarczać organizmowi kwasy DHA, witaminy D i witaminę B12, które trudno znaleźć w produktach roślinnych. Paniom spodziewającym się dziecka zalecane jest więc przyjmowanie suplementów zawierających te substancje. Oczywiście wszyscy dorośli decydujący się na dietę bez mięsa muszą zadbać o właściwie skomponowane posiłki, aby uniknąć niedoboru ważnych składników odżywczych. Osoby nie mające czasu na planowanie wartościowych potraw mogą skorzystać z wegetariańskiej diety pudełkowej, którą można dopasować do własnych potrzeb na https://dietly.pl/dieta-pudelkowa/wegetarianska.

materiały promocyjne

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Desery Śląskie makrony odpustowe

Śląskie makrony odpustowe to ponoć najlepsze ciastka na Śląsku z bułką tartą...

Odsłon: 45

30 min
1
30 min
7
15 min
7
30 min
7
Dania główne Ryżowe kotleciki

Mam dziś dla was świetne rozwiązanie dodatku do obiadu, po przepis zapraszam...

Odsłon: 522

30 min
7

Polecane artykuły

Quizy Quiz: Czy poprawnie wymawiasz nazwy tych dań?

Sięgając po menu w restauracji, nieraz możesz poczuć się zakłopotany. W jaki sposób wymówić nazwy niektórych potraw, aby nie narobić sobie wstydu?...

5
Informacje Domowe wędliny na Wielkanoc. Te ze sklepu nie mają z nimi szans

Trudno wyobrazić sobie święta wielkanocne bez wędliny. Zazwyczaj kupujemy wiele jej rodzajów i to całkiem w dużych ilościach w sklepach mięsnych cz...

2
Ewa gotuje Przygotowania do Wielkanocy z Ewą Wachowicz

W 476. odcinku programu kulinarnego „Ewa Gotuje" ruszyły przygotowania do Wielkanocy. Prowadząca przyrządziła trzy wyśmienite potrawy, które świetn...

21
Ewa gotuje Przepisy Ewy Wachowicz - odcinek 476

Soczysty kurczak z sosem chili, tradycyjne polonezy schabowe i puszysty makowiec na kruchym spodzie. To właśnie te dania Ewa Wachowicz przyrządziła...

6