Dżemy, powidła marmolady - czym się różnią?

Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie!

Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części.

Dżemowe wariacje

Obrane i wypestkowane należy gotować wraz cukrem na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Im kwaśniejszy owoc, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie zawierał większą ilość pektyny - czyli naturalnego środka zagęszczającego. Spore stężenie tego składnika mają m.in. porzeczki, skórki owoców cytrusowych, jabłka, czereśnie oraz wiśnie. W przypadku innych owoców, aby zwiększyć gęstość dżemu, wystarczy dodać np. cukier żelujący. Zwykle znacznie mniej, niż w pozostałych przetworach. Jednak konsystencja, smak oraz duże kawałki soczystych owoców znajdujące się w dżemach sprawiają, że mają swoich zwolenników na całym świecie.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Owocowe przeciery

Marmoladę spośród przetworów wyróżnia to, że uzyskuje się ją poprzez przecieranie różnego rodzaju owoców. Następnie powstały w ten sposób aromatyczny przecier gotuje się wraz z dodatkiem dużej ilości cukru. Kiedy przetarte owoce dwukrotnie zwiększą swoją gęstość to znak, że marmolada jest gotowa. Ciekawostką jest, że samo słowo "marmolada" wywodzi się z języka portugalskiego, w którym to "marmelada" oznaczała rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z "marmelo", czyli znanych nam pigw. Anglicy marmoladą nazywają dżemem z owoców cytrusowych, które zawierają skórki. Natomiast w Polsce wytwarza się ją z prawie wszystkich owoców. Najczęściej do tego typu przetworów wybierane są te, których miąższ łatwo ulegnie rozpadowi w trakcie gotowania. Warto zapamiętać, że do wykonania marmolady możemy użyć również owoców gorszej jakości oraz tych uszkodzonych. W sklepach do wyboru mamy marmolady miękkie i twarde. Oprócz gęstości przetworu różnica również jest w ilości wykorzystanych owoców. W marmoladach twardych musi być co najmniej 110 g owoców na 100 g produkty, natomiast w miękkich do wykonania wystarczy tylko 80 g.

Tradycyjne powidła

Za nazwą powidła kryją się niezwykle smaczne przetwory ze śliwek. Tradycyjnie używano do ich wykonania śliwek węgierek. Prażono je w żelaznych kotłach nawet przez kilka dni. Kiedy uzyskiwały kolor bordowy lub brązowy wiadomo było, że powidła już są gotowe. W domowych warunkach śliwki gotuje się na wolnym ogniu, do momentu aż wyparuje woda, a śliwkowa masa trzykrotnie ulegnie zagęszczeniu. Pierwotnie do powideł nie dodaje się cukru, jednak czasami, zwłaszcza w sklepowych produktach, pojawia się on wśród składników. Konsystencja ich jest znacznie rzadsza, niż w przypadku dżemów i marmolad. Powidła charakteryzuje głęboki, bogaty smak, w którym znajdziemy jednocześnie nutę kwaskowatości i słodyczy. Ich dużym atutem jest to, że spośród wszystkich przetworów zawierają największą ilość owoców. Wedle przepisów zaleca się wykorzystanie 160 g owoców w celu uzyskania 100 g gotowego produktu.

Dżemy, marmolady i powidła to wyśmienity dodatek do deserów, ciast, a także kromki chrupiącego, świeżego chleba. Odpowiednio przygotowane i przechowywane będą smacznie służyły nam przez cały rok. Tego typu przetwory to nie tylko wspaniały sposób na zagospodarowanie dużej ilości owoców, ale również wyjątkowa możliwość przywołania smaków lata nawet w te deszczowe i chłodne dni.

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

30 min
9
Sałatki Modra kapusta na ciepło

Czerwona kapusta na ciepło z jabłkami jest doskonałym dodatkiem do kaczki, g...

Odsłon: 313

30 min
3
30 min
10
Dania główne Domowe pyzy

Przepis mojej babci i mamy. Najlepsze z cebulką i mlekiem.

Odsłon: 10005

30 min
33
Sałatki Surówka obiadowa błyskawiczna

Prosta surówka do obiadu ze świeżych warzyw polanych prostym sosem.

Odsłon: 131

15 min
4
Desery Szarlotka

Pyszne jesienne ciasto na kruchym spodzie z nutką cynamonu

Odsłon: 1258

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Jak czyścić rydze? Przygotuj najlepsze potrawy z rydzami

Rydz to jeden z najpopularniejszych grzybów, znany nie tylko ze swojego atrakcyjnego smaku, ale również prozdrowotnych właściwości. Ponadto wyróżni...

6
Ewa gotuje Lokalne produkty w kuchni Ewy Wachowicz. Zawojski pstrąg i oscypek w roli głównej

Ewa Wachowicz w swoim programie z chęcią korzysta z sezonowych warzyw i owoców oraz produktów od lokalnych dostawców. W 520. odcinku swojego progra...

5
Informacje Sztuka pieczenia domowego chleba. Z tymi wskazówkami zawsze się uda

Wymaga cierpliwości i precyzji, ale z odpowiednimi wskazówkami każdy może go zrobić w swojej kuchni. Trudno wyobrazić sobie bez niego śniadanie i k...

6
Informacje Jeden z najzdrowszych dodatków do kanapek. Prawie nie ma kalorii, pomaga schudnąć

Roszponka warzywna jest bardzo często mylona ze swoją dalszą kuzynką - sałatą. Jednak okazuje się, że ma z nią niewiele wspólnego. Charakteryzuje j...

6