Dzikie Stoły z zimowym ogniem

Już 9 lutego w Parku Zdrojowym w Wysowej rozstawią się Dzikie Stoły.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego

To już szósty raz Towarzystwo z Beskidu Niskiego wystawia swoje Dzikie Stoły. Znajdziecie nas w zakątku wysowskiego Parku Zdrojowego dziewiątego dnia lutego. To zaraz z skraja - od fontanny, gdy ktoś jest chętny iść za planem. Ale łatwiej będzie tu trafić po zapachu ognistych potraw. One to mają być awangardą jadłospisu. Dla uspokojenia Mam- pacholęta i podrostki oraz niegustujący w sowitym przyprawianiu, będą mieli wybór smaków nieokraszonych pikantnościami. Ogniste, czyli mocniej doprawione szczyptami papryk, peperonich czy pieprzów, będą wybrane potrawy. Choćby na ten przykład kapusta ostro dawana po szeklersku, czy korzenne babeczki z chili.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego
Nieskromne menu uzupełnią wędzarnie, których dym ma czynić miły niepokój w sercu. Z nich zaserwujemy wędliny ogorzałe w cierpliwym obcowaniu z olchowym oparem. Wtórować im będą osmalone sery, podrasowane ziołami tutejszych łąk (ach te dzięgle!), rzucanymi na tlące się szczapy.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego
Będzie więc karpacko-egzotycznie, ale i też lirycznie, bo rej ma wodzić artystka prawdziwa słowem rozognionym, a aurę podgrzewać będzie saksofon, pointując kolejne serwisy gorącymi tonami i półtonami dziarskich melodii: cygańskich ballad, rumb, krzesanych, czardaszy, tang.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego
Nasze obozowisko nie przypadkiem lokujemy nieopodal zdrojowej Pijalni Wód. Serwuje ona bowiem in situ akuratne antidota, niosące ulgę w pożywaniu i dygestii, ze zdrojem Franciszkiem na przedzie. Sam jej projektant, Pan Karol Stryjeński, zapewne byłby skory do degustacji „pieprzności", wszak pikantność gulaszów mocno wyposażonych w czuszki, była codziennością austro-węgierskiej Galicji.

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego
Zatem... wyobraźcie sobie lutowy wieczór w Dolinie pod karpackimi gwiazdami, a pod nimi rozstawione Dzikie Stoły. Na nich nagromadzone wiktuały, nieodzowne utensylia i pląsy mnogich ogni, ogników, watrę pasterską, żarzące się pnie smolnych sosen rozstawione tu i ówdzie. Będzie mocno czarownie, płomiennie ciepło i ależ smakowicie!

Fot. Towarzystwo z Beskidu Niskiego

Źródło: materiały prasowe/ Towarzystwo z Beskidu Niskiego

Komentarze

Ostatnio komentowane przepisy

Dania główne Smażone gołąbki

Smażone gołąbki to alternatywa dla tradycyjnego wariantu, w którym kapuściane...

Odsłon: 10710

60 min
18
Przekąski Roladki z Tortilli

Masz tortille i kiełbaski w lodówce? Masz niespodziewanych Gości? Przygotuj s...

Odsłon: 19635

15 min
15
Napoje Domowy adwokat

Pyszny, domowy ajerkoniak - likier jajeczny, idealny na długie jesienne i zim...

Odsłon: 213

60 min
2
Desery Muffinkowe serniczki

Każdy zapewne lubi sernik a co powiecie na małe serniczki przygotowane w fore...

Odsłon: 1323

60 min
7
60 min
2
Dania główne Mielona klasyka

Jest to klasyka polskiej kuchni sprzed lat. Taki befsztyk często podawany był...

Odsłon: 758

30 min
5

Polecane artykuły

Informacje Łagodzi stres, dba o mocne kości. Jak zrobić nalewkę z fig?

Nalewka z fig - przepis nie jest może jednym z najpopularniejszych, ale zdecydowanie warto się nim zainteresować. Na co pomaga nalewka z fig? To św...

1
Informacje Hitowe kotlety nie tylko dla leniwych. Jak zrobić gryczanniki z sosem grzybowym

Aby w kuchni nie było monotonii, trzeba od czasu do czasu postawić na zupełnie nowe danie. Takie właśnie są gryczanniki - przepis sprawdzi się świe...

1
Ewa gotuje Ewa Gotuje: Sałatka szwedzka, krem z ziemniaków z kaszanką, szaszłyki gruzińskie, brownie

W najbliższą sobotę 30 września Ewa Wachowicz pokaże aż cztery dania. Przeprowadzi widzów przez różne kuchnie świata - od polskiej przez skandynaws...

2