Dania jednogarnkowe

Wiosną i latem na targach oraz w sklepach pojawiają się dorodne owoce, a wraz z nimi przepyszne polskie przetwory. Znając sekrety naszych mam i babć możemy zachować smak ulubionych owoców pod postacią kolorowych dżemów, powideł oraz marmolad. Co je wyróżnia i sprawia, że są wyjątkowe? Sprawdźcie!

Dżem to najlepszy wybór dla miłośników dużych kawałków owoców. Tę konfiturę w miarę możliwości sporządza się z całych owoców lub ich części.

Dżemowe wariacje

Obrane i wypestkowane należy gotować wraz cukrem na małym ogniu, aż całość zgęstnieje. Im kwaśniejszy owoc, tym większe prawdopodobieństwo, że będzie zawierał większą ilość pektyny - czyli naturalnego środka zagęszczającego. Spore stężenie tego składnika mają m.in. porzeczki, skórki owoców cytrusowych, jabłka, czereśnie oraz wiśnie. W przypadku innych owoców, aby zwiększyć gęstość dżemu, wystarczy dodać np. cukier żelujący. Zwykle znacznie mniej, niż w pozostałych przetworach. Jednak konsystencja, smak oraz duże kawałki soczystych owoców znajdujące się w dżemach sprawiają, że mają swoich zwolenników na całym świecie.

Konkurs: Podziel się przepisem na przetwory i wygraj robota kuchennego lub bony na zakupy

konkurs

Owocowe przeciery

Marmoladę spośród przetworów wyróżnia to, że uzyskuje się ją poprzez przecieranie różnego rodzaju owoców. Następnie powstały w ten sposób aromatyczny przecier gotuje się wraz z dodatkiem dużej ilości cukru. Kiedy przetarte owoce dwukrotnie zwiększą swoją gęstość to znak, że marmolada jest gotowa. Ciekawostką jest, że samo słowo "marmolada" wywodzi się z języka portugalskiego, w którym to "marmelada" oznaczała rodzaj przetworu owocowego sporządzanego z "marmelo", czyli znanych nam pigw. Anglicy marmoladą nazywają dżemem z owoców cytrusowych, które zawierają skórki. Natomiast w Polsce wytwarza się ją z prawie wszystkich owoców. Najczęściej do tego typu przetworów wybierane są te, których miąższ łatwo ulegnie rozpadowi w trakcie gotowania. Warto zapamiętać, że do wykonania marmolady możemy użyć również owoców gorszej jakości oraz tych uszkodzonych. W sklepach do wyboru mamy marmolady miękkie i twarde. Oprócz gęstości przetworu różnica również jest w ilości wykorzystanych owoców. W marmoladach twardych musi być co najmniej 110 g owoców na 100 g produkty, natomiast w miękkich do wykonania wystarczy tylko 80 g.

Tradycyjne powidła

Za nazwą powidła kryją się niezwykle smaczne przetwory ze śliwek. Tradycyjnie używano do ich wykonania śliwek węgierek. Prażono je w żelaznych kotłach nawet przez kilka dni. Kiedy uzyskiwały kolor bordowy lub brązowy wiadomo było, że powidła już są gotowe. W domowych warunkach śliwki gotuje się na wolnym ogniu, do momentu aż wyparuje woda, a śliwkowa masa trzykrotnie ulegnie zagęszczeniu. Pierwotnie do powideł nie dodaje się cukru, jednak czasami, zwłaszcza w sklepowych produktach, pojawia się on wśród składników. Konsystencja ich jest znacznie rzadsza, niż w przypadku dżemów i marmolad. Powidła charakteryzuje głęboki, bogaty smak, w którym znajdziemy jednocześnie nutę kwaskowatości i słodyczy. Ich dużym atutem jest to, że spośród wszystkich przetworów zawierają największą ilość owoców. Wedle przepisów zaleca się wykorzystanie 160 g owoców w celu uzyskania 100 g gotowego produktu.

Dżemy, marmolady i powidła to wyśmienity dodatek do deserów, ciast, a także kromki chrupiącego, świeżego chleba. Odpowiednio przygotowane i przechowywane będą smacznie służyły nam przez cały rok. Tego typu przetwory to nie tylko wspaniały sposób na zagospodarowanie dużej ilości owoców, ale również wyjątkowa możliwość przywołania smaków lata nawet w te deszczowe i chłodne dni.

20 przepisów na wyjątkowe przetwory

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Przekąski Pikantne paluszki z ciasta francuskiego

Chrupiące, pikantne paluszki są idealną przekąską – i to nie tylko na imprezę...

Odsłon: 74

15 min
5
30 min
27
Dania główne Placki ziemniaczane bez mąki

Placki ziemniaczane to klasyczne danie, które uwielbia wielu z nas. Złociste,...

Odsłon: 1301

30 min
3
15 min
1

Przepis dnia

Dania główne Smaczek teścia

Smaczek teścia to danie, którego nikt nie odmówi. W dodatku pysznie miękkie m...

Odsłon: 12161

30 min
15

Polecane artykuły

Informacje Mało znana, przez co jest niedoceniana. Kasza owsiana - właściwości i przepisy

Większość z nas kojarzy owies głównie z płatkami owsianymi, które trafiają na nasze stoły m.in. w formie owsianki czy zdrowych przekąsek. Tymczasem...

2
Ewa gotuje Ewa Wachowicz zaskakuje. Co zrobiła z klasycznymi daniami?

Ewa Wachowicz zabrała się za przyrządzanie absolutnych klasyków - kapuśniaka, golonki i sernika. Nie kierowała się jednak tradycyjnymi przepisami i...

1
Informacje Obiad na 2 dni. Propozycje szybkich dań dla zapracowanych

Obiad na dwa dni to idealne rozwiązanie dla tych, którzy chcą zaoszczędzić czas i energię w codziennej rutynie. Przygotowując posiłek na kilka dni,...

6
Informacje Cztery skuteczne sposoby, dzięki którym ograniczysz marnowanie żywności

Marnowanie żywności to problem wielowymiarowy. Można spojrzeć na niego z perspektywy społecznej – gdy mnóstwo ludzi na świecie głoduje, część wyrzu...

0