Dziewięć przepisów na uroczysty, świąteczny obiad

Mówi się, że świąteczny obiad jest tak samo ważny, jak wigilijna wieczerza. Jeśli zachodzisz w głowę, czym zaskoczyć gości w te święta, nasi czytelnicy podzielili się swoimi sprawdzonymi przepisami na wyjątkowe dania.

Fot. 123RF/Picsel

Święta Bożego Narodzenia to czas niezwykłych spotkań, podczas których nie może zabraknąć wykwintnych potraw przygotowywanych specjalnie dla naszych gości.

O ile doskonale znamy kanon potraw wigilijnych, często pojawia się problem ze świątecznym obiadem. Warto wtedy skorzystać z wypróbowanych, tradycyjnych przepisów na dobrze znane nam potrawy.

Co mamy do wyboru? Soczysty schab, aromatyczne piersi z kaczki, a może oryginalne polędwiczki wieprzowe w ciekawym sosie? Na pewno każdy znajdzie dla siebie coś, co urzeknie gości oraz domowników.

 

1. Schab pieczony ze śliwką

Rubinowa sałatka śledziowa

Fot. Agnieszkacrow na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Schab najczęsciej serwujemy w postaci kotletów, jednak mało kto miałby ochotę zajadać je także w święta. Właśnie z tego względu wybraliśmy dla was klasyczny przepis na niezwykle kruchy i soczysty schab pieczony ze śliwką. Gwarantujemy, że pokochają go wszyscy.

2. Roladki z kurczaka z pesto i suszonymi pomidorami

Fot. Futka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Delikatne mięso z kurczaka sprawdzi się idealnie na rodzinnym obiedzie. Oryginalne połączenie z zielonym pesto nadaje mu niepowtarzalnego aromatu. Na pewno szybko zniknie ze stołu!.

3. Polędwiczki w sosie śliwkowym

Fot. Jagodzianka17 na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Trudno wyobrazić sobie bardziej świąteczny przepis na polędwiczki niż ten. Aromatyczny sos śliwkowy sprawia, że wieprzowina będzie smakować tak dobrze, jak nigdy dotąd.

4. Piersi kaczki z gruszkami

Fot. Obserwator na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Tradycyjne danie obecne w naszej rodzimej kuchni od wieków. Kaczka niezmiennie kojarzy się ze świętami, a podanie jej w towarzystwie gruszek to sprawdzony przepis na udaną ucztę.

5. Żeberka duszone z jabłkami

Fot. Pobitegarybarbary na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wieprzowina i jabłka to bardzo zgrany duet, który sprawdzi się idealnie także w czasie świątecznego biesiadowania. Dzieki aromatycznym ziołom zaproponowanym przez naszą użytkowniczkę, mięso będzie jeszcze smaczniejsze.

6. Polędwiczki wieprzowe w sosie balsamico

Fot. Wiech_K na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

To danie zachwyca swoim niespotykanym aromatem. Połączenie mięsa wieprzowego z sosem z octu balsamicznego jest dosyć oryginalne i gwarantuje masę nowych doznań smakowych.

7. Pieczona polędwica wołowa

Fot. Polkangaroo na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Wołowina należy nie tylko do smacznych, ale przede wszystkim bardzo wartościowych mięs. Jest cennym źródłem białka, oraz także pokrywa zapotrzebowanie na witaminy z grupy B. Pieczona w taki sposób staje się treściwym i pełnym witamin daniem. Na pewno każdy z gości doceni walory tego szlachetnego mięsa.

8. Rolada z indyka z mielonym i grzybami

Fot. Chillinezka na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Indyk to mięso, które lubi każdy. Choć w święta nie powinniśmy sobie odmawiać, warto również pamiętać o zdrowiu, dlatego roladki według przepisu naszej użytkowniczki będa idealną propozycję dla osób, które bacznie liczą kalorie.

9. Pierś gęsi z jabłkami i śliwkami

Fot. Gregorhspeed na Smaker.pl / Aby zobaczyć przepis, kliknij w zdjęcie

Niegdyś gęś królowała na polskim stole od 11 listopada aż do Nowego Roku. Obecnie jest to mniej popularny rodzaj mięsa, jednak wciąż gości na naszych stołach z okazji doniosłych uroczystości. Oto sprawdzony przepis na aromatyczną pierś gęsi z jabłkami i śliwkami, która zachwyci waszych bliskich.

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

15 min
10
Ciasta Racuszki drożdżowe

Racuchy to pączki kładzione z łyżki do gorącego oleju. Racuchy zrobione są z...

Odsłon: 933

>60 min
7
60 min
2
30 min
3

Polecane artykuły

Informacje Bataty z grilla zastąpią najlepsze przekąski. Jakich przypraw używać do nich i z czym je podawać?

Bataty już od kilku lat dosyć często goszczą na naszych stołach. Można przygotować z nich frytki z piekarnika, dodać do warzywnych potrawek, a nawe...

0
Informacje Możesz go jeść bez ograniczeń również podczas odchudzania. Odkryj makaron 0 kalorii

Znasz niskokaloryczny makaron, który nie tuczy? Czy to w ogóle jest możliwe? Okazuje się, że tak! Makaron konjac to nowość z Chin, która podbija in...

19
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Schab z rusztu na trzy sposoby oraz sernik pistacjowy

Majówka to czas, kiedy w szczególności szukamy przepisów na dania z grilla. Z pomocą przychodzi Ewa Wachowicz, która w asyście Mateusza Gesslera pr...

1
Informacje Energetyczny koktajl z pokrzywy. Na nadmiar wody w organizmie i dobrą pracę jelit

Pokrzywa kojarzy się przede wszystkim z niepotrzebnym chwastem. Tymczasem miłośnicy naturalnej kuchni dobrze wiedzą, że to przydatny składnik. Młod...

1