Dziewięć przepisów na uroczysty, świąteczny obiad

Mówi się, że świąteczny obiad jest tak samo ważny, jak wigilijna wieczerza. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości w te święta, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania.

Fot. 123RF/Picsel

Święta Bożego Narodzenia to czas niezwykłych spotkań, podczas których nie może zabraknąć wykwintnych potraw przygotowywanych specjalnie dla naszych gości.

O ile doskonale znamy kanon potraw wigilijnych, często pojawia się problem ze świątecznym obiadem. Warto wtedy skorzystać z wypróbowanych, tradycyjnych przepisów na dobrze znane nam potrawy.

Co mamy do wyboru? Soczysty schab, aromatyczne piersi z kaczki, a może oryginalne polędwiczki wieprzowe w ciekawym sosie? Na pewno każdy znajdzie dla siebie coś, co urzeknie gości oraz domowników.

 

1. Schab pieczony ze śliwką

Rubinowa sałatka śledziowa

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Schab najczęsciej serwujemy w postaci kotletów, jednak mało kto miałby ochotę zajadać je także w święta. Właśnie z tego względu wybraliśmy dla was klasyczny przepis na niezwykle kruchy i soczysty schab pieczony ze śliwką. Gwarantujemy, że pokochają go wszyscy.

2. Roladki z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Delikatne mięso z kurczaka sprawdzi się idealnie na rodzinnym obiedzie. Oryginalne połączenie z zielonym pesto nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Na pewno szybko zniknie ze stołu!.

3. Polędwiczki w sosie śliwkowym

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Trudno wyobrazić sobie bardziej świąteczny przepis na polędwiczki niż ten. Aromatyczny sos śliwkowy sprawia, że wieprzowina będzie smakować tak dobrze, jak nigdy dotąd.

4. Piersi kaczki z gruszkami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjne danie obecne w naszej rodzimej kuchni od wieków. Kaczka niezmiennie kojarzy się ze świętami, a podanie jej w towarzystwie gruszek to sprawdzony przepis na udaną ucztę.

5. Żeberka duszone z jabłkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wieprzowina i jabłka to bardzo zgrany duet, który sprawdzi się idealnie także w czasie świątecznego biesiadowania. Dzieki aromatycznym ziołom zaproponowanym przez naszą użytkowniczkę, mięso będzie jeszcze smaczniejsze.

6. Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamico

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie zachwyca swoim niespotykanym aromatem. Połączenie mięsa wieprzowego z sosem z octu balsamicznego jest dosyć oryginalne i gwarantuje masę nowych doznań smakowych.

7. Pieczona polędwica wołowa

Fot. Polkangaroo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wołowina należy nie tylko do smacznych, ale przede wszystkim bardzo wartościowych mięs. Jest cennym źródłem białka, oraz także pokrywa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Pieczona w taki sposób staje się treściwym i pełnym witamin daniem. Na pewno każdy z gości doceni walory tego szlachetnego mięsa.

8. Rolada z indyka z mielonym i grzybami

Fot. Chillinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Indyk to mięso, które lubi każdy. Choć w święta nie powinniśmy sobie odmawiać, warto również pamiętać o zdrowiu, dlatego roladki według przepisu naszej użytkowniczki będa idealną propozycję dla osób, które bacznie liczą kalorie.

9. Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niegdyś gęś królowała na polskim stole od 11 listopada aż do Nowego Roku. Obecnie jest to mniej popularny rodzaj mięsa, jednak wciąż gości na naszych stołach z okazji doniosłych uroczystości. Oto sprawdzony przepis na aromatyczną pierś gęsi z jabłkami i śliwkami, która zachwyci waszych bliskich.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

wszystkie
4

Polecane artykuły

Informacje Przywołuje smaki dzieciństwa. Jest niskokaloryczna, ale najzdrowiej jeść ją z jajkiem

Zupa szczawiowa to dla wielu osób smak z dzieciństwa. Jedni wspominają ją nostalgią, inni najchętniej zapomnieliby o jej istnieniu. Dziś spróbujemy...

0
Informacje Napój kolagenowy to hit. W stawach przestanie trzeszczeć, skóra odzyska dawny blask

Regularne picie napojów kolagenowych odżywia skórę, włosy i paznokcie oraz pozytywnie wpływa na zdrowie ludzkiego organizmu. Odkryj, jak działają t...

3
Informacje Dlaczego kotlety mielone rozpadają się podczas smażenia? Wystarczy zastosować prostą zasadę

Choć niemal we wszystkich polskich domach to często przyrządzana potrawa, nie każdy wie, jak smażyć mielone, żeby wyszły miękkie i soczyste. Dla ni...

1
Informacje Kruszarka do lodu dla zastosowań gastronomicznych – jaką wybrać?

Kruszarka do lodu to jedno z bardziej niepozornych urządzeń, które jednocześnie jest koniecznym wyposażeniem każdego profesjonalnego baru, restaura...

0