Dzień hot-doga

Dziś w Stanach Zjednoczonych hucznie obchodzony jest Dzień Niepodległości. Przypadkowo lub nieprzypadkowo 4 lipca to także święto hot-doga.

Fot. 123RF/Picsel

To doskonała okazja by poznać historię hot-dogów.

 

Amerykańskie hot-dogi pochodzą z Niemiec. W 1987 roku Frankfurt nad Menem obchodził 500 urodziny hot-doga. Ponoć w 1487 roku, czyli na pięć lat przed wyprawą Kolumba w stronę Nowego Świata, właśnie we Frankfurcie powstała pierwsza, charakterystyczna cienka i długa kiełbaska - znana dziś jako frankfurterka. Inna wersja tej historii mówi, że pierwsze cienkie kiełbaski powstały w niemieckim Koburgu - a ich ojcem był Johann Georgehehner, który ochrzcił je wdzięcznym imieniem dachshund.


Do Ameryki cienkie kiełbaski trafiły razem z niemieckimi imigrantami. Punktem zwrotnym w ich historii jest Wystawa Kolumba odbywająca się w 1893 roku w Chicago. Zwiedzający mieli możliwość posilenia się gorącymi kiełbaskami, które podawano w bułkach - tak jak robiono to już wcześniej, na ulicznych straganach latach 60. i 70. XIX stulecia. Jednym z pierwszych sprzedawców był Charles Feltman, Niemiec z pochodzenia, który w pierwszym roku działalności sprzedał 3,684 kiełbasek z bułką i kiszoną kapustą. Od 1893 roku hot-dogi zagościły na stałe na boiskach baseballowych, co znacznie spopularyzowało tę przekąskę.


A skąd wzięła się charakterystyczna nazwa? Wracamy do oryginalnej nazwy kiełbaski - dachshund to tyle, co jamnik po niemiecku. Z początkiem XIX wieku amerykański rysownik i karykaturzysta „Tad" Dorgan sportretował Niemców jako jamniki - a sprzedawane przez nich kiełbaski - dachshundy - określił mianem gorących psów, sugerując w ten sposób, że zawierają psie mięso. W 1913 Izba Handlu zakazała używania nazwy hot-dog, uznając ją za obraźliwą, jednak nazwa była już na tyle popularna, że nic to nie dało. Hot-dogi pojawiły się na kartach słownika Oksfordu 13 lat wcześniej. I nikt nie miał nic przeciwko „gorącym psom".


Dziś hot-dogi są wszechobecne i jednoznacznie kojarzą się z amerykańską kulturą. Zasady się nie zmieniły. Dobry hot-dog to ciepła bułka, gorąca parówka i odpowiednie dodatki. Parówki z reguły są gotowane we wrzątku - chociaż są i tacy, którzy gotują je na piwnej parze czy grillu. Popularnymi dodatkami są sosy - tu przoduje keczup i musztarda. W wersjach ubogich to wystarczy, by mówić o hot dogu. W domu jednak częściej robimy wersje bogate - z sałatą, kiszonymi warzywami, świeżymi pomidorami oraz cebulą. A jak to robią za oceanem?


W Chicago hot-dogi podaje się w bułce z makiem, a w Kansas w bułce z sezamem. W Nowym Jorku do hot-dogów wędruje ugotowana na parze cebula, a na Coney Island - czyli tam gdzie rysownik kpił z gorących psów -parówkę polewa się pikantnym sosem mięsnym. Na południu do hot dogów dodaje się sałatkę coleslaw, w Teksasie czuć wpływy kuchni meksykańskiej, ze względu na salsę i papryczki jalapeno. Zamiast bułek używa się także ciasta i piecze świnki pod kocykiem lub smaży w głębokim tłuszczu jako corn-dogi.


Pora zacząć świętować. Proponujemy parę sprawdzonych sposobów na hot-dogi!

 

Z serem. Kliknij!

 

Świnki pod kocykiem. Kliknij!

 

Corn-dogi. Kliknij!

 

Poznaj inny amerykański fast-food. Ponad 30 pomysłów na hamburgery. Kliknij!

BR

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
6
Śniadania Jajecznica ze szczypiorkiem

Prosta, delikatna jajecznica z dodatkiem mleka i szczypiorku doskonała na szy...

Odsłon: 84

15 min
4
60 min
5
15 min
4
15 min
2
30 min
1

Polecane artykuły

Informacje Rewelacyjne ciasta z porzeczkami. 7 przepisów na każdą okazję

Porzeczki - w zależności od odmiany - charakteryzują się lekko cierpkim lub kwaśnym smakiem, który idealnie przełamuje słodycz. To właśnie dlatego...

24
Informacje Dlaczego ogórki są puste w środku? Prosty trik pomoże ci tego uniknąć

Co zrobić, żeby ogórki nie były puste w środku? Przygotowanie idealnych ogórków małosolnych lub kiszonych wcale nie jest tak prostą sprawą, jak mog...

315
Informacje Ogórki małosolne na sucho. Tak zrobione wychodzą pyszne i chrupiące

Jak zrobić perfekcyjne ogórki kiszone? W tym sezonie zdecydowanym hitem są ogórki małosolne na sucho. Jakie składniki dodać do tak przygotowanych o...

10
Informacje Biały nalot na ogórkach kiszonych. Czy trzeba je wyrzucić?

Ogórki kiszone zawierają mnóstwo prozdrowotnych właściwości, dlatego powinny gościć w naszej diecie przez cały rok. Na pewno nieraz po odkręceniu s...

25